Trzop Architekci mieli swój pomysł na rozbudowę Muzeum Narodowego. Pokazujemy koncepcję!



Anna Sołomiewicz - 30-06-2022 09:00


Nie jeden, a dwa pawilony przecięte zielonym placem publicznym, zwieńczone ażurowymi elewacjami nawiązującymi do logo muzeum, w których można zainstalować ogniwa perowskitowe - taki projekt rozbudowy Muzeum Narodowego w Warszawie przygotowali Trzop Architekci.

Pod koniec maja rozstrzygnięty został konkurs na rozbudowę Centrum Konserwatorsko-Magazynowego Muzeum Narodowego w Warszawie. Wygrał projekt przygotowany przez pracownię architektoniczną P2PA z Wrocławia, ale na uwagę zasługują również inne konkursowe koncepcje. Wartą uwagi jest na pewno koncepcja pracowni Trzop Architekci.

{article;39402;Rozbudowa Muzeum Narodowego w Warszawie. Tak wygląda zwycięski projekt spod kreski P2PA;https://pliki.propertydesign.pl/i/14/45/81/144581_300.jpg}

Nie jeden, a dwa pawilony

Architekci zaproponowali nie jeden, a dwa pawilony przecięte publicznym placem na osi środkowego ryzalitu budynku Muzeum Narodowego. podkreślając w ten sposób widok na środkową cześć muzeum. Oba obiekty są niższe niż zakładały wytyczne, dzięki czemu nie dominują w otoczeniu i lepiej wpisują się w przestrzeń.

Obiekt po zachodniej stronie placu miał pomieścić funkcje konserwatorsko-magazynowe, z kolei wschodni pawilon dedykowany jest użytkownikom zewnętrznym. W części parteru zaplanowano kawiarnię, a piętro przeznaczono na funkcję ekspozycyjno-konferencyjną z możliwością mobilnego podziału. Pawilony łączy poprowadzona w obrębie parterów i wnętrza urbanistycznego zadaszona kolumnada, a budynek konserwatorsko-magazynowy skomunikowany jest z głównym budynkiem muzeum podziemnym łącznikiem.

Publiczny plac pełen zieleni

Zaplanowany na osi środkowego ryzalitu plac publiczny pomiędzy obydwoma budynkami miał w założeniu pełnić rolę wielofunkcyjnej przestrzeni publicznej, która dodatkowo przewidziana została jako dodatkowe miejsce ekspozycyjne wystaw tymczasowych. Na ten cel architekci zaprojektowali specjalną podkonstrukcję.

{media;145892;rys. Trzop Architekci;https://pliki.propertydesign.pl/i/14/58/92/145892.jpg;https://pliki.propertydesign.pl/i/14/58/92/145892_1140.jpg}

Architektom zależało również na tym, aby przestrzeń była możliwie najbardziej zazieleniona - dlatego też projekt przewidział pozostawienie możliwie jak najwięcej istniejących zdrowych drzew. Dodatkowo, przestrzeń ta miała zostać zagospodarowana zielenią urządzoną.

Efektowna bryła skrywa ekologiczne rozwiązania

Wrażenie robi bryła budynku, a zwłaszcza jej elewacje. Wysokie ściany attykowe skrywają zaplanowane na dachu urządzenia i instalacje, w tym panele solarne na budynku konserwatorsko-magazynowym.

Według koncepcji elewacji w parterach budynków wykończone miały być wielkoformatowymi płytami zdobionymi minimalistycznym detalem w formie kaneli. Z kolei kondygnacje naziemne miały mieć podwójną fasadę chroniącą budynek przed przegrzaniem.

Efektownym akcentem jest ażurowy wzór zewnętrznej elewacji, wykonany z betonowych kształtek, nawiązujący wyglądem do logotypu Muzeum Narodowego. Autorzy projektu sugerowali również możliwość instalacji w ażurowych polach elewacji powłoki wypełnionej ogniwami perowskitowymi.

Oprócz tego, projekt przewiduje także podziemny szczelny zbiornik retencyjny na wody opadowe z instalacją umożliwiającą późniejsze ich wykorzystanie np. do podlewania zieleni. W garażu przewidziano stacje ładowania pojazdów elektrycznych, a cały obiekt miał być zarządzany przez system BMS.