REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Europejski Kongres Gospodarczy - na żywo

Nowy europejski Bauhaus

PRZEJDŹ DO STRONY TRANSMISJI
KATOWICE • MCK
20-22 WRZEŚNIA 2021

Projekt Q2 Studio rozpoczyna rewitalizację poprzemysłowych terenów Wrocławia

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 26 lis 2020 11:19
Projekt Q2 Studio rozpoczyna rewitalizację poprzemysłowych terenów Wrocławia
Budynek przy ul. Braniborskiej projektu Q2Studio, wiz. BLOK Studio
Projekt Q2 Studio rozpoczyna rewitalizację poprzemysłowych terenów Wrocławia
Projekt Q2 Studio rozpoczyna rewitalizację poprzemysłowych terenów Wrocławia
Projekt Q2 Studio rozpoczyna rewitalizację poprzemysłowych terenów Wrocławia
Projekt Q2 Studio rozpoczyna rewitalizację poprzemysłowych terenów Wrocławia
Projekt Q2 Studio rozpoczyna rewitalizację poprzemysłowych terenów Wrocławia

Centrum Świebodzkie będące projektem rewitalizacji poprzemysłowych terenów we Wrocławiu całkowicie odmieni tutejsze śródmieście. Pierwszym obiektem powstającym w jego ramach jest budynek przy ul. Braniborskiej spod kreski Q2 Studio, wyróżniający się charakterystyczną "kratową" elewacją.

REKLAMA

Budynek przy ul. Braniborskiej ma być jedną z pierwszych realizacji tworzącego się właśnie Centrum Świebodzkiego — rewitalizowanych terenów poprzemysłowych, które mają się stać nowoczesną dzielnicą w obrębie Śródmieścia Wrocławia.

— Projektując swego rodzaju pionierski obiekt na tym obszarze, wzdłuż realizowanej obecnie nowoczesnej trasy tramwajowej na Nowy Dwór, chcieliśmy stworzyć budynek na tyle charakterystyczny, aby nadawał kierunek dla kształtowania dalszej zabudowy —  mówią architekci z pracowni Q2 Studio odpowiedzialnej za projekt obiektu. 

W projekcie zostały zastosowane proste zabiegi — na dziesięciokondygnacyjny budynek mieszkalny nałożony został rytmiczny raster okalających go balkonów, by każde z 225 mieszkań będzie miało dostęp do wyjątkowo przestronnej przestrzeni rekreacyjnej i widokowej. Biała elewacja z rozrzeźbionej kraty balkonów i przecinających je ścianek, z dodatkowym charakterystycznym detalem na ścianach szczytowych, ma nadać bryle lekkości, aby ta mimo swojej wysokości nie sprawiała wrażenia przytłaczającej.

Na dachu budynku zaprojektowano ogólnodostępny taras rekreacyjny, z którego mieszkańcy będą mogli podziwiać panoramę całego miasta. Z kolei w parterze zaprojektowane zostały lokale usługowe, które wraz z nową trasą tramwajowo-autobusową i siecią dróg rowerowych oraz pieszych będą stymulować tworzącą się przestrzeń publiczną do budowania miejskich aktywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.