REKLAMA
PARTNER PORTALU partner portalu
×

Szukaj w serwisie

Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 20 sie 2018 14:30
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
fot. J. Wittchen
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze
Designerska rewolucja foodcourtu w Starym Browarze

To początek nowości we wnętrzach Starego Browaru. Designerskie zmiany rozpoczęto od foodcourtu w skrzydle Atrium. Teraz lepiej odpowiada zmieniającym się zwyczajom konsumpcyjnym mieszkańców wielkich miast. Cały design zaprojektowany przez studio mode:lina jest bardzo socjalny.

REKLAMA

Całkowita zmiana aranżacji strefy gastronomicznej nie tylko zwiększyła komfort użytkowników i nadała jej nowej energii, ale jest też odpowiedzią na przemiany społeczne i zmiany zwyczajów konsumentów. Coraz więcej osób je codzienne posiłki poza domem, w najróżniejszych konfiguracjach towarzyskich: solo, parami, rodzinnie, a szczególnie millenialsi – w większych grupach. Dla nich wyjście poza biuro na lunch czy spędzanie wolnych od pracy godzin poza domem to część stylu życia i jedzenie „na mieście” wpisuje się w ich rytm. Dotychczasowy foodcourt Atrium bazował na czteroosobowych stolikach, a teraz wybór jest znacznie większy: od dwuosobowych stolików, po kanapy w rożnych formach i długie stoły.

Nie bez znaczenia dla wprowadzanych w Starym Browarze zmian jest też niezwykły w ostatnim czasie rozkwit centrum Poznania, licznie działające i powstające tu inwestycje biurowe i rezydencjalne, przekładające się na dziesiątki tysięcy osób, które są naturalnymi klientami stref foodowych Starego Browaru. To także z myślą o ich mieszkańcach i pracownikach wprowadzane są zmiany, które mają sprawić, że poczują się tu jeszcze lepiej.

Do współpracy nad nowym wystrojem foodcourtu zaproszono zespół architektów z poznańskiej pracowni mode:lina, mającej na swoim koncie kilkadziesiąt prestiżowych nagród zdobytych na całym świecie. Wśród jej najbardziej znanych projektów są m.in. Opera Software we Wrocławiu czy Volkswagen Home w Warszawie, a w Poznaniu m.in. sklep Run Colors w skrzydle Pasaż i Lodovnia na Dziedzińcu Sztuki Starego Browaru.

Nowy strefa gastronomiczna w Atrium Starego Browaru inspirowana jest energią urban life, sprzyja formule „eat & go”. Podczas gdy restauracje na Dziedzińcu Sztuki sprzyjają dłuższemu przesiadywaniu, w Atrium można szybko, wygodnie i niezobowiązująco zjeść nawet w czasie bardzo krótkiej przerwy na lunch, albo w przerwie w zakupach, niezależnie od pory dnia. Odświeżony foodcourt to także przestrzeń o lekkiej i swobodnej formie, w której odpowiedni dobór materiałów i mebli wprowadził przyjazną i ciepłą atmosferę na wzór nowoczesnych domowych kuchni.

- Cały design zaprojektowanego przez studio mode:lina foodcourtu jest bardzo socjalny. Wykorzystana w projekcie paleta materiałów w naturalny sposób przyciąga uwagę i jest przyjazna dla gości. Ich zestawienie tworzy urozmaiconą, ale spójną, pogodną i żywą aranżację, a przy tym jest zgrana z profilem oferty restauracyjnej Atrium, z kuchniami typu fast food od McDonalds, przez Express Marche, Sphinxa po Salad Story. Po kilkunastu dniach funkcjonowania widzimy, że nowy koncept przyjął się bardzo dobrze. Miejsce jest popularne, a fakt, że pozwala na przyjęcie zdecydowanie większej liczby gości na tej samej przestrzeni, został bardzo dobrze przyjęty przez naszych foodcourtowych restauratorów – mówi Renata Gralec, dyrektor Starego Browaru.

Atmosferę nowego foodcourtu uzupełniły materiały inspirowane historią, z którą Stary Browar, jako obiekt poprzemysłowy i światowy wzorzec udanej komercjalizacji zrewitalizowanych budynków, jest silnie związany. Można więc tu odnaleźć wiele miedzianych dekoracji, przypominających o starych urządzeniach browarniczych. Zachowano także oryginalne elementy dekoracyjne, stworzone z elementów będących pozostałościami oryginalnych kadzi, kotłów i części maszyn.

Zmiany, oprócz głównej strefy gastronomicznej Atrium, sięgnęły także na taras od ul. Kościuszki, na którym oprócz pasujących do reszty foodcourtu mebli pojawiła się nowa podłoga oraz do jednego z mniej znanych, a publicznie dostępnych zakątków Starego Browaru – Kajówki. Nazwa miejsca nawiązuje do nazwiska autora pierwotnego wystroju foodcourtu, Ryszarda Kai, cenionego scenografa, malarza i grafika. Wnętrze Kajówki obecnie rozświetla neon z podpisem artysty, a ściany pokryło 115 pocztówek z jego kultowej serii Plakat-Polska.

- To nie koniec zmian, jakie planujemy. Jesienią rozpoczną się prace związane z rewitalizacją placu od ulicy Ratajczaka przy skrzydle Pasaż. Będzie to przykład place makingu otwierającego miejsce na sąsiadów vis-a-vis czyli swoisty kampus kilku wyższych uczelni. Pojawi się więcej zieleni, plac zamieni się w miejski skwer z fontanną, zielenią i nowoczesną małą architekturą, przyjazny młodzieży, rowerzystom, odpoczynkowi rodzin, swoiste nowoczesne antre do Starego Browaru. W planach są także zmiany na foodcourcie w Pasażu, w tym powiększenie strefy gastronomicznej przy Multikinie. Projekt zmierza w kierunku swoistego „food parku” o miejskim designie i z jedzeniem o korzeniach street foodowych – zdradza prezes spółki zarządzającej Starym Browarem, Magdalena Kowalak.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie