REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Studentka Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała kabiny do snu w Seulu

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 05 lut 2021 09:15
Studentka Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała kabiny do snu w Seulu
Centrum snu i medytacji w Seulu, proj. Ida Hardt, wiz. materiały Politechniki Wrocławskiej
Studentka Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała kabiny do snu w Seulu
Studentka Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała kabiny do snu w Seulu
Studentka Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała kabiny do snu w Seulu
Studentka Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała kabiny do snu w Seulu
Studentka Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała kabiny do snu w Seulu
Studentka Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała kabiny do snu w Seulu
Studentka Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała kabiny do snu w Seulu
Studentka Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała kabiny do snu w Seulu

Idealne warunki do drzemki dla stu osób, a także przestrzenie do warsztatów i medytacji - to mieszkańcom Seulu oferować ma Centrum medytacji i relaksu zaprojektowane przez studentkę zaprojektowane przez studentkę Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej, Idę Hardt.

REKLAMA

Projekt, będący jednocześnie pracą inżynierską stworzoną pod okiem promotora dr. inż. arch. Jana Zamasza z Katedry Architektury i Sztuk Wizualnych, został stworzony w odpowiedzi na konkurs architektoniczny „Cocoon. Power Nap and Meditation Studio” ogłoszony przez internetową platformę UNI, która skupia ponad 150 tys. architektów i projektantów z całego świata. Projekt Idy Hardt został uznany za najlepszą pracę. Koncepcje oceniali Junwoong Seog – dyrektor i główny projektant studia „By Seog Be Seog” z siedzibą w Seulu i Alexandros Paschaloudis – architekt z biura A&M Architects z Grecji.

Przestrzenna konstrukcja Centrum snu i medytacji miałaby stanąć w "koreańskim Wall street" - biznesowo-gospodarczej dzielnicy Yeouido w Seulu. – Sama Korea Południowa zajmuje niechlubne drugie miejsce na liście państw o najmniejszej liczbie godzin snu przypadających na osobę – podkreśla Ida Hardt, cytowana na oficjalnej stronie Politechniki Wrocławskiej. – Kraj ma jedną z najbardziej rozwiniętych gospodarek na świecie, a jego kultura pracy opiera się na nadgodzinach i niewielkiej liczbie dni urlopu. Efekt? Znaczne obniżenie wydajności pracy. Jest to już tam na tyle oczywiste, że pracodawcy coraz częściej proponują swoim zespołom przerwy na drzemkę w godzinach pracy. Pojawiają się też kawiarnie z możliwością szybkiego odpoczynku – dodaje autorka projektu. Obiekt w założeniu zapewnia warunki do regenerującej drzemki i medytacji, poprawiających nastrój i zwiększających wydajmość pracownika.

Koncepcja zakłada powstanie przestrzennej konstrukcji z trzema naziemnymi kondygnacjami. Główne wejście w kształcie kapsuły i repcja zlokalizowane byłyby na parterze, zaplanowanym jako wolną przestrzeń pełną zieleni. Autorka projektu postawiła tutaj na elastyczność przestrzeni, stwarzając możliwość późniejszej szybkiej zmiany aranżacji poprzez montowanie ukośnych ścian osłonowych i zmiany funkcji pomieszczenia, jeżeli zaszłaby taka potrzeba.

Z kolei dwie wyższe kondygnacje tworzą regularnie rozłożone kapsuły sypialne zlokalizowane po dwóch stronach środkowego budynku, służącego jako ciąg komunikacyjny ze schodami i windami, w którym znalazłyby się również sanitariaty. Oprócz tego sześć (z pięćdziesięciu wszystkich) kabin rozstawione byłoby na parterze – tutaj projekt przewiduje dwie sale do zajęć z medytacji, salę konferencyjną oraz warsztatową.

W każdej kapsule byłoby miejsce do drzemki i medytacji dla dwóch osób. Kapsuły podzielone miałyby być na dwie komory, z których każda wyposażona byłaby w okno z możliwością zasłonięcia, regulowane pilotem łóżko, głośniki z łącznością bluetooth, a także schowek na odzież i poduszkę oraz koce. Stalowy szkielet wypełniony poliuretanem pokrywałyby w całości panele fotowoltaiczne, zaopatrujące w energię całe Centrum. – Dzięki temu, że panele pokrywałyby cały moduł, pod każdym kątem łapałyby promienie słoneczne – zaznacza autorka koncepcji. We wnętrzach kapsuł autorka projektu postawiła na przytulne, sprzyjające wypoczynkowi naturalne drewno. Z kolei w środkowym ciągu komunikacyjnym dominować miałby minimalizm z betonem architektonicznym.

Co istotne, każda kapsuła daje możliwość posadowienia jej na gruncie lub połączenia z pomocą stalowych rur-prętów z innymi elementami konstrukcji, co daje możliwość dopasowywania projektu do potrzeb różnych działek, różnych lokalizacji czy zapotrzebowania na miejsca do snu.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.