REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tak wygląda nowa siedziba Zalando

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 23 wrz 2020 09:35
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Siedziba Zalando w Berlinie. Proj. HENN. Fot. Mat. prasowe, ©HGEsch
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando
Tak wygląda nowa siedziba Zalando

Największy europejski sklep internetowy oferujący odzież i obuwie do 2019 roku nie miał głównej siedziby, a jego pracownicy rozproszeni byli po całym Berlinie. Firmie potrzebne było miejsce, które jednoczyło by pracowników, odzwierciedlając jednocześnie ducha kultury start-upów, od którego zaczęła się działalność marki jeszcze w 2008 roku. Projektu obiektu podjęła się międzynarodowa pracownia HENN. Autorem koncepcji wnętrz jest pracownia KINZO.

REKLAMA

„Oczekujemy domu, w którym będziemy mogli zamieszkać” - tak brzmiało podstawowe oczekiwanie, jakie Zalando przedstawiło architektom z pracowni HENN. W efekcie prac, które rozpoczęły się jeszcze w 2015 a zakończyły w 2019 roku, powstało „miasto w mieście” oferujące łącznie 42 tys. mkw. powierzchni biurowej, otwarte przestrzenie sprzyjające interakcji, miejsca do pracy w skupieniu oraz liczne ścieżki, umożliwiające spotkania. Obiekt tworzą dwa budynki położone w centrum nowego kampusu firmy w Berlinie, w sąsiedztwie „Mercedes-BenzArena” i East Side Gallery, nieopodal europejskiej siedziby Universal Music.

Siedmiokondygnacyjne bryły są reinterpretacją tradycyjnych berlińskich bloków. Tutaj jednak układ zabudowy został obrócony tak, aby znaleźć się w ukośnym położeniu w stosunku do planów urbanistycznych. Dzięki takiemu rozwiązaniu, obiekt, wraz z jego dziedzińcami „otwiera” się na otaczające go miasto. Wrażenie to jest dodatkowo potęgowane przez przeźroczyste, szklane elewacje, które zapewniają pracownikom kontakt wzrokowy z otoczeniem.

W sercu głównego budynku architekci zaprojektowali atrium, które rozprowadza światło dzienne do znajdujących się poniżej przestrzeni wspólnych. Hol główny otaczają spektakularne schody, które zintegrowane z miejscami do siedzenia mogą pełnić również funkcję audytorium. Atrium stanowi jednocześnie interaktywny rdzeń całego obiektu. Bryłę budynku zaprojektowano w taki sposób, aby przestrzenne wnętrza biurowe zazębiały się wokół centralnego atrium, co stworzyło wrażenie otwartości i nadało przestrzeniom dynamiczny charakter. Różne funkcje budynku – od holu po taras na dachu – zorganizowane zostały wokół głównego atrium, tworząc formę podwójnej helisy. 

Położone na wyższych kondygnacjach biura zostały tak zorganizowane, aby zapewnić zarówno strefy koncentracji, jak i miejsca interakcji pracowników. W przestrzeniach nazwanych przez autorów projektu „salonami” zorganizowano strefy sprzyjajace interakcjom zespołu, który liczy ponad dwa tysiące pracowników. Znalazły się tutaj miejsca idealne do coworkingu, aneksy kuchenne z drewnianymi stołami i stołkami barowymi, a także drewniana balustrada z widokiem na cały kampus, z miejscem na podłączenie laptopów. Jednocześnie nie zaniedbano także spokojnych stref zapewniających odosobnienie i umożliwiających pracę w skupieniu. Różne obszary biurowe skomunikowano ze sobą za pomocą „pomostów”. Architekci inspirowali się tutaj miejskimi bulwarami.

Zarówno usytuowanie obiektu względem otoczenia, jak i plan przestrzenny jego wnętrz podkreśla atmosferę to na czym zależało architektom tworzącym projekt – atmosferę otwartości i przejrzystości.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.