REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 05 lis 2021 14:08
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Biuro marki Solenis projektu Bit Creative Barnaba Grzelecki, fot. fotomohito
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej
Bit Creative z kolejnym projektem biurowym. Tym razem - dla giganta branży chemicznej

W warszawskim kampusie Lixa pracownia Bit Creative Barnaba Grzelecki zaprojektowała siedzibę firmy Solenis. Aranżacja znajduje się na trzech piętrach i liczy 3500 mkw.

REKLAMA

Biuro zaprojektowano w układzie otwarty z wydzielonymi salami konferencyjnymi, pojedynczymi pokojami, strefami do pracy w ciszy i skupieniu oraz przestrzeniami socjalnymi sprzyjającymi integracji. Inspirację do projektu przestrzeni stanowił sam brand i działalność firmy. Chłodny kolor niebieski został ocieplony dużą ilością drewna, naturalnej zieleni i stonowanych kolorów. Heksagonalny kształt nawiązujący do wzoru chemicznego został „ zmiękczony” obłymi, opływowymi kształtami przypominającymi wodę.

Reprezentacyjna strefa wejścia

Recepcja mieści się na pierwszym piętrze i jest połączona ze strefą konferencyjną oraz poczekalnią z aneksem kuchennym. W strefie wejścia znajduje się ściana z mchu, która uzupełnia się z drewnianą ścianą i meblami. Dodatkowym atutem przestrzeni jest samoobsługowy punkt kawiarniany, w którym oczekujący mogą nie tylko poczęstować się kawą ale również zapoznać z graficzną historią działalności firmy.

Chemicznie i nie za surowo

Biuro zaprojektowane jest w stylu industrialnym z mocnym ociepleniem drewnem, cegłą i akcentami kolorystycznymi. Motyw chemiczny przewija nam się w kształcie i wykończeniu ścian. Jest to myśl przewodnia projektu traktowana jako delikatne uzupełnienie, a nie dominanta. - Myślę, że głównym sukcesem tego projektu jest właśnie wyważenie tego akcentu. Surowe wykończenie ścian, słupów i sufitów świetnie kontrastuje z kolorami, naturalną zielenią betonem czy cegłą - mówi Barnaba Grzelecki.

Moc kształtów i kolorów

Projekt biura dla Solenis to gra obłych kształtów i form inspirowanych wodą z kontrastowymi heksagonami. Zielony, niebieski, żółty czy fioletowy są to barwy, które na co dzień mocno ze sobą kontrastują. W tym wypadku ich nasycenie świetnie wkomponowuje się w elementy wystroju całego otoczenia. Całość aranżacji w odbiorze jest bardzo lekka i świeża.

Funkcja

Aranżacja w całości zaprojektowana została w układzie przedzielonym pokojami. Pracownicy mają do swojej dyspozycji wiele stref do pracy w ciszy i skupieniu. - Na przestrzeni otwartej zaprojektowaliśmy wiele stref multifunkcyjnych, gdzie pracownicy mogą zmienić rytm wykonywanych obowiązków. Jest to między innymi green zone, przestrzeń wypoczynkowa lub do większych prezentacji w mniej formalnej formie, czy strefa wokół drzewa - przestrzeń do spotkań ad hock lub pracy w innym środowisku niż biurko. Do dyspozycji jest również szereg mniejszy salek wokół trzonu budynku, gdzie możemy odbyć krótkie spotkanie bądź wykonać telefon. Na każdym z pięter znajduje się kuchnia ze strefą jadalnianą oraz coffee pointy. Dodatkowo na piętrach zostały zaprojektowane sale z możliwością łączenia trzech mniejszych w jedną dużo co powoduje swobodne w wykonaniu spotkania w większym gronie - mówi projektant.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.