REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wielki sukces architektów z Katowic. Doceniono projekt biurowca za oceanem

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 30 sty 2023 11:08
Wielki sukces architektów z Katowic. Doceniono projekt biurowca za oceanem
DL Tower w Katowicach (inwestor: DL Invest Group, projekt: Ostrowscy Architekci Biuro Projektowe), fot. mat. architektów
Wielki sukces architektów z Katowic. Doceniono projekt biurowca za oceanem
Wielki sukces architektów z Katowic. Doceniono projekt biurowca za oceanem
Wielki sukces architektów z Katowic. Doceniono projekt biurowca za oceanem
Wielki sukces architektów z Katowic. Doceniono projekt biurowca za oceanem
Wielki sukces architektów z Katowic. Doceniono projekt biurowca za oceanem
Wielki sukces architektów z Katowic. Doceniono projekt biurowca za oceanem
Wielki sukces architektów z Katowic. Doceniono projekt biurowca za oceanem
Wielki sukces architektów z Katowic. Doceniono projekt biurowca za oceanem

Katowice mają nagrodzony budynek w Los Angeles. DL Tower przy al. Korfantego spod kreski pracowni Ostrowscy Architekci otrzymał nagrodę w międzynarodowym konkursie dla projektantów.

REKLAMA

  • Ostrowscy Architekci otrzymali srebrny medal w konkursie IDA International Design Awards za biurowiec DL Tower przy al. Korfantego w Katowicach.
  • Organizatorem konkursu jest Farmani Group z siedzibą w Los Angeles.
  • To już 16. edycja konkursu na którą wpłynęło kilkaset zgłoszeń z prawie 80. krajów.

Budynek biurowo-usługowo-handlowy wraz z infrastrukturą towarzyszącą, zrealizowany przy al. Korfantego 138 w Katowicach, powstał na terenie poprzemysłowym dzielnicy Wełnowiec, w miejscu byłych Zakładów Graficznych Katowice. Trójkątną formę budynku ukształtowano biorąc pod uwagę walory przestrzenne działki oraz jej trójkątny kształt, maksymalnie wykorzystując dostępną przestrzeń.

Charakterystyczne miękkie narożniki

Inspiracją dla zaokrąglenia narożników budynku, stały się charakterystyczne zaokrąglenia spotykane w matrycy drukowanej, stosowanej w maszynach drukarskich rotacyjnych, które były używane w Zakładach Graficznych Katowice. Charakterystyczne miękkie narożniki, nadają bryle lekkości i stanowią przyjazną dla oka formę. Elegancką w swojej prostocie bryłę budynku, od strony południowej i wschodniej podcięto na dwie kondygnacje i zastosowano wielkoformatowe szklane płaszczyzny. Takim zabiegiem, wyraźnie podkreślono wejście główne do budynku zlokalizowane w południowo-wschodnim narożniku oraz otworzono przyziemie budynku w kierunku istniejącej zabudowy i głównej arterii komunikacyjnej.

Szczególny nacisk położono na znalezienie czytelnego układu funkcji, powiązano ją z wyrazistą formą z zaokrąglonymi narożnikami, w całość wkomponowano logiczny układ konstrukcji, pozwalający na elastyczną aranżację wnętrza. Symetryczny trójkątny rzut budynku, tworzą centralnie usytuowany wydzielony trzon komunikacyjno-techniczny z dwoma klatkami schodowymi, holem windowym z 6 windami oraz zaplecze techniczne z szachtami instalacyjnymi. Przyjęte moduły konstrukcyjne, pozwoliły na uzyskanie niczym nie ograniczonej otwartej przestrzeni biurowej, umożliwiającej swobodną aranżację i zapewniającej optymalne warunki dostępu do naturalnego światła.

Oszczędne środki wyrazu

Elewację budynku ukształtowano w sposób bardzo plastyczny i syntetyczny, posługując się oszczędnymi środkami wyrazu. Postawiono na bryłę w głębokiej czerni z geometrycznym i graficznym rysunkiem, składającym się pionowych nieregularnie rozmieszczonych przeszkleń o zmiennych gabarytach, akcentowanych wyrazistym linearnym rytmem, różnorodnych wertykalnych białych linii. Monochromatyczny diagram elewacji, oparty na czarno-białej kolorystyce, kształtowany takimi środkami wyrazu, przywołuje na myśl matrycę grafiki artystycznej, opracowanej w technice druku wypukłego w postaci linorytu. Tak ekspresyjny rysunek elewacji „linorytu”, sprawia wrażenie stopklatki, jakby dynamiczny ruch na poszczególnych poziomach budynku, został w jednej chwili zatrzymany w kadrze obrazu i stał się walorem definiującym budynek. Przyjęta zasada w kształtowaniu tektoniki elewacji, pozwoliła na uzyskanie budynku, który tworzy unikatowy spektakl cieni, nadając fasadzie wysoce przestrzennej cechy i głębi. Przestrzenna ekspozycja elewacji, patrząc pod rożnym kątem, daje odbiorcy różnorodne wrażenia wizualne o bardzo plastycznym wyrazie.

Ekologiczny biurowiec

Budynek zaprogramowano w sposób holistyczny, kładąc duży nacisk na zrównoważone zagospodarowanie terenu, oszczędność zasobów wody, efektywność energetyczną, wybór racjonalnych materiałów, redukcję emisji CO2, niskie koszty eksploatacyjne oraz jakość środowiska wewnętrznego budynku, dbając przede wszystkim o dobrostan użytkowników tej przestrzeni, uwzględniając ich podstawowe potrzeby, w tym wymagania osób ze szczególnymi potrzebami. Przyjęte rozwiązania projektowe w zakresie systemów budynkowych, zewnętrznych przegród budowlanych, parametrów przeszkleń i instalacji wewnętrznych, kształtowania przestrzeni i środowiska wewnętrznego, w tym dostęp do naturalnej zieleni, zapewniają odpowiedni komfort, dobre samopoczucie i zadowolenie użytkownikom obiektu.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie