REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 18 lut 2022 09:39
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Biuro Singal Iduna autorstwa pracowni Bit Creative Barnaba Grzelecki, fot. fotomohito
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro
Barnaba Grzelecki o grze chłodu, zieleni i drewna w projekcie biura Signal Iduna w biurowcu Wola Retro

Nowe biuro Signal Iduna znajduje się na dwóch piętrach warszawskiego budynku Wola Retro i zajmuje powierzchnię 1500 mkw. Barnaba Grzelecki, założyciel pracowni Bit Creative i autor projektu zdradził nam szczegóły realizacji.

REKLAMA

Z jakimi wyzwaniami przyszło się mierzyć pracowni Bit Creative przy projekcie biura Signal Iduna?

Barnaba Grzelecki: Głównym wyzwaniem, jakie towarzyszyło nam w projekcie to harmonogram i budżet. Trochę podobnie jak w innych projektach. Są to głównie dwa czynniki mocno wpływające na cały proces. Co do samej estetyki i motywu przewodniego to bardzo szybko wypracowaliśmy projekt, który spodobał się inwestorowi.

Jakie oczekiwania miała firma odnośnie nowej siedziby?

Oczekiwania dotyczyły poprawy jakości i efektywności miejsca pracy. Chcieliśmy stworzyć biuro zaprojektowane od A do Z. W poprzedniej lokalizacji organizacja spędziła ponad 10 lat i przebyła kilka remontów. W nowym miejscu postawiliśmy na spójność. Sama zmiana budynku wiązała się już z dużą poprawą miejsca pracy. Wola Retro jest bardzo dobrze skomunikowany, posiada dobrze doświetlone elewacje i ma do tego efektowny layout. Wszystko to sprawiło, że aranżacja bardzo dobrze wpisała nam się w rzut piętra i inwestor postanowił przeprowadzić swoją siedzibę.

Co wyróżnia tę realizację od pozostałych?

Jest to bardzo lekka i przyjemna dla oka aranżacja. Chłodne akcenty szarości i betonu przełamane są dużą ilością drewna i zieleni. Przestrzeń jest dobrze doświetlona i skomunikowana. Wynika to między innymi z odpowiedniej głębokości traktu budynku. Dla sal konferencyjnych przypisaliśmy nazwy miast, w których znajdują się oddziały Signal Iduna. Detale w postaci nazw i panoram miast na wykończeniu ścian są tutaj charakterystycznym elementem nadającym ton tej realizacji. Z mojej perspektywy najfajniejszym elementem w aranżacji jest kuchnia która znajduję się w centralnej części biura z wejściem z obu stron biura.

Na jakie motywy  postawiono?

Całość aranżacji polega  na kontrastowej grze chłodnych elementów z ciepłym drewnem i naturalną zielenią. W połączeniu z głównym motywem panoram miast i niebieskim akcentem kolorystycznym daje niesamowity efekt. Biuro zaprojektowane jest w stonowanej kolorystyce przy użyciu materiałów, które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Otrzymaliśmy wiele sygnałów od inwestora i jego gości, że wnętrze jest przyjemne w odbiorze.

Proszę opowiedzieć o materiałach i kolorystyce – na co się zdecydowaliście?

W projekcie zastosowaliśmy kolory bieli, szarości, czerni i akcenty koloru niebieskiego. Taka stonowana chłodna kolorystyka jest bardzo kontrastowa dla ciepłego drewna i zieleni. Z ciekawszych detali, jakie zaprojektowaliśmy w tym projekcie to pionowe lamele z drewna na czarnym tle. Ten motyw kolorystyczny i materiałowy przewija się w całym biurze. Recepcja która wita gości również posiada motyw pionowych lameli, do tego postawiliśmy na zielone ściany z mchu Forest. W połączeniu z obłymi kształtami na ścianach i suficie nadaje to ogólnej lekkości i miękkości we wnętrzu. W strefach pracowniczych bardzo dobrze komponuje się odkryty sufit z podwieszanymi panelami filcowymi i lampą. Dzięki takiemu zabiegowy odpowiednio zadbaliśmy o akustykę. Całość uzupełniają drewniane szafy z naturalną zielenią i lokersy ze skośnym usłojeniem. Dużo ciekawych rozwiązań zastosowaliśmy w kuchni która naturalnie stała się centralną częścią biura. Podział funkcji, charakterystyczny design bardzo dobrze wpisuje się w przestrzeń. Drewniane lamele w połączeniu z roślinnym motywem fototapety świetnie uzupełnia się w tym wnętrzu. 

Nad czym dziś Państwo pracują?

Rok 2022 będzie trochę dla nas przełomowy ponieważ będziemy mieli kilka większych realizacji, których prace koncepcyjne zaczynaliśmy kilka lat temu. Realizacje te przewidziane są na III kwartał tego roku.

Na koniec lutego kończymy jeden duży projekt z branży IT zajmujący trzy piętra przy Rondzie Daszyńskiego. A już na dniach publikować będziemy projekt z branży źródeł odnawialnych, który swoim wystrojem nawiązuje bezpośrednio do działalności firmy. Znalazło się w nim kilka designerskich rozwiązań na suficie czy ścianach. Naprawdę nie możemy się doczekać.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.