REKLAMA
PARTNER PORTALU partner portalu
×

Szukaj w serwisie

Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 07 gru 2017 13:00
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Strefa Campsite w biurze Goyello, fot. Goyello
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie
Biuro Goyello w Olivia Business Centre to rowerowa podróż po polsko-holenderskiej krainie

Biuro Goyello w Olivia Business Centre w Gdańsku to przyjazna i nowoczesna przestrzeń, która powstawała w niestandardowy sposób. W tym wypadku dużo do powiedzenia miał zespół pracowników polsko-holenderskiej firmy rezydującej w gdańskim centrum biznesowym, który ściśle współpracował z działem aranżacji Olivii. I tak oto w biurze pojawił się Las, Wiatrak, Gniazdo, Ul… Oto szczegóły tej owocnej współpracy!

REKLAMA

Goyello to polsko-holenderska firma, specjalizująca się w dostarczaniu rozwiązań informatycznych. We wrześniu 2017 nową siedzibą firmy został biuro w kompleksie Olivia Business Center.

- Etap projektowania był nietypowy, propozycje aranżacji wychodziły bowiem od pracowników Goyello. Z reguły współpracujemy z kilkoma managerami. Tym razem kierownictwo w proces tworzenia biura zaangażowało kilkunastu pracowników. Ci przekazywali nam pomysły dotyczące aranżacji stref spotkań, odpoczynku, gier, sal konferencyjnych czy pokoju cichej pracy; miejsc, które były dla nich ważne – mówi Dorota Drewek, architekt z działu aranżacji Olivia Business Centre, projektant przestrzeni Goyello. – Pracownicy przedstawili nam własne koncepty, sygnalizowali potrzeby, sporządzali listy rekomendowanego wyposażenia „must”, „should have”, „could have”, co miało przełożenie na budżet i wskazywało nasze priorytety – dodaje.

Goyello chciało posiadać biuro, które odzwierciedli wartości firmy oraz podkreśli jej odrębność, historię, tożsamość. W projekcie Goyello są więc nawiązania do Polski i Holandii: sale konferencyjne Amsterdam i Gdańsk, wiatrak w pokoju spotkań „Windmill” (Wiatrak), bocianie gniazdo w sali „Nest” (Gniazdo), brzozy w open space „Forest” (Las), rower „holender” w korytarzu przypominającym amsterdamską uliczkę z kamienicami z cegły.

Projektanci Działu Aranżacji Olivii przy udziale pracowników Goyello opowiedzieli – w biurze oraz biurem – spójną historię, której motywem przewodnim jest rowerowa podróż i zmieniające się podczas niej krajobrazy (stąd też nieprzypadkowe nazwy oraz wystrój stref biura i sąsiadujących z nimi sal czy ślady rowerowych kół na wykładzinie). W wyodrębnione strefy wpisano open space’y – pomarańczowe, dynamiczne „City” (Miasto); spokojną, żółtą łąkę – „Meadow”; błękitne „Lake” (Jezioro) czy zielone „Forest”. Obok zamkniętych sal spotkań: „Nest”, „Windmill”, „Beehive” (Ul), przewidziano otwarte meeting zone, dedykowane krótkim spotkaniom projektowym: „Shed” („Chata”) i „Barn” („Stodoła”). Co istotne, komfort akustyczny pokoi spotkań z klientami zapewniają dodatkowe panele wygłuszające.

- „Shed” i „Barn” zaprojektowaliśmy z przymrużeniem oka. Mają pomagać uruchamiać pokłady kreatywności i zapewniać swobodę. „Stodoła” ma drewniane ściany z desek i otwarte na oścież drewniane drzwi, za którymi widać… krowę. W drewnianej „Chacie” siąść można za drewnianym stołem i wyjrzeć za okno z widokiem na Bieszczady. Przewidzieliśmy też ścianę z farbą tablicową dla szybkiego spisywania bieżących pomysłów – opowiada Dorota Drewek z Olivia Business Centre. – Praktycznych rozwiązań mamy w biurze więcej, ściana gabinetu managera to m.in. korek, można ją więc wykorzystać jak korkową tablicę, drewniany płot w strefie miejskiej jest zaś tablicą magnetyczną. Stawialiśmy na oszczędność przestrzeni, estetykę i funkcjonalność – podkreśla.

Pracownicy Goyello uznali, że potrzebują miejsca do odpoczynku i regeneracji. W sali gier „Campsite” umieszczono więc drabinki, drążki do podciągania, maty, dwupiętrowe łóżko, kanapę z palet. Ustalono, iż znajdą się tu wyłącznie gry, które nie generują hałasu. Eko-strefę chillout w przestrzeni o nazwie „Park” – wspólnej, otwartej kuchni – wyposażono w hamaki i wygodne siedziska. Jest tu ściana z drewnianych pni, korkowa mapa świata na kartki z wakacji przesłane przez pracowników, biblioteka i mnóstwo zieleni. Założono, że chillout-room ma przypominać miejsce piknikowe.

Pokój rekrutacyjny („Paskamer” – po holendersku „przymierzalnia”) zaprojektowano tak, by gwarantował optymalny komfort kandydatom. Są tu np. zdjęcia zespołu Goyello, oddające atmosferę pracy w firmie.

Z inicjatywy pracowników powstał „Focus Room: Garden”, zapewniający możliwość pracy w ciszy (stąd kojące, zielone fototapety). W pokoju są elektrycznie podnoszone biurka, co pozwala dostosować ich wysokość do wzrostu i potrzeb osób aktualnie w nim pracujących, umożliwia też pracę na stojąco.

- Z uwagą i otwartością podchodziłyśmy do pomysłów zespołu Goyello. Starałyśmy się zachować przy tym równowagę między naszą koncepcją, potrzebami zleceniodawcy, koniecznością zapewnienia optymalnej funkcjonalności pomieszczeń, a przyjętym budżetem. Część pomysłów pochodziła od samego zarządu. – podkreśla Anna Branicka, główny architekt z działu aranżacji Olivia Business Centre, projektant przestrzeni Goyello. – Ścisła współpraca z Goyello pozwoliła nam na poznanie realnych potrzeb firmy. Każda osoba miała szansę na udział w projekcie, mogła dokonać wyboru strefy, którą chciałaby kreować, sygnalizować oczekiwania, przedstawiać konkretne pomysły. – dodaje.

W biurze wykorzystano wiele materiałów naturalnych, m.in. drewno i korek, które miały nadać przestrzeni ciepły, przytulny charakter. Co ciekawe, drewna użyto w taki sposób i w takich miejscach, w których można je spotkać „na żywo” – ściany „Stodoły” i „Chaty”, płot, pnie brzóz w open space „Las”. Dopełnieniem wystroju są rośliny, m.in. zielnik na ścianie części kuchennej biura.

- Było to wielkie wyzwanie. Nie dość, że po raz pierwszy urządzaliśmy tak duże biuro - prawie dwa razy większe od poprzedniego - to bardzo zależało nam na zrobieniu tego wspólnie z naszymi pracownikami. Nie tylko wysłuchując ich życzeń, ale dając im do rąk narzędzia pozwalające na realizowanie marzeń, które wspólnie zdefiniowali na początku projektu. Musieli się jednak trzymać pewnych ram: miały być nawiązania do natury i jak najwięcej naturalnych materiałów i elementów, miała być różnorodność przestrzeni: do pracy, do spotkań, do relaksu i zabawy. No i były ograniczenia budżetowe. Dzięki temu, że Ania i Dorota, architektki z Olivii, tak dobrze weszły w swoją nową rolę, nie tylko twórców, ale również doradców, wspólnie stworzyliśmy biuro z prawdziwą duszą Goyello – podsumowuje Katarzyna Szemro, dyrektor marketingu Goyello.

Nazwa projektanta: Dział Aranżacji Olivia Business Centre

Metraż: 1140 mkw.

Producenci mebli: m.in. BR Meble, Mikrostal, Krusel, Bejot, Ikea. Z uwagi na budżet wykorzystano także niektóre elementy z poprzedniego biura Goyello.

Dodatkowe wyposażenie: Dom Korkowy, Drewniane Dodatki, Świat Reklamy

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie