REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tak mógłby wyglądać kampus Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 25 sie 2021 09:39
Tak mógłby wyglądać kampus Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
Tak mógłby wyglądać kampus Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, fot. mat. pras.
Tak mógłby wyglądać kampus Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
Tak mógłby wyglądać kampus Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
Tak mógłby wyglądać kampus Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
Tak mógłby wyglądać kampus Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży

Prezentujemy projekt rozbudowy i adaptacji budynków Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Koncepcja została stworzony przez Filipa Zielińskiego (FAV.Office), Jakuba Wójtowicza (WojtowiczArchitecture) we współpracy z Grzegorzem Traczem. Choć praca nie wygrała w konkursie, udało jej się zdobyć wyróżnienie.

REKLAMA

Założenia proponowane w projekcie zagospodarowania terenu wprowadzają zieleń służącą do wypoczynku czy organizacji imprez okolicznościowych. Intuicyjne umieszczenie budynku łącznika jako formy wynikającej z proporcji istniejących budynków pozwoliło na wytworzenie kameralnych przestrzeni takich jak na przykład skwer wejściowy, znajdujący się przy bezpośrednim wejściu do łącznika. Zieleń znajdująca się w przestrzeniach między budynkami w połączeniu z dużymi przeszkleniami sal dydaktycznych zdecydowanie podnosi również komfort w jakim odbywają się wykłady. Dopełnieniem przestrzeni otaczającej budynek jest proponowany w północnej części terenu park zielony. Jest on odpowiedzią na gęstą zabudowę kampusu. Tworzy przestrzeń, w której studenci mogą spędzić czas między zajęciami.

Istniejące budynki wchodzące w zakres opracowania konkursowego stanowią idealny przykład architektury modernistycznej. Proste formy części korytarzowych skutkowały wytworzeniem prostopadłościennych bloków, które już z zewnątrz zdradzają charakterystykę swoich podziałów funkcjonalnych. Minimalistyczne box’y dwóch sąsiadujących budynków zdominowane zostały poprzez geometryczną bryłę wejściową dołączoną do budynku frontowego. Zarówno jej przewyższenie jak i mocne rozrzeźbienie w postaci łukowego dachu i wysokich słupów podpierających go od strony południowej, jednoznacznie definiuje położenie najważniejszej części – wejścia głównego do budynku. Z biegiem lat wierzchnia warstwa elewacji wraz z jej kolorystyką uległy jednak dezaktualizacji estetycznej. Ponadczasowa modernistyczna forma, zatraciła swój urok, będąc odbierana poprzez pastelową kolorystykę oraz liczne zabrudzenia.

Proponowana adaptacja budynków, poza zmianami funkcjonalnymi, zakłada również delikatne prace remontowe w przestrzeni elewacji. Proste bryły otrzymały jasną kolorystykę z delikatnym detalem podziału pionowego podkreślającym rytmizację okien oraz nadającym elewacjom nowoczesnego charakteru. Bazując na delikatnych akcentach zieleni, pojawiających się np. w istniejącej stolarce okiennej, przyjęto zielony kolor jako motyw przewodni renowacji części frontowej. Dla podkreślenia reprezentacyjności zastosowano materiał w postaci płyt elewacyjnych, który wraz z upływem czasu zachowa swój nowoczesny wygląd.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.