REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Tak będzie wyglądać świetlica sportowa w Żabieńcu. To projekt M.O.C. Architekci

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 09 cze 2021 13:00
Tak będzie wyglądać świetlica sportowa w Żabieńcu. To projekt M.O.C. Architekci
Tak będzie wyglądać świetlica sportowa w Żabieńcu. To projekt M.O.C. Architekci, fot. mat. pras.
Tak będzie wyglądać świetlica sportowa w Żabieńcu. To projekt M.O.C. Architekci
Tak będzie wyglądać świetlica sportowa w Żabieńcu. To projekt M.O.C. Architekci
Tak będzie wyglądać świetlica sportowa w Żabieńcu. To projekt M.O.C. Architekci

Architekci z pracowni M.O.C. opracowali zwycięski projekt w konkursie na stworzenie koncepcji budynku świetlicy sportowej wraz z zagospodarowaniem działki w Żabieńcu.

REKLAMA

Główną ideą projektu jest podział terenu na dwie równoważne części – ogólnodostępną od strony ul. Leśnej oraz zamkniętą strefę klubu piłkarskiego w głębi działki. Pomiędzy nimi zlokalizowany będzie nowoprojektowany budynek świetlicy sportowej, dostępny z obu tych stref.

Zobacz -> Designerski akademik? Oto najlepsze pomysły z Polski

Zakłada się połączenie elementów istniejących i projektowanych w spójną przestrzeń rekreacyjno-sportową o wysokiej jakości. Zgodnie z wytycznymi, przewiduje się rozbiórkę istniejącego budynku oraz likwidację boiska wielofunkcyjnego i utwardzonych dojść.

Nowa strefa rekreacyjna została zaprojektowana jako wielofunkcyjna łąka z luźno rozsypanymi zielonymi wyspami o funkcji placów zabaw, torów przeszkód i siłowni zewnętrznej. W ich pobliżu przewidziano kępy krzewów i drzew zapewniających naturalne zacienienie. Od południa strefę domykają nowoprojektowane zadaszone trybuny. Zapewniają one 303 miejsca
siedzące z dobrą widocznością do obserwacji meczu piłkarskiego. Zgodnie z wymaganiami dla klubów ligi okręgowej przewidziano w nich wydzielony sektor dla kibiców drużyny gości z oddzielnym wejściem.

Strefa treningowa klubu jest ogrodzona i dostępna tylko dla zawodników. W celu lepszego wykorzystania powierzchni terenu, postanowiono przenieść pełnowymiarowe boisko piłkarskie wzdłuż krawędzi lasu, a nowoprojektowane boisko do treningów indywidualnych zlokalizowano równolegle do istniejącego boiska Orlik. Wokół głównego boiska zaprojektowane zostało modułowe ogrodzenie z siatką, połączone z konstrukcją zadaszenia trybun i ław dla rezerwowych. W pobliżu wyjścia z budynku na teren boisk znajduje się strefa odpoczynku dla zawodników z zielenią zacieniającą. W tej części obszaru przewidziano również dojazd techniczny do istniejących zabudowań gospodarczych.

Budynek świetlicy sportowej zaprojektowano jako dwukondygnacyjny z obszernym tarasem widokowym. Dzięki niewielkiej wysokości i mniejszej kubaturze piętra, budynek wpisuje się w kontekst zabudowy jednorodzinnej otoczenia. Prostopadłościenna forma obiektu podkreśla sportowy charakter funkcji i harmonijnie współgra z prostymi elementami projektowanego
zagospodarowania terenu. Wokół budynku przewidziano podcienia zapewniające użytkownikom schronienie przed słońcem i opadami atmosferycznymi.

Wertykalny układ elewacji zainspirowany został przez charakterystyczny rytm pni widoczny w gęstym lesie otaczającym teren opracowania. W nawiązaniu, elewacja została zaprojektowana jako drewniana ze zmiennym rytmem pionowych podziałów. Zróżnicowane zagęszczenie elementów nadaje fasadzie plastyczności i reguluje przepływ światła do wnętrza. Przezierna drewniana kurtyna domyka miejscami przestrzeń podcieni, osłaniając m.in. schody zewnętrzne czy wejście do toalet zewnętrznych.

Przyjęte w koncepcji rozwiązania techniczne mają na celu zoptymalizowanie kosztów budowy oraz podniesienie energoefektywności projektowanego obiektu wraz z terenem rekreacyjno-sportowym. W koncepcji uwzględniono korzystanie z energii produkowanej ze źródeł odnawialnych i jednoczesną redukcję zapotrzebowania na energię tradycyjną. Budynek planuje się
wyposażyć w wysoko-energoefektywne instalacje sanitarne. W tym celu przewiduje się pozyskiwanie energii elektrycznej przy pomocy wysokowydajnej instalacji fotowoltaicznej umieszczonej na dachu. Ogrzewanie i chłodzenie budynku powinno być zrealizowane za pomocą wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła oraz pompę ciepła wspomaganą
przez kotłownię gazową w celu minimalizacji zużycia energii. Zaplanowano użycie energooszczędnych opraw oświetleniowych.

Przewiduje się także szereg rozwiązań dotyczących retencji wody na obszarze opracowania – w tym projektowany dach retencyjny z roślinnością ekstensywną oraz podziemne zbiorniki retencyjne. Koncepcja zakłada wykorzystanie wody opadowej do celów bytowych oraz podlewanie boisk trawiastych wodą z przeniesionej studni głębinowej. Zastosowanie nawierzchni naturalnych,
łąk kwietnych i zieleni wysokiej sprzyja naturalnej retencji wody oraz zapewnia zwiększenie bioróżnorodności na terenie.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie