REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Browary Warszawskie z lokalnie warzonym piwem. Na Woli powstaje nowy gastro koncept

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 29 kwi 2021 12:57
Browary Warszawskie z lokalnie warzonym piwem. Na Woli powstaje nowy gastro koncept
Na Woli powstaje nowy gastro koncept z lokalnie warzonym piwem pod nazwą Browar Warszawski. fot. mat. prasowe
Browary Warszawskie z lokalnie warzonym piwem. Na Woli powstaje nowy gastro koncept
Browary Warszawskie z lokalnie warzonym piwem. Na Woli powstaje nowy gastro koncept
Browary Warszawskie z lokalnie warzonym piwem. Na Woli powstaje nowy gastro koncept
Browary Warszawskie z lokalnie warzonym piwem. Na Woli powstaje nowy gastro koncept
Browary Warszawskie z lokalnie warzonym piwem. Na Woli powstaje nowy gastro koncept

Na kulinarnej mapie Warszawy powstaje kolejny wyjątkowy gastro koncept. Browar Warszawski mieści się w części zabytkowych, 170-letnich Piwnic dawnej Leżakowni browaru Haberbuscha i Schiele. Za projekt odpowiada Design - Studio Creative Direction ze Lwowa.

REKLAMA

  • Na Woli powstaje nowy gastro koncept z lokalnie warzonym piwem pod nazwą Browar Warszawski.
  • Browar Warszawski mieści się w części zabytkowych, 170-letnich Piwnic dawnej Leżakowni browaru Haberbuscha i Schiele. Znajdować się będzie na imponującej powierzchni prawie 2000 mkw.
  • Restauracja zajmie blisko 500 mkw.
  • Za projekt odpowiada Design - Studio Creative Direction ze Lwowa.
  • Otwarcie nowego browaru połączonego z restauracją i cocktail barem już latem. 

Za całym pomysłem Browaru Warszawskiego stoi Grupa Kumpel na czele z Markiem Zarkhinem – restauratorem z olbrzymim dorobkiem i doświadczeniem, który od wielu lat z powodzeniem działa za wschodnią granicą, gdzie stworzył ponad 120 restauracji. W portfolio Grupy Kumpel są autorskie koncepty serwujące tradycyjną kuchnię galicyjską i doskonałe piwo, m.in. Baczewski, Kumpel, sieć restauracji włoskich Pizza Lecentano, warszawska Rest. Baczewskich i za chwilę aż 18 rodzajów piwa kraftowego z długo wyczekiwanego Browaru Warszawskiego powstającego pod kolebkami Leżakowni.

Wolski browar wraca na właściwe miejsce

Trudno nie zgodzić się z tym, że na terenie Browarów Warszawskich warzy się wiele dobrego. Nowy koncept Marka Zarkhina już niedługo stanie się jednym z najpopularniejszych adresów w stolicy. Piwowarzy dzielnie pracują nad najlepszymi recepturami, dobierają najlepsze składniki, testują smak tak, aby latem wszyscy mogli rozkoszować się świetnym, świeżym piwem.

Browar Warszawski mieści się w części zabytkowych, 170-letnich Piwnic dawnej Leżakowni browaru Haberbuscha i Schiele. Znajdować się będzie na imponującej powierzchni prawie 2000 mkw., a sama restauracja zajmie blisko 500 mkw. Kolejnym atutem tego miejsca będzie piękna antresola o powierzchni 660 mkw. W ramach całego projektu działać będą także restauracja włoska Lecentano i cocktail bar. Celem restauratora jest stworzenie miejsca, które będzie zgodne z wizją powstającego nowego fragmentu miasta. Takie, które chętnie odwiedzą pełni energii mieszkańcy stolicy, ale także turyści zwiedzający Warszawę. Z pewnością każdy poczuje się tu wyjątkowo, bo przy zachowaniu historycznego ducha, restaurację będzie wyróżniał nowoczesny design, wyjątkowa atmosfera i prawdziwa browarnicza tradycja.

- Browar Warszawski to duży kompleks kulinarno-rozrywkowy o bardzo bogatej ofercie. Zróżnicowana kuchnia, koneserskie piwo kraftowe, cocktail bar z szeroką ofertą rozrywkową i rodzinna restauracja włoska. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. To dla nas ważny projekt i olbrzymie wyzwanie, ponieważ musimy zapewnić najwyższą jakość piwa i serwisu, otworzyć nowy etap browarniczej historii w tym wspaniałym miejscu. Razem z całym zespołem pracujemy bardzo ciężko, aby stworzyć miejsce, które skradnie serce Warszawy – mówi Mark Zarkhin, założyciel Grupy Kumpel.

Jak się warzyło w Browarach przed laty

Browar Haberbuscha, Schielego i Klawego był jednym z największych i najbardziej znanych warszawskich browarów. Jednak jego historia rozpoczyna się od zakupu na licytacji browaru Jana G. Schöffera przy ul. Krochmalnej. Pierwsza wersja browaru Jana G. Schöffera zasłynęła z produkcji piwa typu bawarskiego (wyższa zawartość alkoholu i gorzkawy smak). Browar pod nową firmą „Haberbusch i Schiele”, zachował receptury i kontynuował produkcję tej linii piwa, ponadto wyspecjalizował się w piwach typu: angielskiego i portera. W latach 80. i 90. XIX wieku browar przeszedł modernizację przechodząc na napęd parowy. Zmiana ta przyczyniła się do wzrostu sprzedaży i eksportu. Otwarto w tym czasie rozlewnie piwa „Haberbusch i Schiele” w Kijowie. W latach 1909 – 1918 pozycja browaru wyraźnie się umocniła na rynku piwowarskim przyczyniając się do spadku sprzedaży piw importowanych z Niemiec. W tym okresie „Haberbusch i Schiele” stali się niekwestionowanym liderem browarnictwa warszawskiego, zwiększył się również asortyment o piwa typu pilzneńskiego oraz czarnego tzw. kulmbachskiego. Niestety burzliwe czasy II wojny światowej sprawiły, że stary browar przestał istnieć. Produkcję wznowiono dopiero w 1954 roku, a oficjalna likwidacja browarów nastąpiła w 2005 roku.

Browar Warszawski otwiera nowy etap tej historii, aby tradycji stało się zadość.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie