REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Roark Studio zaprojektowali eko-osiedle na wzór domu atrialnego

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 03 lut 2022 16:35
Roark Studio zaprojektowali eko-osiedle na wzór domu atrialnego
Atrium Oliva spod kreski Roark Studio, fot. mat. pras. Roark Studio
Roark Studio zaprojektowali eko-osiedle na wzór domu atrialnego
Roark Studio zaprojektowali eko-osiedle na wzór domu atrialnego
Roark Studio zaprojektowali eko-osiedle na wzór domu atrialnego

Architekci z pracowni Roark Studio zaprojektowali osiedle ukształtowane na wzór domu atrialnego, z obniżonym patio wolnym od ruchu kołowego, pełne zieleni i ekologicznych rozwiązań, a także z... tężnią.

REKLAMA

Osiedle „Atrium Oliva” jest kameralnym założeniem, którego serce stanowi obniżone terenowo patio. Rozwiązanie inspirowane klasycznymi domami atrialnymi tworzy bezpieczną, cichą, skąpaną w zieleni przestrzeń, która sprzyja zawiązywaniu więzi społecznych wśród mieszkańców. Inwestycja, zlokalizowana w dzielnicy słynącej z zacisznych uliczek i kameralnej zabudowy oraz sąsiedztwie wielkich centrów biurowych, łączy te, z pozoru przeciwstawne, miejskie charaktery. Za projekt odpowiada pracownia architektoniczna Roark Studio.

Wokół potrzeb mieszkańców

Osiedle Atrium Oliva postanowiono ukształtować na wzór domu atrialnego, korzystając z jego układu, ale skalując rozwiązania na całe założenie. Jego sercem jest obniżone terenowo patio wolne od ruchu kołowego. Jest to przestrzeń sprzyjająca zawiązywaniu więzi społecznych, z założeniem wodnym, roślinnością oraz huśtawką podwieszoną pod pieszą kładką.

Teatralne schody zewnętrzne przeznaczone do siedzenia w cieniu drzewa przenikają się z indywidualnie zaprojektowanym placem zabaw. W części fitness znajduje się siłownia oraz niespotykana strefa relaksu i wyciszenia, gdzie mieszkańcy mogą poczytać książkę czy posiedzieć bujając wózek ze śpiącym dzieckiem.

Wyjątkowym elementem tego miejsca jest tężnia - specjalna konstrukcja drewniana odparowująca roztwór soli, dzięki której każdy mieszkaniec osiedla może skorzystać z dobrodziejstw leczniczego mikroklimatu, niczym w prywatnym uzdrowisku. Bardzo duży nacisk podczas prac projektowych został położony na zagospodarowanie terenu wykorzystujące zróżnicowanie przestrzeni, zapewniając ciekawe miejsca dla różnych grup użytkowników.

– Największą satysfakcję sprawia nam udzielenie właściwej odpowiedzi na potrzeby przyszłych mieszkańców. Staramy się projektować z myślą właśnie o nich wyobrażając sobie różnorodne scenariusze ich życia. Mamy przekonanie, że Atrium Oliva będzie właściwym wyborem dla osób lubiących korzystać z udogodnień miejskiego stylu życia równocześnie pragnących zaznać zalet osiedlowego, pogodnego sposobu spędzania wolnego czasu. Osiedle jest połączeniem miejskiego, metropolitalnego charakteru - na styku osiedla z otoczeniem - oraz kameralnego, spokojnego miejsca, w którym można odetchnąć - wewnątrz założenia – mówi Jakub Bladowski, prezes pracowni Roark Studio.

– Atrium Oliva to jeden z ciekawszych projektów premium w Trójmieście, a nawet w Polsce – mówi Anna Maj, kierownik marketingu dewelopera Allcon. – Wspólnie z Roark Studio realizujemy enklawę otwartości w jednej z najpiękniejszych i najbardziej cenionych dzielnic Gdańska. Dzięki innowacyjnemu podejściu do projektowania udało nam się stworzyć wyjątkowe miejsce z jakością, niespotykaną do tej pory na rynku. Kluczem było połączenie nowoczesnych rozwiązań technologicznych z postawieniem w centrum naszych zainteresowań potrzeb mieszkańców. Atrium przełamuje stereotyp zamkniętej, pustej luksusowej inwestycji. Będzie to inspirujące, otwarte miejsce, sprzyjające nawiązywaniu pozytywnych relacji sąsiedzkich i wymianie myśli – dodaje.

Kameralność wpasowana w otoczenie

Zespół zabudowy Atrium Oliva stanowią niskie budynki o wysokości czterech kondygnacji nadziemnych i niewielkich gabarytach, nawiązujących do skali obiektów o podobnej funkcji w najbliższym sąsiedztwie. Budynki dodatkowo zmniejsza optycznie ich bryła, która została rozdrobniona, a poszczególne części zróżnicowane kolorystycznie.

– Usytuowanie budynków zostało dopasowane do naturalnego ukształtowania terenu, wykorzystując niewielki naturalny spadek, zachowując przy tym w maksymalnym stopniu istniejący drzewostan. Na potrzeby zrealizowania inwestycji zostały wycięte jedynie krzewy oraz drzewa będące w złym stanie – podkreśla Krzysztof Pietras, dyrektor ds. architektury mieszkaniowej pracowni Roark Studio.

Standard tkwi w szczegółach

Wysoki standard wykończeniowy projektu przejawia się w dbałości o detale oraz starannym doborze materiałów i rozwiązań przestrzennych – zarówno wewnątrz, jak i na terenie osiedla.

Elewacje budynków zostały wykończone okładziną z klinkieru mineralnego, wzbogaconego detalem przestrzennym i elementami dekoracyjnymi metalowymi w kolorach grafitowych. Pojawiają się one głównie w przestrzeniach publicznych i półpublicznych wzbogacając elewacje lokali usługowych i fitnessu dla mieszkańców. Każde wejście do budynku zostało podkreślone poprzez zastosowanie w podcieniach wejściowych okładziny z paneli kompozytowych – aluminiowych.

Całość dopełnia stolarka okienna o dużych powierzchniach szklenia, z ciekawym detalem, z ramami z naturalnego drewna. Drewno pojawia się również w elementach małej architektury na terenie: na siedziskach, ławach, w nawierzchni tarasu. W zagospodarowaniu terenu postawiono na szlachetne materiały w postaci ww. drewna oraz prefabrykowanych elementów betonowych, które stanowią idealne tło dla podkreślenia najważniejszej na terenie zieleni.

We wnętrzach Atrium Oliva postawiono na wykończenie materiałami szlachetnymi, takimi jak: forniry drzewne oraz kamienne; kamień naturalny szczotkowany (granit); wysokiej jakości gresy oraz spieki kwarcowe; tapety oraz tapicerki. Jasne, przestronne korytarze, zrównoważone są ciemniejszymi dekoracjami ściennymi, w wydaniu wielkoformatowym – pełnych, dekoracyjnych ścian, bądź mniejszych w skali artystycznych instalacji.

Na uwagę zasługuje również sam projekt drzwi mieszkaniowych, który dla mieszkańca jest element niezwykle szczególnym, gdyż stanowi integralną część mieszkania oraz niejako jego wizytówkę. Bardzo ważnym elementem jest również dobór dyskretnych, delikatnych w proporcjach opraw oświetleniowych, nie odwracają uwagi od kompozycji oraz detali wnętrz.

Przestrzeń udomowiona

– Styl wnętrz zaprojektowanych na inwestycji Atrium Oliva można określić jako ciepły minimalizm, który skupia się na tworzeniu wnętrz uporządkowanych i eleganckich, o domowym charakterze. Inwestycje typu premium skierowane są do grupy docelowej doceniającej harmonijny balans projektowy oraz jakość ponad ilość. Dążymy do projektowania, które w swoim odbiorze będzie zawsze aktualne, dlatego ważnym kryterium dla doboru palety materiałów wykończeniowych jest ich ponadczasowość oraz możliwość wykorzystania w mniej oczywistym, być może innowacyjnym, wydaniu – mówi Michał Ścieszka, architekt z Roark Studio.

Głównym zamiarem było stworzenie przestrzeni wspólnych – półpublicznych, które będą przywoływać charakter przestrzeni udomowionych. W myśl ogólnego założenia kompleksu, wnętrza zostały zaprojektowane w taki sposób, aby oferować swoim mieszkańcom jak najwięcej funkcji wspomagających regenerację oraz odpoczynek od codziennego zgiełku życia miejskiego. Sala klubowa oferuje strefę siedzisk oraz bilard, strefa relaksu została wyposażona w strefę saun oraz tężnię solankową, która w wyniku parowania solanki tworzy swoisty mikroklimat zbliżony do klimatu, którym możemy cieszyć się nad morzem.

Raport z ekologii

Jednym z podstawowych założeń do projektu było uzyskanie certyfikatu BREEAM na poziomie very good, czemu zostały podporządkowane prace projektowe. Wykonane zostały dodatkowe analizy i opracowania potwierdzające spełnienie restrykcyjnych wymagań dotyczących m.in. oświetlenia światłem dziennym, widoczności, wiatru, dostępu do komunikacji publicznej i alternatywnych źródeł transportu.

W inwestycji zaprojektowano odpowiednią liczbę miejsc dla rowerów w postaci wieszaków i stojaków. Większość miejsc postojowych w halach garażowych ma możliwość zamontowania ładowarki dla samochodów elektrycznych, a przy miejscach zewnętrznych została zaprojektowana ogólnodostępna stacja ładowania.

Budynki Atrium Oliva spełniają aktualne, mocno wygórowane normy zużycia energii i izolacyjności cieplnej. Osiedle zostało wyposażone w panele fotowoltaiczne wspomagające m.in. oświetlenie części wspólnych, oświetlenie LED na terenie i we wnętrzach części wspólnych, ogrzewanie z miejskiej sieci cieplnej.

Dla inwestycji został przygotowany raport ekologiczny, a w czasie prac projektowych postawiono duży nacisk na spełnienie jego wymagań oraz na uzyskanie jak największej powierzchni biologicznie czynnej – zielonej, zarówno w przestrzeni publicznej jak i prywatnej – w ogródkach przynależnych do mieszkań na parterach. Dotychczas zdegradowany teren zostanie przywrócony do życia, czemu pomagają nasadzenia zieleni w postaci gatunków rodzimych, sprzyjających ptakom i owadom. Dla owadów zostały zaprojektowane specjalne domki i „hotele”, np. dla motyli, ukryte w zieleni.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.