REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Szkło, lustra i... woda. Nietuzinkowa bryła spod kreski PIK Studio

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 19 lis 2021 11:03
Szkło, lustra i... woda. Nietuzinkowa bryła spod kreski PIK Studio
Szklano-lustrzany pawilon w lesie, proj. PIK Studio, mat. PIK Studio
Szkło, lustra i... woda. Nietuzinkowa bryła spod kreski PIK Studio
Szkło, lustra i... woda. Nietuzinkowa bryła spod kreski PIK Studio
Szkło, lustra i... woda. Nietuzinkowa bryła spod kreski PIK Studio
Szkło, lustra i... woda. Nietuzinkowa bryła spod kreski PIK Studio

W leśnym krajobrazie, otoczony naturą stanie niezwykły szklano-lustrzany pawilon zaprojektowany przez PIK Studio. Wokół budynku powstanie fosa, a do jego wnętrza będzie się wjeżdżać... po wodzie.

REKLAMA

Pracownia PIK Studio stworzyła niezwykły projekt domu dla osób publicznych z branży modelingu. Szklano-lustrzany pawilon stanie w lesie w okolicach Serocka na bardzo dużej działce o powierzchni około 3 ha i będzie jednym z kilku budynków zaplanowanych na tym terenie.

Gra iluzji

Jak zdradzają autorzy projektu, arch. Paweł Pałkus i arch. Kuba Kasprzak, główne zamierzenia projektowe skupiły się na jak najlepszym dopasowaniu budynku do otaczającego go leśnego krajobrazu. Tak zrodziła się idea stworzenia lustrzanego domu, który „zniknie” w przyrodzie. Klientom zależało również na tym, aby budynek był dostępny z zewnątrz. Architekci zaproponowali zaskakujące rozwiązanie – wokół pawilonu zaprojektowali… fosę.

Do samego domu i pracowni wjeżdża się po wodzie, przez ukrytą w elewacji pokrytą lustrami bramę, niewidoczną dla osób nie wiedzących o specyficznej architekturze budynku. – Oczywiście głębokość wody przy samej bramie garażowej nie przekracza 1 cm, jest głęboka na tyle, żeby tworzyła taflę wody – zaznaczają autorzy projektu.

Jak wyglądają wnętrza tak niekonwencjonalnego domu? Tutaj również jest nietuzinkowo. W centrum w foyer architekci zaprojektowali pełne roślin kwadratowe terrarium. Nad terrarium zaplanowany został duży świetlik, z którego sączy się do wnętrz światło, dające wrażenie sączącego się tropikalnego deszczu. To nie koniec niespodzianek. Z rozległego tarasu można przejść do… wnętrza fosy. Tam, poniżej tafli wody można będzie przejść do zewnętrznego pomieszczenia relaksu z paleniskiem.

Wśród natury i z poszanowaniem fauny

Autorzy projektu zadbali o to, aby pomimo szklanej elewacji, budynek był bezpieczny dla okolicznych ptaków. – Na elewacji każdej z tafli szkła oraz alucobondu imitującego lustro, zaprojektowaliśmy specjalny wzór. Są to nieduże kropki, pewnego rodzaju siatka , która jest widoczna dla ptaków, a mniej widoczna dla oka ludzkiego – tłumaczą architekci.

– Zachęcamy do stosowania i popularyzowania powyżej wskazanych metod jako tych o najwyższym stopniu skuteczności, chroniących ptaki przed śmiertelnymi kolizjami. Chcemy również podkreślić, że sylwetki ptaków drapieżnych (wciąż popularne w Polsce) są całkowicie nieskuteczną metodą ochrony ptaków przed zderzeniami z przezroczystymi elementami infrastruktury, dlatego stanowczo odradzamy stosowanie tej metody – podkreślają autorzy projektu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie