REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Tak mogłaby wyglądać Powiatowa Instytucja Kultury w Legionowie

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 22 lut 2022 13:00
Tak mogłaby wyglądać Powiatowa Instytucja Kultury w Legionowie
Tak mogłaby wyglądać Powiatowa Instytucja Kultury w Legionowie. To projekt stworzony w ramach współpracy FAV (Filip Zieliński), IPSO (Paulina Sobiech, Łukasz Piszczałka) i Wójtowicz Architecture (Jakub Wójtowicz), fot. mat. pras.
Tak mogłaby wyglądać Powiatowa Instytucja Kultury w Legionowie
Tak mogłaby wyglądać Powiatowa Instytucja Kultury w Legionowie
Tak mogłaby wyglądać Powiatowa Instytucja Kultury w Legionowie
Tak mogłaby wyglądać Powiatowa Instytucja Kultury w Legionowie
Tak mogłaby wyglądać Powiatowa Instytucja Kultury w Legionowie

Starostwo Powiatowe w Legionowie oraz warszawski SARP zorganizowali konkurs na projekt siedziby Powiatowej Instytucji Kultury w Legionowie wraz z infrastrukturą towarzyszącą oraz zagospodarowaniem terenu. Prezentujemy koncepcję, która zajęła 3. miejsce w konkursie i została stworzona w ramach współpracy FAV (Filip Zieliński), IPSO (Paulina Sobiech, Łukasz Piszczałka) i Wójtowicz Architecture (Jakub Wójtowicz).

REKLAMA

Wyjścia, spotkania czy interakcje artystyczne potrzebują odpowiedniej przestrzeni – przedefiniowanej zarówno pod względem bezpieczeństwa użytkowników, jak i z uwagi na nowy styl życia społeczeństwa - bardziej dynamiczny, szybki, wykorzystujący nowe technologie przenoszące nas do świata online. Pogodzenie ze sobą tych dwóch zagadnień stało się inspiracją do stworzenia projektu koncepcji architektonicznej nowej siedziby Powiatowej Instytucji Kultury w Legionowie. 

Duże przestrzenie zaproponowane w projekcie pozwalają na zachowanie komfortu oraz bezpieczeństwa, a wentylacja mechaniczna umożliwia częstą i skuteczną wymianę powietrza.  Dopełnieniem projektu jest uwzględnienie w nim aspektów ekologicznych oraz poszanowanie istniejącej na terenie opracowania zieleni wysokiej. Wszystkie kondygnacje naziemne budynku zaprojektowano w technologii konstrukcji drewnianej CLT idealnie wpisującej się w kontekst zrównoważonego budownictwa oraz naturalnego klimatu zielonego parku.

Funkcja i forma

Projekt bazujący na prostym układzie brył z dominantą wysokościową w postaci głównej sali wielofunkcyjnej otwiera się na przestrzeń parku. Jednocześnie zaprasza przechodniów do wielu krótkich interakcji, wypicia szybkiej kawy czy wypożyczenia książki oraz łączy dużą kubaturę budynku z otaczającą go zielenią. Zaproponowane strefowanie układu budynku pozwala zarówno na indywidualne działanie poszczególnych funkcji jak i ich wzajemne dopełnianie. Dzięki temu budynek stanie się przestrzenią przyjazną użytkownikom oraz miejscem zawiązywania nowych znajomości, a także tworzenia małych wspólnot sąsiedzkich. Zlokalizowana w holu wejściowym kawiarnia może służyć jako zaplecze gastronomiczne sali wielofunkcyjnej, a także miejsce w którym rodzice mogą poczekać na dzieci biorące udział w zajęciach plastycznych.

Okoliczni mieszkańcy wpadający jedynie na kawę zobaczą natomiast zlokalizowane w holu prace artystyczne wykonane na popołudniowych zajęciach. Przestrzeń wejściowa dzięki ruchomej ścianie sali widowiskowej może pełnić rolę nie tylko przestrzeni ekspozycyjnej, lecz również dodatkowej powierzchni do organizowania bankietów czy wernisaży. Jednocześnie uproszczenie układu pozwoliło na ograniczenie do minimum komunikacji wewnętrznej oraz zapewnienie reprezentacyjności strefy wejściowej poprzez wydzielenie wejścia technicznego do budynku. Układ funkcji zakładający otwarcie się na park, umożliwił równoczesne zlokalizowanie wszystkich funkcji technicznych w mało atrakcyjnej przestrzeni działki - graniczącej z drogą szybkiego ruchu. Dzięki temu częste dostawy oraz obsługa budynku nie będą ingerowały wizualnie zarówno w przestrzeń parku jak i ogólnodostępne części budynku. Prosta komunikacja pionowa wewnątrz budynku pozwala na szybkie i komfortowe poruszanie się zarówno użytkownikom jak i osobom obsługującym budynek.

W projekcie dużą uwagę poświęcono aspektom proekologicznym. Wykorzystane w konstrukcji materiały drewniane stały się inspiracją dla wnętrz  budynku, w których postanowiono o wyeksponowaniu  słupów oraz stropów drewnianych. Całość wnętrz dopełniono delikatnymi jasnymi kolorami, tworząc tło dla głównego elementu wnętrza jakim stała się zieleń przenikająca przez duże przeszklenia do budynku. Odpowiednie strefowanie funkcji umożliwiło połączenie wnętrz każdej z ogólnodostępnych funkcji z zielenią, zapewniając piękne widoki oraz stałe obcowanie z naturą użytkownikom budynku. Stonowane kolory oraz nowoczesne elementy wnętrza wpisują się również w ideę tworzenia przestrzeni przyjaznej ludziom w każdym wieku.

Głównym założeniem koncepcji zagospodarowania terenu było zachowanie wartości jaką niosą ze sobą rosnące na terenie cenne drzewa oraz wzniesienie zlokalizowane w zachodniej części działki. Strefowanie funkcjonalne przestrzeni wykonano w taki sposób, aby ograniczyć do minimum ingerencję w przestrzeń parku. Budynek zlokalizowany został we wschodniej części działki. Dzięki temu możliwe było wprowadzenie dwóch wejść, bez konieczności utwardzenia zbyt dużej powierzchni terenu.

Zabudowując narożnik działki przylegający do granicy z drogą szybkiego ruchu wykreowano dużą przestrzeń zielonego parku, umożliwiającą bezpieczny i komfortowy odpoczynek okolicznym mieszkańcom. Istniejąca skarpa wkomponowana została w nowe układy komunikacyjne oraz zaktywizowana poprzez wprowadzenie siedzisk oraz kładek między drzewami. Dzięki temu naturalne wzniesienie może być wykorzystane jako widownia dla wydarzeń organizowanych na placu wejściowym znajdującym się przy północnej ścianie budynku. W projekcie dużą rolę odegrało połączenie zieleni parku zarówno z wnętrzem budynku jaki i jego wyglądem zewnętrznym. Wyniesione wokół sali widowiskowej brył poszczególnych funkcji, przykrytych dachem zielonym, tworzy złudzenie wyrastania budynku z roślinności parku. W projekcie zagospodarowania zaproponowano niewielką ilość miejsc postojowych na powierzchni terenu, ze względu na poszanowanie zieleni oraz drzew zajmujących dużą część działki. Proponowane parkingi umieszczono na tyłach budynku oraz w zachodnim narożniku działki, wykorzystując skarpę jako naturalny bufor oddzielający samochody od części rekreacyjnej parku.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.