REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 15 sty 2022 09:22
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Przestrzeń publiczna Eleftheria Square w Nikozji spod kreski Zaha Hadid Architects. fot. Laurian Ghinitoiu
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie
Zaha Hadid Architects zaprojektowali niezwykłą przestrzeń publiczną w… suchej fosie

Niedaleko centrum Nikozji architekci z Zaha Hadid Architects zaprojektowali dwupoziomową przestrzeń miejską osadzoną wśród zabytkowych fortyfikacji i z parkiem miejskim w… suchej fosie.

REKLAMA

Architekci z pracowni Zaha Hadid Architects zaprojektowali Eleftheria Square jako główne miejsce spotkań mieszkańców Nikozji. Miasto z jednej strony dzielą masywne weneckie fortyfikacje, które odseparowują stare miasto od jego współczesnych dzielnic z drugiej – tzw. Zielona Linia, wyznaczająca granicę pomiędzy zamieszkaną przez Greków częścią miasta, a terenami, na których mieszka ludność pochodzenia tureckiego. Zadanie stojące przed architektami było zatem niezwykle odpowiedzialne: stworzenie takiego projektu przestrzeni, który byłby w stanie zjednoczyć podzieloną stolicę.

Park w suchej fosie

Architekci zaprojektowali plac, jako początkową fazę znacznie większego planu urbanistycznego, który ma być katalizatorem zjednoczenia stolicy. Plac Eleftheria Square położony jest nieopodal centrum miasta i sąsiaduje ze wspomnianymi weneckimi murami, na które zapewnia niezakłócony widok oraz suchą fosą otaczającą miasto, która została udostępniona do użytku publicznego. Renowacja placu obejmowała rozległe wykopaliska archeologiczne, a także prace naprawcze i związane z ochroną zabytkowych murów.

W obszarze fosy powstały nowe place miejskie, ogrody oraz promenady, wzdłuż których nasadzono palmy. Nowa fosa po metamorfozie ma potencjał stać się zielonym orbitalnym parkiem otaczającym miasto. ZHA przedstawili bowiem propozycję, aby nowe tereny zielone rozszerzyć wzdłuż starożytnych murów miejskich, otaczając nimi całą Nikozję, łącząc w ten sposób społeczności zamieszkujące miasto.

W trosce o zabytkowe mury, środowisko i bezpieczeństwo sejsmiczne

Przeobrażona w park miejski fosa została zaprojektowana z uwzględnieniem zachowania średniowiecznych murów weneckich fortyfikacji w dobrym stanie. Nawierzchnię fosy stanowią granitowe płyty z otwartymi spoinami, które tworzą pasywny system odprowadzania wody deszczowej. Nowo posadzone drzewa równoważą w naturalny sposób poziom wód gruntowych i ograniczają erozje fundamentów średniowiecznych murów.

Będący największym placem miejskim w Nikozji, Eleftheira Square został zaprojektowany z myślą o organizacji wydarzeń publicznych i festiwali. Zaha Hadid Architects stworzyli dwupoziomową przestrzeń, podnosząc topografię fosy i tworząc na wyższym poziomie most, łączący się z otaczającą plac ulicą. Most i kolumny nośne wyrzeźbiono w betonie, przy czym każda z kolumn w podstawie przekształcia się płynnie w siedzisko. Co istotne, konstrukcja została zaprojektowana tak, aby zapewnić integralność strukturalną w aktywnym sejsmicznie obszarze jakim jest Cypr.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.