REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 18 kwi 2018 12:34
Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci
Projekt i fotografia: JMW Architekci
Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci
Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci
Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci
Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci
Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci
Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci
Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci
Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci
Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci
Atrium Centrum w nowej odsłonie. To projekt JMW Architekci

Od niedawna, najemcy i klienci warszawskiego Atrium Centrum, mogą cieszyć się nowymi, bo pięknie zrewitalizowanymi wnętrzami biurowca. Za projekt i nadzór nad pracami wykończeniowymi odpowiada pracownia JMW Architekci.

REKLAMA

Atrium Centrum to jeden z prestiżowszych budynków w Warszawie oferujący przestrzenie biurowe o najwyższym standardzie. Usytuowany w centrum stolicy, przy jednej z głównych arterii komunikacyjnych, umożliwia najemcom szybki i dogodny dojazd z każdej części miasta. Budynek powstał w 2001 r. Przez te kilkanaście lat zarówno koncepcja architektoniczna, jak i zastosowane materiały zdążyły nieco się zestarzeć, dlatego właściciel Atrium Centrum zdecydował się na gruntowną modernizację przestrzeni wspólnych, która przywróciłaby wnętrzom utracony blask.

Rewitalizacji podjęła się znana z projektowania powierzchni komercyjnych warszawska pracownia JMW Architekci Krzysztof Jachowicz Łukasz Michalski Jakub Wiśniewski. Prace, które trwały sześć miesięcy, zmieniły nie do poznania lobby i przestrzenie komunikacyjne. Przekonajmy się jak dzisiaj, po gruntownym liftingu prezentuje się Atrium Centrum.

Architekci postanowili stworzyć jak najbardziej elastyczną i przyjazną powierzchnię wspólną, do której bez trudu będą w stanie dopasować się wszyscy najemcy. Projekt koncepcyjny opierał się na pomyśle zastosowania najwyższej jakości nowoczesnych materiałów, które nadałyby wnętrzom elegancki, ponadczasowy wygląd. Dla zachowania spójności kolorystycznej projektanci postanowili pójść w kierunku neutralnych rozwiązań, które nawiązywałyby do kolorów zastosowanych materiałów. I tak płyty ze spieków kwarcowych, drewniane i blaszane panele, ślusarkę aluminiową oraz tynk zestawili z odpowiadającymi im odcieniami szarości, beżów i bieli. W ten sposób wszystkie strefy, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku zyskały jeden spójny walor. W głównym lobby, na całej powierzchni posadzki położono wielkoformatowe (300x100 cm) płyty ze spieku kwarcowego Laminam w jasno-beżowym odcieniu Calizia Capri. Ten bardzo modny ostatnio materiał to kompozycja kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i ceramicznych pigmentów. Jest praktycznie nie do zdarcia, dlatego świetnie nadaje się jako okładzina na posadzki. Na przecięciu osi komunikacyjnych i widokowych we wnętrzu, stanęła główna recepcja - wizytówka tego miejsca. Zaprojektowanie ergonomicznego i zarazem atrakcyjnego obiektu recepcyjnego okazało się ciekawym wyzwanie, z którym architekci poradzili sobie perfekcyjnie. Zaprojektowali okrągły, elegancki mebel wykończony naturalnym drewnem w jasnym kolorze. Całości dopinają wysmakowane detale w postaci lamówek z mosiądzu i pięknej lady z czarnego kamienia ze złotym użyleniem. Odwiedzających recepcję wita nowy logotyp Atrium Centrum zaprojektowany również przez JMW Architekci. Spojrzenia wchodzących przyciąga wisząca oprawa świetlna w formie przestrzennej instalacji.

Schody w tle recepcji prowadzą na antresolę, gdzie została zaprojektowana tzw. strefa chill out służąca do relaksu oraz nieformalnych spotkań. To niezbędny dziś elementem w każdym dobrze zaprojektowanym biurze. Wygląd miejsca, w którym pracownik może swobodnie wypocząć, wpływa nie tylko na jego psychikę, ale też na kreatywność. Architekci chcąc nieco „udomowić” przestrzeń położyli na posadzkach miękką wykładzinę dywanową w sprzyjających relaksowi odcieniach beżów i zieleni i wypełnili ją mobilnymi meblami. Zabudowane fotele i sofy z wysokimi oparciami pozwalają odseparować się na moment od otoczenia. Poniżej antresoli umiejscowiona została strefa z dodatkowymi siedziskami dla gości budynku. Miejsce, wykończone panelami z naturalnego dębu wyznacza nową niezagospodarowaną dotąd przestrzeń w holu wejściowym. Ze względu na rodzaj materiału wykończeniowego ściany w lobby oraz w wewnętrznych patio zostały podzielone na kilka stref. Pierwsza, zlokalizowana na poziomie parteru, została pokryta drewnianymi panelami w ciepłych odcieniach brązu. Wyższe partie ścian wykończone zostały białym tynkiem o delikatnym uziarnieniu, z nakładanymi elementami z antracytowej blachy, które przełamują monotonię białych ścian. Za nimi zamontowano oprawy świetlne typu LED, które emitują ciepłe światło wprowadzając w lobby klimat przyjaznej atmosfery.

W ten sposób dzięki niezwykłej inwencji projektantów z pracowni JMW Architekci pod kierunkiem architekta prowadzącego Jakuba Wiśniewskiego Warszawa zyskała nową, bo poddaną solidnej rewitalizacji, nowoczesną przestrzeń biurową. Zastosowane przez architektów materiały gwarantujące wysoką jakość, eleganckie wzornictwo i wytrzymałość, posłużyły do stworzenia przestrzeni, która nie tylko oddaje charakter Atrium Centrum, ale z pewnością przez długie lata będzie jego wspaniałą wizytówką.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie