REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 27 lip 2020 08:59
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Kino K11 Art House. Proj. OFT Interiors. Fot. Dennis Luo
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina
Alpejski klimat na Dalekim Wschodzie. Zaskakująca koncepcja wnętrz… kina

Drewniane belki sufitowe, faktury drewna i kamienia na ścianach, nastrojowe, kameralne oświetlenie, wygodne skórzane fotele i ogromny żyrandol świecznikowy w centrum lobby – to nie hotel w Alpach a wnętrza przestrzeni kin sieci UA Cinemas w Hongkongu.

REKLAMA

Kino K11 Art House zlokalizowane w centrum handlowo-kulturalnym K11 Musea w Hong Kongu to eksperymentalny projekt koncepcyjny wnętrz kina, dla których motywem przewodnim stała się… stylistyka alpejska.

Odpowiedzialnym za projekt architektom z pracowni OFT zależało na tym, aby rozprawić się z uprzedzeniami konsumentów na temat przestrzeni handlowych. Postanowili działać w myśl zasady "Design + New Retail", decydując się na odważny i zaskakujący motyw przewodni aranżacji kina. Wprowadzenie elementów tradycyjnej architektury górskiej do przestrzeni komercyjnej w azjatyckiej metropolii nie był jednak przypadkowy – miał nawiązywać do tęsknoty mieszkańców Hongkongu za życiem bliżej natury, jednocześnie nadając komercyjnej przestrzeni swojskości.

Na samym wejściu klientów "wita" okazały żyrandol świecznikowy. Szkielet ciągu łączącego lobby, korytarz, bar i sale kinowe zbudowany jest z drewnianych słupów stosowanych powszechnie w architekturze górskiej. We wnętrzach zastosowano dużą ilość drewna i kamienia o naturalnych fakturach, nadając przestrzeniom wrażenie dotkniętych zębem czasu.

Strefa projekcji podzielona została na dwie części: White Box i Black Box, które pełnią różne funkcje. White Box została stworzona z myślą o organizacji eventów kulturalnych, jest przy tym dobrze wyposażona również pod pokazy muzyczne. Tutaj także powstała strefa wystawiennicza, w której odbyła się seria wydarzeń kulturalnych o tematyce filmowej, w tym pierwszy w Azji tydzień filmowy Festiwalu w Cannes. Nad przestrzeniami w strefie White Box góruje spektakularny sufit o nieregularnych kształtach, utworzony z lakierowanych na wysoki połysk beżowych desek. Black Box to strefa bardziej intymna, przeznaczona stricte na seanse filmowe. Po prawej stronie sali znalazła się oddzielna strefa wypoczynkowa z wygodnymi sofami, ale również tradycyjne fotele kinowe są tutaj jakości premium – przestronne i komfortowe.

Oprócz sal kinowych, zgodnie z założeniami new retail, w ogólnodostępnych przestrzeniach kina pojawiły się również otwarty bar Sake, zaaranżowany w zgodzie z motywem przewodnim wystroju całego kina, a także pop up store serwisu muzycznego MOOV - odpowiednika Spotify czy Apple Music.

Masywne, ciężkie elementy wystroju wnętrz, takie jak kamień i drewno architekci zrównoważyli wizualnie poprzez materiały dodające aranżacji lekkości - jak połyskujący sufit w barze czy duże lustra z podświetleniem w toaletach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.