REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Rozbudowa Muzeum Narodowego w Warszawie. Tak wygląda zwycięski projekt spod kreski P2PA

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 02 cze 2022 16:20
Rozbudowa Muzeum Narodowego w Warszawie. Tak wygląda zwycięski projekt spod kreski P2PA
Koncepcja funkcjonalno-przestrzenna Centrum Konserwatorsko Magazynowego Muzeum Narodowego w Warszawie, proj. P2PA
Rozbudowa Muzeum Narodowego w Warszawie. Tak wygląda zwycięski projekt spod kreski P2PA
Rozbudowa Muzeum Narodowego w Warszawie. Tak wygląda zwycięski projekt spod kreski P2PA
Rozbudowa Muzeum Narodowego w Warszawie. Tak wygląda zwycięski projekt spod kreski P2PA
Rozbudowa Muzeum Narodowego w Warszawie. Tak wygląda zwycięski projekt spod kreski P2PA
Rozbudowa Muzeum Narodowego w Warszawie. Tak wygląda zwycięski projekt spod kreski P2PA
Rozbudowa Muzeum Narodowego w Warszawie. Tak wygląda zwycięski projekt spod kreski P2PA
Rozbudowa Muzeum Narodowego w Warszawie. Tak wygląda zwycięski projekt spod kreski P2PA
Rozbudowa Muzeum Narodowego w Warszawie. Tak wygląda zwycięski projekt spod kreski P2PA

Na początku tygodnia poznaliśmy wyniki konkursu na rozbudowę Centrum Konserwatorsko-Magazynowego Muzeum Narodowego w Warszawie. Wygrał projekt przygotowany przez pracownię architektoniczną P2PA z Wrocławia. Pokazujemy zwycięską koncepcję!

REKLAMA

  • Koncepcja pracowni P2PA zajęła I miejsce w zorganizowanym przez przez Muzeum Narodowe w Warszawie wraz ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich konkursie na rozbudowę Centrum Konserwatorsko-Magazynowego Muzeum Narodowego w Warszawie.
  • Architekci przedstawili propozycję budynku dążącego do realizacji zasad otwartości i inkluzywności. 
  • Charakterystycznym elementem koncepcji jest parkowa przestrzeń pełniąca rolę wejścia do budynku muzeum.

Praca architektów z pracowni P2PA została wybrana spośród 28 zgłoszonych do konkursu prac. Nowy pawilon powstanie na tyłach Gmachu Głównego, w parku na Książęcem. Projektanci wyrazili nadzieję, że powstały według ich projektu pawilon da impuls do rewaloryzacji przestrzeni i pomoże odbudować relacje skarpą warszawską, terenami Powiśla oraz Wisłą. 

Koncepcja funkcjonalno-przestrzenna  Centrum Konserwatorsko Magazynowego Muzeum Narodowego w Warszawie, proj. P2PA
Koncepcja funkcjonalno-przestrzenna Centrum Konserwatorsko Magazynowego Muzeum Narodowego w Warszawie, proj. P2PA

- "I nagroda w konkursie - zwycięski projekt pracowni P2PA, stanowi nowy model muzealnego magazynu i pracowni konserwatorskich w oparciu o zasady dostępności, partycypacji i edukacji. Budynek spełnia wysokie normy środowiskowe i daje gwarancje optymalizacji kosztów eksploatacji. Praca wpisuje się w otoczenie, stanowiąc jednocześnie jego urozmaicenie" - przeczytamy w uzasadnieniu jury, cytowanym przez PAP.

Architekci rozprawili się w swojej koncepcji z klasyczną, przestarzałą dualistycznością muzeum, jako obiektu będącego jednocześnie otwartym i zamkniętym dla odwiedzających. Przedstawili propozycję budynku, który "dąży do realizacji postulatów otwartości i inkluzywności charakterystycznych dla przestrzeni parkowej i współczesnego muzealnictwa". W wizji architektów, na zewnątrz muzeum powstanie przestrzeń o rekreacyjnym charakterze, pełniąca jednocześnie rolę parkowego wejścia do budynku muzeum. 

Zespół P2PA z szacunkiem odnosi się w swojej koncepcji do zieleni parkowej, proponując rozwiązania, które łączą i aktywizują. Strukturę Centrum tworzą rytmicznie rozłożone kubiki, których układ kształtuje przestrzenie puste i pełne. Koncepcja przewiduje powstanie pasażu przecinającego naturalnie występujący wąwóz w kierunku Wisły. Pasaż ten będzie łączył położony wyżej teren od strony zachodniej z placem parkowym przed ryzalitem muzeum.

- Obiekt o otwartej strukturze staje się transparentny dla widza pozwalając mu na śledzenie wszystkich zachodzących w nim procesów zarówno z przestrzeni parku jak i z jego środka - konkludują w opisie projektu jego autorzy.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie