REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 23 cze 2020 13:20
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
RE LAKESIDE HOUSE projekt REFORM Architekt
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?
Tuż nad jeziorem. Czy architektowi udało się wpisać bryłę w krajobraz?

Realizacja budynku nad jeziorem powstała na skutek połączenia funkcji. Z pozoru budynek składający się z dwóch pięter, w rzeczywistości posiada aż trzy kondygnacje, w zależności, z której strony patrzymy na bryłę. Jaka wizja towarzyszyła architektowi Marcinowi Tomaszewskiemu z pracowni REFORM Architekt oraz skąd czerpał inspirację przy projekcie?

REKLAMA

Kolejna realizacja pracowni REFORM Architekt mieści się nad jednym z jezior w Polsce. Budynek o powierzchni 600 mkw. wybudowano na działce liczącej około 2500 mkw.

Zaplanowanie komunikacji – dwie drogi dojazdowe

Działkę z dwóch stron otacza droga. Teren jest spadzisty i pochyły - od północy do południa to aż cztery metry spadku. Proces projektowy rozpoczęto od zaplanowania komunikacji i połączenia tych dwóch dróg dojazdowych. Architektowi zależało, aby z poziomu parteru i garażu można było wjechać do budynku.

- Dzięki wyjątkowemu układowi terenu wjazd na działkę znajduje się z dwóch stron i wspólnie tworzy tzw. przelot przez posesję - od południa, ze strony plaży oraz od północy. Sam budynek składa się z trzech kondygnacji: bryły piwnicznej, stanowiącej część techniczną, bryły parteru, w którym zaprojektowałem open space i sypialnie dla dziecka, a także gości oraz z piętra przeznaczonego na sypialnie właścicieli, garderobę i łazienkę. Każda z części jest jedną, zwartą bryłą, wyglądającą jak pudełka ponakładane jedno na drugim. Zależało mi, aby utrzymać wrażenie nieprzenikania się brył. Jednym, wzajemnym spięciem jest czarny, wejściowy dach – opisuje swój projekt Marcin Tomaszewski, architekt z pracowni REFORM Architekt.

Konstrukcja od podstaw

Istniejący wcześniej dom został wyburzony i stworzony od podstaw. Założeniem klientów była ciemna elewacja domu. Ta wytyczna stanowiła główny punkt wyjścia do inspiracji dla architekta. Także kierunki świata oraz skierowanie wszystkich pomieszczeń domu w stronę jeziora. Zasadniczo, bryła powstała na skutek połączenia funkcji, które miał posiadać budynek. Doświetlenie tarasu oraz basenu to dodatkowe założenia, które wzbogaciły projekt.

- Najważniejsze w tym przypadku są funkcje, wytyczne kondygnacji. Architektura budynku stała się dopełnieniem całości. Obostrzenia i wytyczne tworzą architekturę. Reszta wiąże się z moim stylem projektowania, upodobaniami do prostopadłościanów, pociągłych ruchów i wielu innych - zdradza architekt Marcin Tomaszewski.

Użyte w projekcie materiały to czarny na połysk Alucobond, tynk betonowy oraz szkło. Zastosowano tradycyjną technologię – żelbetowe ściany i słupy oraz wypełnienie Porothermem – czyli pustakami ceramicznymi, które odznaczają się doskonałymi parametrami technicznymi, ułatwiającymi dość szybką metodę wznoszenia konstrukcji.

Projekt RE: LAKESIDE HOUSE autorstwa pracowni REFORM Architekt został zrealizowany w 2019 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.