REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 27 sty 2016 11:15
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT
Tak wygląda Centrum Biznesu w Opolu. To projekt pracowni PORT

Często najcenniejsze pomysły powstają z dala od biurka, potrzebują inspiracji, oddechu i zbiegu okoliczności. Architektom z pracowni PORT zależało na tym, aby praca w Centrum Biznesu była kreatywna, efektywna i dodatkowo przyjemna.

REKLAMA

Architekci z PORT pracę nad projektem rozpoczęli od analizy działki i otoczenia. Różnica poziomów terenu sięgająca 4 m, sąsiedztwo drogi o wysokim natężeniu ruchu, centrum handlowe oraz cmentarz w sąsiedztwie działki to czynniki które wpłynęły na decyzje projektowe. Lokalizacja na działce, forma budynku działają w ścisłej korespondencji z warunkami otoczenia. Wykorzystany został potencjał jaki dają trudne warunki projektowe. Budynek Centrum jest lokowany prostopadle do drogi, aby swoją pełną ścianą stał w kierunku ulicy Wrocławskiej tworząc barierę akustyczną. Budynek zlokalizowany został widokowo na dwie najbardziej atrakcyjne strony. Na wewnętrzy ogród oraz wysokie drzewa od zachodu, a od wschodu w stronę centrum miasta. Dodatkowo w ten sposób w pomieszczeniach nie pojawia się południowe słońce, które jest niekorzystne przy pracy biurowej, a przez otwarte okna nie docierał bezpośredni hałas z ruchliwej ulicy.

Rzeźbienie w elewacji za pomocą wnęk okiennych ma cel estetyczny i praktyczny. Przez kształt wnęk okiennych, ściętych od północy i ostrych od południa do pomieszczeń wpada więcej światła rozproszonego, północnego, korzystnego w pracy biurowej.

Biel elewacji podkreśla cień i światło jaki pojawia się we wnękach okiennych, wraz z poruszaniem się słońca po niebie można obserwować wyrazistość skosów lub ich zanikanie.

Innym z założeń była możliwość rozbudowy budynku, to jedno z wymagań inwestora. Jeśli zajdzie potrzeba rozbudowy, to obie nawiązujące do siebie części, tworzyć będą wewnętrzny dziedziniec.

Budynek

Cztery kondygnacje. 1 - hol wejściowy. 2 - centrum konferencyjne. 3 i 4 centrum biznesu, przestrzeń biurowa.

Otwarta i wysoka przestrzeń nad holem wejściowym, wysoka na 3 kondygnacje łączy różne funkcje pięter. Zawieszona nad parterem układanka brył i pustki nadaje charakter strefy wejściowej, wpuszcza światło, powietrze. Buduje rangę miejsca.

Kondygnację konferencyjną, tworzy przestronne foyer z 3 salami o różnych wielkościach, jedna na ponad 50 osób i dwie mniejsze. Łączy je wszystkie otwarte na ogród foyer z przestrzenią rekreacyjną.

Piętra biurowe oprócz regularnych pokoi biurowych wypełniają małe pokoje konferencyjne, konsultacyjne, a także przestrzenie rekreacyjne, które na codzień mogą służyć do organizowania spotkań z klientami, odpoczynku, krótkich i nieformalnych spotkań.

Wartością dodaną budynku, na którą zwrócono uwagę to widok z okien.

Funkcje rekreacyjne, pokoje spotkań otwierają się widokowo na ogród, wysokie drzewa. Biura lokowane są z widokiem na miasto. Duże okna mają za zadanie wpuścić światło, powietrze, powiększyć optycznie przestrzeń.

Wnętrze

Współcześnie dużą rolę przywiązuję się do kreatywnej i efektywnej formie pracy w biurze, niezbędne są przyjazne kuluarowym rozmowom miejsca, przestrzenie półformalne służące spotkaniom, relaksu, pracy w odmiennych warunkach. Budynek został funkcjonalnie podzielny na dwie strony - formalną z miejscami pracy przy biurku i mniej formalną, gdzie toczyć się mogą działania kreatywne, gdzie można zrelaksować się i nabrać sił do dalszej pracy. To właśnie od strony ogrodu umieszczono funkcje uzupełniające. Wszystko po to, by czas pracy wykorzystać optymalnie, działać skutecznie, z przyjemnością i szybko.

Wewnątrz zaplanowane jest jako połączenie bieli z betonem. Pozwala to poznać i zrozumieć strukturę budynku, którą pozostawiono w stanie surowym. W częściach rekreacyjnych pojawią się intensywne kolory, jak odcienie żółtego i pomarańczowego. Te barwy ożywią przestrzeń i dodają energii. Wnętrze dopełnia też kadr na zieleń za oknem. Budynek celowo nie jest przeciążony kolorami. W projektach wnętrz często obserwujemy natłok kolorów i elementów dekoracyjnych. W opinii architektów z PORT nadmiar bodźców źle służy, rozprasza i męczy. Starali się, żeby budynek oraz jego wnętrze nie stanowił dla użytkowników dodatkowego "hałasu wizualnego", co jest częstym zjawiskiem w miejskim otoczeniu.

Teren

Obecnie teren stanowi ogród o różnych charakterach, wyniesiony ponad poziom 1 kondygnacji uzupełnia foyer części konferencyjnej i izoluje się od ruchliwej ulicy. Ogród kształtowany jest w podobnych duchu jak wnętrze. Znalazły się w nim przestrzenie inspirujące, rekreacyjne, formalne i dzikie. Pojawią się drzewa, krzewy owocowe, a także wysokie trawy, dzikie polne rośliny. Wszystko po to, by wprowadzić do centrum miasta więcej naturalnego krajobrazu i stworzyć użytkownikom przyjazną przestrzeń. W przypadku opisywanej działki taki zabieg służy również jako bufor między ruchliwą ulicą, a budynkiem Centrum Biznesu.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.