REKLAMA
PARTNER PORTALU partner portalu
×

Szukaj w serwisie

Z kościoła zrobili bibliotekę. Co za metamorfoza!

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 27 paź 2022 09:00
Z kościoła zrobili bibliotekę. Co za metamorfoza!
Nowoczesne centrum kulturalne z biblioteką, salami spotkań i przestrzenią do wydarzeń – DePetrus, które powstało w dawnym kościele, fot. Knauf Ceiling Solutions
Z kościoła zrobili bibliotekę. Co za metamorfoza!
Z kościoła zrobili bibliotekę. Co za metamorfoza!
Z kościoła zrobili bibliotekę. Co za metamorfoza!
Z kościoła zrobili bibliotekę. Co za metamorfoza!
Z kościoła zrobili bibliotekę. Co za metamorfoza!
Z kościoła zrobili bibliotekę. Co za metamorfoza!
Z kościoła zrobili bibliotekę. Co za metamorfoza!

W holenderskim miasteczku Vught zabytkowy kościół zyskał nowe życie i stał się biblioteką oraz centrum kulturalnym. Za niecodzienną metamorfozę odpowiada pracownia architektoniczna Molenaar & Bol & vanDillen.

REKLAMA

  • Holenderski kościół zmieniono w bibliotekę.
  • Za projektem stoi pracownia architektoniczna Molenaar & Bol & vanDillen.
  • Projekt holenderskiej pracowni nie zakładał ingerowania w zabytkową konstrukcję.
  • Wyzwaniem w projekcie była akustyka.

Zabytkowy kościół zbudowano w 1884 roku. Od dziesiątek lat był jednak zamknięty. Lokalne władze oraz architekci postanowili jednak nadać budowli nowe życie, i sprawić, by znów wnętrza były miejscem spotkań ludzi i duchowej „uczty”. Tak powstało nowoczesne centrum kulturalne  z biblioteką, salami spotkań i przestrzenią do wydarzeń – DePetrus.

Ogromna przestrzeń, która nie męczy

Wystrój dawnego kościoła sam w sobie jest tak ozdobny, że nie wymagał zbyt wielu zmian. Głównym elementem przyciągającym uwagę nadal pozostają okna wypełnione kolorowymi witrażami. Z którymi współgrają ustawione na regałach tysiące książek, tworząc podobną do witraży mozaikę kolorów i drobnych kształtów. Projekt holenderskiej pracowni nie zakładał też ingerowania w zabytkową konstrukcję czy zmianę architektonicznych detali. Dlatego także dziś ściany i strop wnętrza zdobią wykusze, zdobne kamienne kolumny czy gzymsy.

Projekt holenderskiej pracowni nie zakładał  ingerowania w zabytkową konstrukcję czy zmianę architektonicznych detali, fot. mat. Knauf
Projekt holenderskiej pracowni nie zakładał ingerowania w zabytkową konstrukcję czy zmianę architektonicznych detali, fot. mat. Knauf

W tak wielkich gmachach problemem jest akustyka. Ogromne przestrzenie i twarde powierzchnie sprawiają, że pogłos może być naprawdę uciążliwy dla użytkowników. A chodziło przecież o to, by uczestnicy wydarzeń i ludzie spotykający się w DePetrus czuli się komfortowo. Specyfika wnętrza nie pozwoliła jednak na zastosowanie najbardziej wydajnych materiałów wykończeniowych, które poprawiają akustykę, czyli klasycznych modułowych podwieszanych płyt sufitowych. Projektanci zdecydowali się na użycie gładkich akustycznych sufitów  firmy Knauf Ceiling Solutions.

Jedyną znaczącą, jednocześnie przykuwającą uwagę zmianą jest budowa specjalnej antresoli o powierzchni 500 mkw. Powstała wokół kościoła wchodząc w nawy. Pełni kilka funkcji: daje dodatkową przestrzeń na której ulokowano sale konferencyjne. Ale użycie na stropach dobudowanej kondygnacji  monolitycznych sufitów pozwoliło uzyskać przyjazne dla ucha parametry akustyki we wnętrzu. Dodatkowo gładka, biała powierzchnia sufitu poprzez wysoki współczynnik odbicia światła – na poziomie 81 proc. - pomaga doświetlić wnętrze, które z natury w budynkach kościelnych są ciemne. – To czysta oszczędność także w kosztach energii. Białe, odbijające światło sufity sprawiają, że w DePetrus nie ma potrzeby nadmiernego doświetlania sztucznym oświetleniem – wyjaśnia Dariusz Surdyk, project manager z Knauf Ceiling Solutions.

Nowoczesne centrum kulturalne  z biblioteką, salami spotkań i przestrzenią do wydarzeń – DePetrus, które powstało w dawnym kościele, fot. Knauf Ceiling Solutions
Nowoczesne centrum kulturalne z biblioteką, salami spotkań i przestrzenią do wydarzeń – DePetrus, które powstało w dawnym kościele, fot. Knauf Ceiling Solutions

Biel dominuje nie tylko na suficie dobudowanej antresoli. Wykorzystano ten odcień w całej konstrukcji. Dzięki czemu ceglane wnętrze kościoła zyskało lekkość, którą nadaje mu biała, wijąca się faliście antresola. A dodatkowe piętro jest też galerią, z której odwiedzające DePetrus osoby podziwiają z góry całe wnętrze dawnego kościoła.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie