REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Polacy zaprojektowali muzeum tuż przy islandzkim wulkanie. I wygrali konkurs

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 15 lip 2022 10:55
Polacy zaprojektowali muzeum tuż przy islandzkim wulkanie. I wygrali konkurs
Tak wygląda zwycięska koncepcja The Underhill Experience projektu polskich architektów, fot. mat. pras.
Polacy zaprojektowali muzeum tuż przy islandzkim wulkanie. I wygrali konkurs
Polacy zaprojektowali muzeum tuż przy islandzkim wulkanie. I wygrali konkurs
Polacy zaprojektowali muzeum tuż przy islandzkim wulkanie. I wygrali konkurs
Polacy zaprojektowali muzeum tuż przy islandzkim wulkanie. I wygrali konkurs
Polacy zaprojektowali muzeum tuż przy islandzkim wulkanie. I wygrali konkurs

Młodzi architekci z Polski, Weronika Plata i Wiktor Stankiewicz, wzięli udział w konkursie Iceland Volcano Coffee Shop, którego celem było zaprojektowanie muzeum wśród naturalnego krajobrazu Islandii. Tak powstał zwycięski projekt The Underhill Experience.

REKLAMA

  • Iceland Volcano Coffee Shop to konkurs architektoniczny na projekt nieruchomości u podnóża wulkanu Hverfjall w północnej części Islandii.
  • Konkurs zwyciężyła para młodych architektów z Polski, Weronika Plata i Wiktor Stankiewicz, którzy stworzyli kompleks The Underhill Experience, w ramach którego wchodzą: kawiarnia, centrum turystyczne, stanowiska biurowe i przestrzeń muzealna.
  • Drugie miejsce w konkursie również należy do naszego krajana. Kamil Bryłka, student Politechniki Śląskiej stworzył projekt Volcano Visitors Centre.

Konkurs architektoniczny na projekt kawiarni połączonej z muzeum u stóp wulkanu na Islandii zorganizowała platforma Buildner we współpracy z właścicielem terenów Vogar. Organizatorzy konkursu oczekiwali praktycznych oraz kreatywnych rozwiązań, które byłyby unikatowe, zrównoważone oraz współgrałyby z wyjątkowym krajobrazem Islandii.

Nadesłane z całego świata prace oceniało jury w składzie: Marshall Blecher (MAST), Borghildur Indriðadóttir (islandzka artystka), Filipe Rodrigue i Inês Vicente (Atelier Data), Sigrún Sumarliðadóttir (Studio Bua), Yu-Ying Tsai (ZJJZ Atelier) oraz Magic Kwan i Kenrick Wong (Orient Occident Atelier).

Pracy The Underhill Experience przyznano pierwsze miejsce a także wyróżnienie od samego inwestora.

Polska myśl architektoniczna

Studiując surowy krajobraz wulkanicznej pustyni, można odnieść wrażenie, że ludzka obecność jest tutaj niemile widziana. Skalne połacie, ciężkie warunki pogodowe oraz rozległa linia horyzontu – to stałe aspekty bezpośredniego otoczenia wulkanu Hverfjall.

- Wierzymy, że ingerując w naturalny krajobraz, nie powinniśmy się skupiać jedynie na terenie bezpośrednio u stóp wulkanu Hverfjall. Istotne jest dostrzeżenie potencjału dalszych charakterystycznych obiektów nieopodal miejsca projektowego, takich jak inne wulkany, jaskinie lub jeziora. Odpowiedzią na tę tezę jest propozycja stworzenia zapętlonej ścieżki edukacyjnej w okolicy nabrzeża jeziora Mývatn, która oferowałaby holistyczne i osadzone w naturze doznania - mówią architekci.

Konkurs architektoniczny na projekt kawiarni połączonej z muzeum u stóp wulkanu na Islandii zorganizowała platforma Buildner we współpracy z właścicielem terenów Vogar, fot. mat. pras.
Konkurs architektoniczny na projekt kawiarni połączonej z muzeum u stóp wulkanu na Islandii zorganizowała platforma Buildner we współpracy z właścicielem terenów Vogar, fot. mat. pras.

Zgodnie z regulaminem konkursu, kompleks Underhill oferuje nie tylko przestrzeń na wystawy muzealne, kawiarnię czy biura. Jest również miejscem dla wędrowców oraz turystów przybywających z innych szlaków turystycznych. Mogą oddać się tu kontemplacji dzikiej przyrody lub zdobywać informacje na temat okolicy.

- Kształt budynku imitujący wzgórze jest tłem dla wulkanu Hverjall, który w naszym przekonaniu powinien dominować w przestrzeni. Pęknięcie w strukturze nasypu wpisuje się w kontynuację kierunku istniejącego szlaku turystycznego oraz stanowi ramę dla otwarcia widokowego na krajobraz, który zasługuje na priorytetowe wyróżnienie - podkreślają twórcy projektu.

Podziemna część budynku przybliża odwiedzających do geologicznych źródeł otaczającego ich krajobrazu oraz oferuje wrażenie naturalnego schronienia. Dodatkowo umożliwia dwukierunkową komunikację pomiędzy pozornie odrębnymi segmentami nadziemnymi. Częściowe doświetlenie pomieszczeń kondygnacji podziemnej zostało zapewnione dzięki dynamicznym otwarciom w stropie parteru oraz antresolom.

Centralnym punktem kompozycji części muzealnej jest konstrukcja utworzona z podwieszanych kładek, z których roztacza się widok na oryginalną łódź Wikingów nawiązującą do bliskiego sąsiedztwa jeziora Mývatn oraz historii samej wyspy.

W procesie projektowym zostały uwzględnione rozwiązania przyjazne środowisku oraz korzystające ze źródeł naturalnych. Dzięki geometrii budynku, która kształtem przypomina nasyp ziemny, zapewniona została odporność na potencjalnie tragiczne w skutkach działanie silnych wiatrów.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie