Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group



PropertyDesign.pl - 13-05-2020 11:20


Empire House z początku XX wieku zamienił się w nowoczesną przestrzeń biurową i co-workingową. Za projekt odpowiada polska pracownia Medusa Group.

Zlokalizowany w londyńskim Whitechapel, poprzemysłowy obiekt, po renowacji odzyskał detale fasady w stylu art déco, w tym charakterystyczne, duże okna z horyzontalnymi podziałami. Za modernizację odpowiedzialna była pracownia Medusa Group – pod przewodnictwem Przemo Łukasika i Łukasza Zagały – we współpracy z londyńskim studiem Susan Walker Architects.

Empire House znajduje się w gminie London Borough of Tower Hamlets, w której obszarze wymagana jest realizacja przebudowy istniejących budynków w standardzie, co najmniej na poziomie bardzo dobrym, w systemie certyfikacji BREEAM.

Architekci z Medusa Group przez cały proces projektowy skupiali się zarówno na komforcie i zdrowiu przyszłych użytkowników, kontekście historycznym oraz na dbałości o środowisko. W projekcie wykorzystano materiały pochodzące z rozbiórki wewnętrznych elementów budynku. Po konsultacjach z ekspertami w Empire House zostały wprowadzone nowe instalacje i technologie takie jak BMS, wymieniono również przegrody budynku: drzwi, okna i dach – w ten sposób uzyskano niższe współczynniki przenikania ciepła. Przyczynił się do tego (a także do procesu uzyskiwania certyfikatu BREEAM) system okienny firmy Reynaers Aluminium o wąskich profilach, do złudzenia przypominających oryginalne, stalowe okna, gwarantujący również właściwą izolację termiczną.

Dodatkowo w budynku zastosowano zewnętrzne zielone ściany, pojawiły się też budki lęgowe dla ptaków. Projekt ten udowodnił, że wykonanie renowacji z szacunkiem do oryginalnej architektury i jednoczesne podniesienie parametrów budynku do restrykcyjnych norm współczesnego budownictwa jest jak możliwe.

Empire House to pięciokondygnacyjny budynek o powierzchni użytkowej prawie 1,6 tys. m kw. Wszystkie instalacje, a także stalowe i betonowe słupy konstrukcyjne pozostały widoczne, nadając wnętrzu industrialny charakter. Efekt wzmocniono poprzez wyeksponowanie oryginalnych płytek
oraz ceglanych ścian. Całość uzupełniło proste oświetlenie inspirowane tradycyjnymi lampami przemysłowymi. Przestrzeń ma układ otwartego planu, który sprzyja realizacji nowych, coworkingowych funkcji budynku.

lokalizacja: Londyn, New Road, Wielka Brytania

architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała

współpraca autorska: Michał Bienek, Bartłomiej Karaś, Maciej Hetmańczyk, Sandra Przepiórkowska, Michał Sokołowski, Konrad Basan, Mateusz Rymar, Michał Laskowski

inwestor: EGF Empire Limited

powierzchnia całkowita: 2088 m²

powierzchnia użytkowa: 1573 m²

projekt: 2018

certyfikaty: BREEAM 2019

systemy okienne Reynaers Aluminium: Slim Line 38 Cubic

Wykonawca okien: Grabex London