REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Studentki Politechniki Białostockiej zaprojektowały salę gimnastyczną na Szlaku Rękodzieła Ludowego

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 23 cze 2022 10:34
Studentki Politechniki Białostockiej zaprojektowały salę gimnastyczną na Szlaku Rękodzieła Ludowego
Tak będzie wyglądać sala gimnastyczna w Czarnej Wsi Kościelnej, fot. mat. pras.
Studentki Politechniki Białostockiej zaprojektowały salę gimnastyczną na Szlaku Rękodzieła Ludowego
Studentki Politechniki Białostockiej zaprojektowały salę gimnastyczną na Szlaku Rękodzieła Ludowego
Studentki Politechniki Białostockiej zaprojektowały salę gimnastyczną na Szlaku Rękodzieła Ludowego

Julia Nowik i Natalia Grochowska, studentki VI semestru architektury na Wydziale Architektury Politechniki Białostockiej zajęły pierwsze miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczną sali gimnastycznej przy Szkole Podstawowej w Czarnej Wsi Kościelnej.

REKLAMA

Julia Nowik i Natalia Grochowska zanim stworzyły finałową koncepcję, konsultowały swój pomysł z mieszkańcami Czarnej Wsi Kościelnej.

- Nikt nie miał żadnych wątpliwości, dziewczyny super wpasowały się we wszystkie nasze gusta – powiedziała Marta Szutko-Biernacka, przewodnicząca Rady Rodziców przy Szkole Podstawowej w Czarnej Wsi Kościelnej. I dodała, że jej zdaniem pasuje do krajobrazu wsi i kulturę jaką niesie ze sobą wieś będąca na Szlaku Rękodzieła Ludowego.

Julia Nowik i Natalia Grochowska zanim stworzyły finałową koncepcję, konsultowały swój pomysł z mieszkańcami Czarnej Wsi Kościelnej, fot. mat. pras.
Julia Nowik i Natalia Grochowska zanim stworzyły finałową koncepcję, konsultowały swój pomysł z mieszkańcami Czarnej Wsi Kościelnej, fot. mat. pras.

- To było duże wyzwanie, dlatego że pracowaliśmy na kogoś z zewnątrz, jakby pierwszy raz tak naprawdę dla naszego przyszłego klienta, więc próbowałyśmy spełnić wszystkie oczekiwania – przyznaje Julia Nowik, studentka VI semestru architektury na Wydziale Architektury Politechniki Białostockiej. -  Moim zdaniem komisję urzekły zaprojektowane przez nas przeszklenia, dają dużo światła a są na wysokości gruntu. Sala gimnastyczna jest zagłębiona w gruncie. Dzieci, które się bawią podwórku mogą patrzeć do wewnątrz na inne dzieci, które na przykład w coś grają i to chyba był nasz największy plus.

Oprócz sali gimnastycznej zespół złożony z Julii Nowik i Natalii Grochowskiej zaprojektował też zagospodarowanie terenu wokół projektowanego obiektu, a dodatkowo jeszcze strzelnicę.

Tak będzie wyglądać sala gimnastyczna w Czarnej Wsi Kościelnej, fot. mat. pras.
Tak będzie wyglądać sala gimnastyczna w Czarnej Wsi Kościelnej, fot. mat. pras.

- Elewacja nawiązuje do szkoły, ma taką samą fasadę, podobne przeszklenia, żeby wszystko było spójne – wyjaśnia Natalia Grochowska, studentka VI semestru architektury na Wydziale Architektury Politechniki Białostockiej. – Wygrana to duże szczęście, ale też duży strach, że  nie spełnimy oczekiwań dyrektora i całej szkoły, ale fajne uczucie - warto walczyć. Polecam wszystkim takie konkursy – warto startować. Studiując na Wydziale Architektury Politechniki Białostockiej można osiągać duże sukcesy i w przyszłości mieć dobrą pracę i rozwijać swoje pasje, pokazywać siebie w budynkach.

Konkurs jest przykładem udanej współpracy Wydziału Architektury Politechniki Białostockiej z otoczeniem społeczno-gospodarczym.

- To Adam Mościcki, dyrektor Szkoły Podstawowej w Czarnej Wsi Kościelnej zgłosił się do nas z prośbą o stworzenie koncepcji architektonicznej gimnastycznej przy szkole podstawowej – wyjaśnia dr inż. arch. Robert Misiuk z Katedry Projektowania Architektonicznego Wydziału Architektury Politechniki Białostockiej.  - To zamierzenie, które może zostać zrealizowane w przyszłości. Dyrektor szkoły widział wcześniej efekty współpracy Politechniki Białostockiej przy projekcie rozbudowy szkoły w Księżynie, które studenci opracowali parę lat temu widział jakie są efekty współpracy Politechniki z lokalnym samorządem i postanowił nawiązać współpracę z naszą Uczelnią.  

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie