REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 16 lis 2020 08:56
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
Centrum Edukacji Ekologicznej w Gliwicach, proj. Studio BB Architekci, fot. mat. architektów
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne
W sąsiedztwie dawnego wysypiska śmieci BB Architekci zaprojektowali centrum edukacyjne

W Gliwicach, na terenie tamtejszego Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów, w bezpośrednim sąsiedztwie zrekultywowanej kwatery zutylizowanych śmieci, która teraz jest porośniętym zielenią wzniesieniem, powstanie nietypowy obiekt spod kreski Studia BB Architekci.

REKLAMA

Centrum Edukacji Ekologicznej będzie pełnić dwie funkcje: bieżącego nadzoru nad składowaniem i gospodarowaniem odpadami, ale także rolę edukacyjną, kształtującą świadomość ekologiczną. W budynku będą między innymi eksponowane dokonania studentów wydziału architektury Politechniki Śląskiej. Odwiedzający będą mieli także okazję zobaczyć z bliska nowoczesne technologie odzysku energii i ogrzewania budynku na przykładzie pracy wymiennika, który zostanie wyeksponowany w przeszklonej sali.

Projekt jest wyjątkowy pod wieloma względami. Jego bryła wtapia się w krajobraz, a forma zainspirowana jest sąsiadującym wzniesieniem, będącym zrekultywowaną kwaterą zutylizowanych śmieci. Parterowy budynek wieńczyć będzie zielony dach przystosowany do ruchu pieszych, ze ścieżką edukacyjną dla odwiedzających Centrum.

Dostęp do wznoszącego się stopniowo dachu będzie możliwy bezpośrednio z dziedzińca budynku. W strefie wznoszącego się dachu zaplanowano także wkomponowane w teren stopnie, które będą mogły posłużyć za siedziska dla osób odwiedzających centrum: miejsce wypoczynku lub edukacji na świeżym powietrzu. Oprócz ścieżki edukacyjnej prowadzącej na dach, architekci zaplanowali również drugą - umożliwiającą spacer po zrekultywowanym wysypisku.

Funkcje edukacyjne ma pełnić również plac przed budynkiem. Architekci zaproponowali tutaj dysze wodne oraz meble miejskie układające się w znak będący symbolem recyklingu.

Jak na budynek propagujący świadomość ekologiczną przystało, do budowy CEE zostaną wykorzystane technologie przyjazne środowisku. Architekci zaproponowali wykorzystane elementów prefabrykowanych i ekologicznych, takich jak blacha fałdowa czy belki konstrukcyjne z drewna klejonego. Oprócz tego, na zielonym dachu zaplanowaną instalację fotowoltaiczną oraz ule dla pszczół.

Wnętrza budynku będą utrzymane w industrialnym stylu, z wyeksponowanymi instalacjami oraz betonem i drewnem jako materiałami wykończeniowymi. W Centrum oprócz sali wystawienniczo-edukacyjnej oraz konferencyjno-edukacyjnej, znajdą się również pomieszczenia biurowe oraz pomieszczenia socjalne. Aranżacyjną "kropką nad i", która podkreśli charakter i symbolikę projektu będzie naturalnie rosnące drzewo w strefie wejściowej.

Budowa ma ruszyć po wyborze wykonawcy.

autorzy: Barbara Uherek-Bradecka, Tomasz Bradecki, Paweł Gembalczyk; Studio BB Architekci
inwestor PZO Przedsiębiorstwo Zagospodarowania Odpadów

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.