Dmuchany park rozrywki w Gdyni zaprasza w kosmiczną podróż po barwnych wnętrzach



PropertyDesign.pl - 01-06-2020 16:17


Pracując nad projektem, który ma trafić głównie do dzieci, można całkowicie popuścić wodze fantazji! – relacjonują autorki projektu wnętrz dmuchanego parku rozrywki Airspace w Gdyni. Magdalena Wieczorek i Małgorzata Szczurowska z pracowni Besign Studio stworzyły kolorową przestrzeń, która zabiera najmłodszych w świat podróży kosmicznych.

Zlokalizowany w Gdyni park rozrywki Airspace łączy zabawę i naukę, a jego motywem przewodnim są podróże kosmiczne i świat gier. Autorki projektu postawiły na odwołania do retrofuturyzmu, feerię barw i różnorodność materiałów wykończeniowych.

I tak, na przykład, recepcję skąpano w neonowym różu, a w szatni dominuje soczysty pomarańcz. Poszczególne strefy we wnętrzu wyznaczają metalowe kubiki i „wylewające” się z nich plamy kolorów. Z kolei ciągi komunikacyjne i kierunek poruszania się wskazuje świetlna "błyskawica" zamontowana pod sufitem.

„Kosmiczne” oświetlenie to zresztą wspólny mianownik dla wszystkich wnętrz: od świetlnych linii wieńczących zadaszenie strefy szatni po lustra z efektem halo w łazienkach, które nawiązują wizualnie do zaćmienia słońca. „Kosmiczny” klimat wnętrz podkreślają także instalacje sufitowe, w tym projektowane i wykonane na specjalne zamówienie panele z gradientem i świecące stalowe obręcze.

Z uwagi na przeznaczenie miejsca, zadbano o to, aby kolorowa farba podłogowa była wyjątkowo odporna na użytkowanie. Mali goście są również zapoznawani z zasadami bezpieczeństwa w przestrzeni żółtej, a z kolei rodzice mogą się napić świeżo zmielonej kawy w kawiarni usytuowanej po drugiej stronie różowego kubika z recepcją.

Typ: Park rozrywki
Lokalizacja: Gdynia
Powierzchnia: 1500 m2
Projekt: Besign Studio
Zespół: Magdalena Wieczorek i Małgorzata Szczurowska