REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Trzop Architekci mieli swój pomysł na rozbudowę Muzeum Narodowego. Pokazujemy koncepcję!

  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 30 cze 2022 09:00
Trzop Architekci mieli swój pomysł na rozbudowę Muzeum Narodowego. Pokazujemy koncepcję!
Projekt rozbudowy Muzeum Narodowego w Warszawie, koncepcja Trzop Architekci, fot. mat. architektów
Trzop Architekci mieli swój pomysł na rozbudowę Muzeum Narodowego. Pokazujemy koncepcję!
Trzop Architekci mieli swój pomysł na rozbudowę Muzeum Narodowego. Pokazujemy koncepcję!
Trzop Architekci mieli swój pomysł na rozbudowę Muzeum Narodowego. Pokazujemy koncepcję!
Trzop Architekci mieli swój pomysł na rozbudowę Muzeum Narodowego. Pokazujemy koncepcję!
Trzop Architekci mieli swój pomysł na rozbudowę Muzeum Narodowego. Pokazujemy koncepcję!
Trzop Architekci mieli swój pomysł na rozbudowę Muzeum Narodowego. Pokazujemy koncepcję!

Nie jeden, a dwa pawilony przecięte zielonym placem publicznym, zwieńczone ażurowymi elewacjami nawiązującymi do logo muzeum, w których można zainstalować ogniwa perowskitowe - taki projekt rozbudowy Muzeum Narodowego w Warszawie przygotowali Trzop Architekci.

REKLAMA

  • Architekci z pracowni Trzop Architekci stworzyli koncepcję rozbudowy Muzeum Narodowego. 
  • Projekt przewidywał powstanie dwóch pawilonów, przeciętnych publicznym placem. 
  • Budynki były niższe niż przewidywały warunki konkursowe, eksponując gmach muzeum i nie dominując nad otoczeniem. 
  • Projekt wyróżnia ażurowa elewacja w piaskowym kolorze, nawiązująca wzorem do minimalistycznego logo muzeum. 

Pod koniec maja rozstrzygnięty został konkurs na rozbudowę Centrum Konserwatorsko-Magazynowego Muzeum Narodowego w Warszawie. Wygrał projekt przygotowany przez pracownię architektoniczną P2PA z Wrocławia, ale na uwagę zasługują również inne konkursowe koncepcje. Wartą uwagi jest na pewno koncepcja pracowni Trzop Architekci.

Nie jeden, a dwa pawilony

Architekci zaproponowali nie jeden, a dwa pawilony przecięte publicznym placem na osi środkowego ryzalitu budynku Muzeum Narodowego. podkreślając w ten sposób widok na środkową cześć muzeum. Oba obiekty są niższe niż zakładały wytyczne, dzięki czemu nie dominują w otoczeniu i lepiej wpisują się w przestrzeń.

Obiekt po zachodniej stronie placu miał pomieścić funkcje konserwatorsko-magazynowe, z kolei wschodni pawilon dedykowany jest użytkownikom zewnętrznym. W części parteru zaplanowano kawiarnię, a piętro przeznaczono na funkcję ekspozycyjno-konferencyjną z możliwością mobilnego podziału. Pawilony łączy poprowadzona w obrębie parterów i wnętrza urbanistycznego zadaszona kolumnada, a budynek konserwatorsko-magazynowy skomunikowany jest z głównym budynkiem muzeum podziemnym łącznikiem.

Publiczny plac pełen zieleni

Zaplanowany na osi środkowego ryzalitu plac publiczny pomiędzy obydwoma budynkami miał w założeniu pełnić rolę wielofunkcyjnej przestrzeni publicznej, która dodatkowo przewidziana została jako dodatkowe miejsce ekspozycyjne wystaw tymczasowych. Na ten cel architekci zaprojektowali specjalną podkonstrukcję.

rys. Trzop Architekci
rys. Trzop Architekci

Architektom zależało również na tym, aby przestrzeń była możliwie najbardziej zazieleniona - dlatego też projekt przewidział pozostawienie możliwie jak najwięcej istniejących zdrowych drzew. Dodatkowo, przestrzeń ta miała zostać zagospodarowana zielenią urządzoną.

Efektowna bryła skrywa ekologiczne rozwiązania

Wrażenie robi bryła budynku, a zwłaszcza jej elewacje. Wysokie ściany attykowe skrywają zaplanowane na dachu urządzenia i instalacje, w tym panele solarne na budynku konserwatorsko-magazynowym.

Według koncepcji elewacji w parterach budynków wykończone miały być wielkoformatowymi płytami zdobionymi minimalistycznym detalem w formie kaneli. Z kolei kondygnacje naziemne miały mieć podwójną fasadę chroniącą budynek przed przegrzaniem.

Efektownym akcentem jest ażurowy wzór zewnętrznej elewacji, wykonany z betonowych kształtek, nawiązujący wyglądem do logotypu Muzeum Narodowego. Autorzy projektu sugerowali również możliwość instalacji w ażurowych polach elewacji powłoki wypełnionej ogniwami perowskitowymi.

Oprócz tego, projekt przewiduje także podziemny szczelny zbiornik retencyjny na wody opadowe z instalacją umożliwiającą późniejsze ich wykorzystanie np. do podlewania zieleni. W garażu przewidziano stacje ładowania pojazdów elektrycznych, a cały obiekt miał być zarządzany przez system BMS.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie