REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 09 mar 2018 13:01
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer" fot. Perfect Space
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"
Fabryka dobrego jedzenia, czyli "Stacja Wawer"

Tuż przed wejściem do restauracji rzucają się w oczy "industrialne" okna ze szprosami, a w jednym z nich podświetlona fototapeta, przedstawiająca wnętrze restauracyjnego wagonu kolejowego. Po wejściu jest tylko lepiej. Stara prawdziwa cegła doskonale współgra ze ścianami na których umieszczono nowoczesną mieszankę betonowego tynku. Hitem jest też niezwykła lada barowa z korków do wina.

REKLAMA

Ferio Wawer – stosunkowo nowe centrum handlowe dla warszawskiego Wawra/Międzylesia i okolic znajduje się na terenach i w budynkach byłego zakładu Kazimierza Szpotańskiego, który przed II Wojną Światową prowadził tam Fabrykę Aparatów Elektrycznych, zatrudniającą ponad 1200 osób. Tuż po wojnie fabryka uległa komunistycznej renacjonalizacji i zakłady stały się państwowymi, zyskując dumną nazwę „Zakłady Wytwórcze Aparatury Rozdzielczej im. Georgi Dymitrowa”.

Na początku 2017 roku na terenach byłych zakładów otwarto centrum handlowe Ferio Wawer, jedyne miejsce takiej wielkości zasilające Wawer/Międzylesie i okolice. Przy aprobacie konserwatora zabytków fabryka przeszła metamorfozę. Dawne hale zostały zaadoptowane na potrzeby centrum handlowego, co sprawiło, że zabytek zyskał nowego ducha.

W industrialnym klimacie

Tego właśnie nowego ducha, jednocześnie w wydaniu retro i z miłością do historii poczuli właściciele znajdującej się w Ferio restauracji "Stacja Wawer". Jest ona umieszczona dokładnie w miejscu dawnej kolejowej hali i rampy przeładunkowej, nazwa więc nie mogła być bardziej adekwatna. Współpracując z Perfect Space, warszawską agencją architektoniczną, właściciele od początku wiedzieli jaki jest ich cel – stworzenie eleganckiego wnętrza restauracji, z zachowaniem klimatu kolejowo – industrialnego.

Jak wspominają architekci z Perfect Space, w trakcie projektu trzeba było korzystać z tego „co jest”, oraz z tego co będzie pasować do zastanego wnętrza. Już przed wejściem do restauracji rzucają się w oczy "industrialne" okna ze szprosami, a w jednym z nich podświetlona fototapeta, przedstawiająca wnętrze restauracyjnego wagonu kolejowego. Po wejściu jest tylko lepiej; stara prawdziwa cegła, doskonale współgrająca ze ścianami na których umieszczono nowoczesną mieszankę betonowego tynku (patent Perfect Space) i retro przewody elektryczne, wraz z ulubionymi przez architektów "przekręcakami".

Lada barowa z… korków do wina

Na podłodze leży mieszanka szarych antypoślizgowych płyt gresowych (kuchnia/ciągi), oraz ciemnej dębowej deski (deski – co ciekawe – realnie wykonanej z PCV, które jest jednym z najnowszych wnętrzarskich trendów). Perfect Space postawiło na industrialny klimat i wszystkie instalacje wentylacyjne/elektryczne pomalowane zostały na czarno specjalną farbą i zostawione „na wierzchu” celem potęgowania klimatu. Efektu dopełniają industrialne lampy, potężna fototapeta parowozu, oraz stare wycieczkowe walizki, które architekci przytargali z warszawskiego „Koła”. Absolutnym hitem jest lada barowa – umieszczono w niej ręcznie 15 000 korków od wina, dostarczonych przez właściciela – konesera tego trunku.

Restauracja weszła przebojem na wawerski rynek, a goście w recenzjach chwalą zarówno kuchnie, jak i wnętrze.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie