REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 13 maj 2020 11:20
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Coworking w budynku poprzemysłowym Empire House w Londynie. Proj. Medusa Group. Fot. Louis Berk / Mat. prasowe
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group
Zielony coworking w budynku poprzemysłowym: zobacz Empire House spod kreski Medusa Group

Empire House z początku XX wieku zamienił się w nowoczesną przestrzeń biurową i co-workingową. Za projekt odpowiada polska pracownia Medusa Group.

REKLAMA

Zlokalizowany w londyńskim Whitechapel, poprzemysłowy obiekt, po renowacji odzyskał detale fasady w stylu art déco, w tym charakterystyczne, duże okna z horyzontalnymi podziałami. Za modernizację odpowiedzialna była pracownia Medusa Group – pod przewodnictwem Przemo Łukasika i Łukasza Zagały – we współpracy z londyńskim studiem Susan Walker Architects.

Empire House znajduje się w gminie London Borough of Tower Hamlets, w której obszarze wymagana jest realizacja przebudowy istniejących budynków w standardzie, co najmniej na poziomie bardzo dobrym, w systemie certyfikacji BREEAM.

Architekci z Medusa Group przez cały proces projektowy skupiali się zarówno na komforcie i zdrowiu przyszłych użytkowników, kontekście historycznym oraz na dbałości o środowisko. W projekcie wykorzystano materiały pochodzące z rozbiórki wewnętrznych elementów budynku. Po konsultacjach z ekspertami w Empire House zostały wprowadzone nowe instalacje i technologie takie jak BMS, wymieniono również przegrody budynku: drzwi, okna i dach – w ten sposób uzyskano niższe współczynniki przenikania ciepła. Przyczynił się do tego (a także do procesu uzyskiwania certyfikatu BREEAM) system okienny firmy Reynaers Aluminium o wąskich profilach, do złudzenia przypominających oryginalne, stalowe okna, gwarantujący również właściwą izolację termiczną.

Dodatkowo w budynku zastosowano zewnętrzne zielone ściany, pojawiły się też budki lęgowe dla ptaków. Projekt ten udowodnił, że wykonanie renowacji z szacunkiem do oryginalnej architektury i jednoczesne podniesienie parametrów budynku do restrykcyjnych norm współczesnego budownictwa jest jak możliwe.

Empire House to pięciokondygnacyjny budynek o powierzchni użytkowej prawie 1,6 tys. m kw. Wszystkie instalacje, a także stalowe i betonowe słupy konstrukcyjne pozostały widoczne, nadając wnętrzu industrialny charakter. Efekt wzmocniono poprzez wyeksponowanie oryginalnych płytek
oraz ceglanych ścian. Całość uzupełniło proste oświetlenie inspirowane tradycyjnymi lampami przemysłowymi. Przestrzeń ma układ otwartego planu, który sprzyja realizacji nowych, coworkingowych funkcji budynku.

lokalizacja: Londyn, New Road, Wielka Brytania

architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała

współpraca autorska: Michał Bienek, Bartłomiej Karaś, Maciej Hetmańczyk, Sandra Przepiórkowska, Michał Sokołowski, Konrad Basan, Mateusz Rymar, Michał Laskowski

inwestor: EGF Empire Limited

powierzchnia całkowita: 2088 m²

powierzchnia użytkowa: 1573 m²

projekt: 2018

certyfikaty: BREEAM 2019

systemy okienne Reynaers Aluminium: Slim Line 38 Cubic

Wykonawca okien: Grabex London

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.