Lokale, w których można zasmakować w słodkich dzieł sztuki i poczuć się jak w jednej z paryskich pâtissieries to wciąż rzadkość na polskim rynku. Na warszawskim Powiślu, przy ulicy Zajęczej, została otwarta nowa cukiernia autorskiej sieci KAISER Patisserie spod kreski Sebastiana Jabłońskiego i Małgorzatę Leszkiewicz z Republiki Architektury.
Nowy lokal dołączył do grupy funkcjonujących już w Berlinie, Słupsku, Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Warszawska lokalizacja zasługuje na szczególną uwagę ze względu na jej umiejscowienie, bo w nagrodzonej inwestycji Moderna Powiśle przy ulicy Zajęczej. Budynek wznosi się w najmodniejszej części warszawskiego Śródmieścia, na granicy pomiędzy strefą oszałamiającej współczesnej architektury, skupionej przy Wybrzeżu Kościuszkowskim, a obszarem zwartej, miejskiej zabudowy, utkanej z wąskich ulic i proporcjonalnych budynków, w sąsiedztwie Bulwarów Wiślanych. Na kompleks składa się zrewitalizowany budynek i wkomponowana weń modernistyczna zabudowa. We wnętrzach nowej cukierni uwagę przykuwa wystrój lokalu zaprojektowany przez Sebastiana Jabłońskiego i Małgorzatę Leszkiewicz z Republiki Architektury.
Od dawna planowaliśmy pojawienie się na stołecznym rynku cukierniczym i dziś te plany udało się nam zrealizować. Jesteśmy z tego powodu bardzo dumni i szczęśliwi, gdyż otwieramy kolejny ciekawy rozdział w naszej historii. Chcemy zaoferować zarówno warszawiakom, jak i turystom niecodzienne smaki, połączenie tradycji z nowoczesnością i najwyższą jakość produktów, które poznali już smakosze słodkich delicji zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Wybraliśmy warszawskie Powiśle, gdyż charakter tego miejsca doskonale oddaje wartości i charakter naszych cukierni, które są eleganckie i wyjątkowe - opowiada Sławomir Gojdź, założyciel marki.
Wszystkie nasze specjały tworzymy od podstaw sami opierając się na sprawdzonych i najlepszych produktach zarówno z Polski, jak i z całego wiata na czele z Niemcami, Szwajcarią Kostaryką, Madagaskarem, a nawet Zanzibarem – dodaje.
Za desery we wszystkich cukierniach należących do sieci odpowiada zespół wykwalifikowanych cukierników, którzy komponują swoje wyjątkowe wyroby w pracowni produkcyjnej w Słupsku.
Właściciel Autorska Pracownia Architektury HUBKA
Założyciel, Główny Projektant Massive Design
Projektant, właściciel Autorska Pracownia Architektoniczna – Jacek Bułat
Założyciel BXBstudio
Właściciel, Główny projektant MAU - Mycielski Architecture & Urbanism
Główny Projektant V-ce Prezes Zarządu Pracownia Architektoniczna Ewy i Stanisława Sipińskich Sp. z o.o.