REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tak będzie wyglądać nowa Akademia Muzyczna w Katowicach? Zobacz zwycięską koncepcję

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 09 gru 2019 13:43
Tak będzie wyglądać nowa Akademia Muzyczna w Katowicach? Zobacz zwycięską koncepcję
I Nagroda w konkursie na koncepcję nowego obiektu Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach. Wiz. Materiały architektów
Tak będzie wyglądać nowa Akademia Muzyczna w Katowicach? Zobacz zwycięską koncepcję
Tak będzie wyglądać nowa Akademia Muzyczna w Katowicach? Zobacz zwycięską koncepcję
Tak będzie wyglądać nowa Akademia Muzyczna w Katowicach? Zobacz zwycięską koncepcję
Tak będzie wyglądać nowa Akademia Muzyczna w Katowicach? Zobacz zwycięską koncepcję
Tak będzie wyglądać nowa Akademia Muzyczna w Katowicach? Zobacz zwycięską koncepcję
Tak będzie wyglądać nowa Akademia Muzyczna w Katowicach? Zobacz zwycięską koncepcję
Tak będzie wyglądać nowa Akademia Muzyczna w Katowicach? Zobacz zwycięską koncepcję
Tak będzie wyglądać nowa Akademia Muzyczna w Katowicach? Zobacz zwycięską koncepcję
Tak będzie wyglądać nowa Akademia Muzyczna w Katowicach? Zobacz zwycięską koncepcję

Katowicka pracownia SLAS Architekci zaprojektowała nowy gmach Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach. Nawiązuje on do sąsiadującego zabytkowego budynku akademii i ma charakterystyczne, efektowne foyer, które wizualnie wpisuje w ramę bryły budynku istniejący zabytkowy obiekt. Opracowana koncepcja przyniosła im I Nagrodę w konkursie zorganizowanym przez Akademię.

REKLAMA

Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach zorganizowała konkurs na projekt nowego budynku zlokalizowanego w katowickim śródmieściu, przy skrzyżowaniu ul. Wojewódzkiej i Damrota, nieopodal budynków uczelni, bibliotek i banków, a także w sąsiedztwie historycznego budynku Akademii Muzycznej.

I Nagrodę w plebiscycie zdobyła pracownia SLAS Architekci. Propozycja jej autorstwa to, jak sami opisują swój projekt, próba rewitalizacji utraconej przestrzenni miasta przy jednoczesnym wykorzystaniu potencjału trudnego sąsiedztwa.

Architekci zadbali o to, aby nowy kompleks budynków nawiązywał dialog z historyczną Akademią Muzyczną. Dlatego też usytuowali nowy obiekt frontem do fasady historycznego gmachu Akademii, a wejście do niego znalazło się na osi wejścia głównego do istniejącego budynku. Przed wejściem zaplanowali skwer z ławkami, tymczasem przy drugim wejściu od strony ul. Damrota wkomponowali w teren rozległe schody, których zadaniem jest niwelowanie uskoku terenu. 

Cały kompleks został podzielony na trzy części: salę wielofunkcyjną, budynek dydaktyczny oraz foyer. 

– To przestrzeń szczególna – multifunkcyjna, mieszcząca w sobie funkcje reprezentacyjnej klatki schodowej, audytorium pod nieformalne koncerty i projekcje studenckie, wystaw czasowych, rekreacji, strefy wejściowej Akademii i Sali Multimedialnej, kawiarni i strefy widokowej. Jest przestrzenią studencką na którą otwiera się szereg sal ćwiczeń ale też i miejską kiedy sala ma pomieścić kilkaset osób przybyłych na spektakl artystyczny – możemy przeczytać o foyer w opisie projektu.

Przez panoramiczne okna z foyer rozpościera się widok - z jednej strony - na istniejący historyczny gmach Akademii, a z drugiej - panorama miasta z Kościołem Mariackim. Widziane z zewnątrz, zaprojektowane "na przestrzał" foyer wraz z bryłą budynku tworzą swoistą wizualną ramę, w którą wpisany został zabytkowy gmach Akademii. 

Zaplanowana sala wielofunkcyjna może pomieścić 255 osób (maks. 383 osoby przy zamkniętym orkiestronie), a jej wysokość sięga 10,5 m w najwyższym punkcie. W projekcie przewidziano m.in. zastosowanie amfiteatralnej, mobilnej widocznie na podestach o mijankowym układzie foteli, która chowana będzie w tylnej ścianie sali. Wszystko po to, aby przestrzeń umożliwiała tworzenie różnorodnych koncepcji aranżacyjnych, dopasowanych do charakteru odbywających się spektakli. Ściany wykończono wpisującą się w estetykę całego budynku, cegłą ceramiczną. Ułożona na perforowanej ściance rusztowej, tworzy z nią efektowną ażurową dekorację, będącą jednocześnie elementem iluminacji sali, ale - przede wszystkim - składową systemu akustycznego pomieszczenia. 

Salę otoczono również pasem funkcji wspomagających, takich jak kulisy, zaplecze czy śluzy wejściowe, które są jednocześnie dodatkową barierą akustyczną. Wejścia do sali zostały wydzielone śluzami akustycznymi.

Z kolei część edukacyjna budynku została rozplanowana na trzech kondygnacjach i obejmuje m.in. sale taneczne, siłownie oraz sale ćwiczeń, które wymagają wyższych standardów akustycznych. Dostęp do strefy akustycznej przewidziano zarówno z foyer, jak i drugim wejściem, od strony ul. Damrota.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.