REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 14 lut 2022 11:10
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych
Gdzie na walentynki? 10 gastro-konceptów, które warto odwiedzić w święto zakochanych

Dokąd na romantyczny walentynkowy obiad lub kolację? Z pewnością do miejsca, w którym można nie tylko dobrze zjeść, ale i poczuć niezwykłą atmosferę, którą tworzy dobry design. Mamy kilka takich propozycji w naszym zestawieniu!

REKLAMA

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie

Na Alejach Jerozolimskich w Warszawie znajduje się klimatyczne miejsce dla wielbicieli ryb i owoców morza, Seafood Station Restaurant & Oyster Bar. Za projektem wnętrz stoi pracownia Sikora Wnętrza. Stylistyka wnętrza to odważna reinterpretacja stylu industrialnego połączonego z delikatnymi secesyjnymi cytatami. Masywne stalowe dwuteowniki, czy inne widoczne elementy konstrukcyjne antresoli stanowią poza funkcjonalnym, również element dekoracyjny. Widoczne instalacje elektryczne, jak również pozostałe, biegną w rurach pod sufitem pozostawione w surowym loftowym klimacie. Industrialnego charakteru nadają również metalowe schody na piętro wraz z balustradą z siatki, jak w amerykańskich fabrykach. Oryginalne oświetlenie baru wykonane z długich rur o okrągłym przekroju, niczym organy oliwskie okalają barowy kontuar zwisając z sufitu.

Białe, kwadratowe płytki na podłodze i niektórych ścianach, to proste nawiązanie do hal sprzedażowych targów rybnych. Nawet długie drewniane stoły, niczym lady, rozciągają się zapraszając gości do wspólnego biesiadowania i rozkoszowania się świeżymi krabami. Ustawione przy nich industrialne krzesła dają pozwolenie na swobodne jedzenie palcami, wszak tak skorupiaki smakują najlepiej.

Surowość stali i industrialnego wyposażenia łagodzą elementy delikatne, finezyjne i miękkie, charakteryzujące się płynnymi liniami, napisami i motywami secesyjnymi. Tapicerowane kanapy w kolorze gołębiego błękitu nawiązują do koloru spokojnego morza. Ustawione przy nich marmurowe stoliki, niczym z francuskich kawiarni, wprowadzają elegancki klimat. Drewniane krzesła, o miękkich secesyjnych liniach, nadają paryskiego szyku. Całość uzupełniona została o sztukę: rzeźbione ryby, obrazy i autorskie elementy. Zawieszone na ścianach ozdoby przypominają ceramiczne talerze włoskiego malarza Piero Fornasetti, tylko zamiast twarzy pięknej śpiewaczki LAURY CAVALIERI widnieją na nich podobizny mieszkańców podwodnego świata. 

Restauracja Martim we Wrocławiu

Znajdująca się przy ul. Pomorskiej 1B we Wrocławiu restauracja Martim położona jest na rzece, co idealnie koresponduje z jej przywołującycm skojarzenia morskich wypraw geograficznych menu, które jest mieszanką klasycznej kuchni portugalskiej z kulinarnymi inspiracjami odległych Indii, Brazylii czy Japonii.

Jeszcze zanim klienci wejdą do lokalu, przez szklane witryny restauracji mogą zobaczyć całkowicie otwartą kuchnię, na froncie której usytuowano chef's table, gdzie odwiedzający mogą usiąść i porozmawiać w nieformalnej atmosferze z szefem kuchni. W dalszej części lokalu znajduje się sala konsumpcyjna, którą czytelnie przesłania wykończony wspomnianym już portugalskim korkiem kredens. Stylistyka i wybór materiałów do wnętrza budują atmosferę miejsca: stalowe regały na wino, industrialny bar, posadzka z lastryko i ceramiczne płytki w strefie kuchennej nawiązują klimatem do morskiego portu, z kolei posadzka z podłużnych drewnianych desek na podłodze w sali konsumpcyjnej przywodzi na myśl pokład statku.

Architekci z pracowni Buck.Studio postawili na paletę barw, która w charakterystyczny sposób przywołuje kolory związane z Portugalią. Mamy zatem nasyconą zieleń, kojarzącą się z oceanem, ale również czerwone akcenty, które w swobodny sposób nawiązują do kultury portugalskiego wina. Całości dopełnia spokojny beż pod postacią korka pochodzącego prosto z południowych rejonów Portugalii.

Wnętrza restauracji zaprojektowane przez pracownię Buck.Studio zdobyły nagrodę German Design Award w kategorii Excellent Architecture/Interior Architecture. 

62 Bar & Restaurant w Poznaniu

Przy ulicy Świętego Michała, w siedzibie Harley Davidson w Poznaniu powstała restauracja 62 Bar & Restaurant autorstwa wrocławskiej pracowni Q2Studio. Głównym założeniem projektu wnętrz było nawiązanie do ducha znanej marki kultowych motocykli.

- Chcieliśmy, aby goście odwiedzający restaurację doświadczyli nie tylko wyjątkowych smaków, ale także niesamowitych wrażeń, przebywając w malowniczej scenerii kolorów, tekstur i faktur - piszą projektanci z Q2Studio. Sercem restauracji jest otwarta kuchnia utrzymana w formule live cooking, wyróżniająca się mocno industrialnym stylem, z którym jest kojarzona marka Harley Davidson. Surowy charakter restauracji łagodzi bujna roślinność, a także kolorowe i wygodne siedziska zachęcające do długich rozmów przy wspólnym posiłku. 

Restauracja Futu Sushi w Białymstoku

Futu Sushi to kulinarny koncept, który istnieje na mapie Białegostoku od dziesięciu lat. Zlokalizowany jest przy ul. Lipowej w kamienicy z lat 60. w ścisłym centrum, na jednej z najbardziej atrakcyjnych ulic miasta. Jego dotychczasowe wnętrze zrealizowane dekadę temu sprawiało wrażenie przestarzałego, mając już niewiele wspólnego z filozofią kuchni japońskiej. Za nowy koncept odpowiadała pracownia architektury wnętrz 74studio. Z małego liftingu wnętrza powstał projekt, który w efekcie finalnym okazał się totalną metamorfozą.

Dominantę we wnętrzu stanowią zaś ażurowe konstrukcje wykonane z dębiny oraz plecionki wiedeńskiej. To nawiązanie do trendów, które idealnie wpisują się w charakter filozofii Zen. We wnętrzu nad barem pojawiła się kopuła z plecionki, która zajmuje całą szerokość baru. Wyznacza podziały analogicznie do podłogi i zastosowanych na niej materiałów: lastryko w bielach i szarościach. W tej samej formie zostały zaprojektowane również parawan oddzielający wejście oraz stanowisko kelnerskie.

Za główny cel, architekci postawili sobie odzyskanie kubatury, zdemontowanie podwieszanych sufitów i uzyskanie pierwotnej wysokości lokalu. Kolejnym zadaniem było uzyskanie atmosfery Zen. - Nowy Zen w mieście", jak lubią to określać właściciele restauracji, uzyskaliśmy stosując naturalne drewno, które dopełnione zostało bielą w różnym wykończeniu. Postawiliśmy na światłocień, który tworzą różne struktury na ścianach, od paneli ściennych, tworzących trójkątny lamel po baranek, który przełamuje ascetyczne wykończenia - podkreśla architekt Damian Kozłowski z pracowni architektury wnętrz 74studio.

Gardens by Fort w Warszawie

Gardens by Fort to miejsce na mapie Warszawy, które w wyjątkowej, industrialnej przestrzeni wypełnionej zielenią serwuje swoim gościom autorską kuchnię. Restauracja zlokalizowana jest w Forcie Mokotów, przy ulicy Racławickiej 99. Studio Rygalik zaprojektowało wnętrza i meble.

W Gardens by Fort na gości czekają dania kuchni międzynarodowej inspirowanej różnymi zakątkami świata w tym głównie Azją. Szef kuchni – Kamil Rabczyński – dba o podniebienia odwiedzających restaurację, proponując im ciekawe i urozmaicone menu.

Restauracja Gardens by Fort zachwyca swoich gości nie tylko wyszukaną kuchnią, ale również wnętrzem. Budynek stanowi część Fortu Mokotów, który został wybudowany jako element carskich fortyfikacji, a dziś jest zieloną enklawą w sercu Mokotowa. Wnętrze restauracji utrzymano w stylu industrialnym. Możemy tam znaleźć dużo metalu, drewna, szkła oraz ceglanych ścian, które tworzą niepowtarzalny klimat.  Charakter miejsca podkreśla roślinność, która wypełnia wnętrze restauracji. 

Winiarnia Sądecka w Nowym Sączu

W Nowym Sączu powstało miejsce dedykowane miłośnikom wina, które oprócz jakości serwowanych trunków oferuje również wnętrza zapewniające wyjątkową atmosferę. Autorką projektu wnętrz jest arch. Katarzyna Malec z pracowni I.Studio Design.

Wyeksponowanie historycznych smaczków, jakie odnaleźć można tylko we wnętrzach budynków sprzed lat było jednym z podstawowych założeń projektowych. Inwestorom zależało z kolei na tym, aby miejsce było przytulne i pozwalało klientom „odpłynąć” od otaczającej rzeczywistości sącząc wino w kameralnej atmosferze. Stąd też podział przestrzeni na zapewniające intymność loże oraz obecność we wnętrzach ciepłej wykładziny czy drewna w ognistym kolorze, które nawiązuje przy okazji do znajdujących się w winiarni beczek. Dodatkowo intymność we wnętrzach zapewniają stworzone z drewnianych paneli przesłony, a wrażenie przytulności – krzesła i fotele z miękkim obiciem.

Całe wnętrze pełne jest aranżacyjnych smaczków. Oprócz różnorodnych kolorów, architekt postawiła także na zróżnicowanie kształtów, dbając o to, aby każdy kącik wnętrza miał w sobie coś indywidualnego. Swoistym tłem dla bogatej stylistycznie aranżacji jest kolor czarny, który tonuje cały wystrój. Kontrastuje z nim jasna drewniana podłoga ułożona we wzór klasycznej jodełki. Kropką nad "i" w wystroju wnętrza jest nastrojowe oświetlenie.

Łukowe sklepienie w głównej sali wieńczy kwiecisty mural wykonany przez Mariusza Brodowskiego, znanego szerzej jako Mgr Mors – nowosądeckiego artystę, działacza społecznego, animatora i edukatora, twórcę licznych murali w przestrzeniach miasta. Pomysłodawczynią motywu malowidła była Katarzyna Malec. 

Opasły Tom w Warszawie

Warszawska restauracja „Opasły Tom” spod kreski Buck.Studio znalazła się na liście najlepiej zaprojektowanych restauracji świata prestiżowego magazynu Wallpaper*. Przestronny, ponad 260-metrowy dwupoziomowy lokal mieści w sobie sale o różnej skali, a także bar z salą lounge, winotekę oraz półotwartą fine-diningową kuchnię. Taki układ funkcjonalny okazał się być największym wyzwaniem przy projektowaniu aranżacji wnętrz.

Architekci musieli bowiem spoić poszczególne pomieszczenia w jedną całość. Na wspólny mianownik wybrali paletę głębokich, zainspirowanych naturą kolorów, które – choć różnorodne, bo znalazły się wśród nich zarówno kolor szałwiowy, koralowy, miodowy i atramentowy – to scalają restaurację w konsekwentną całość, poprzez nadanie wnętrzom wyrazistego charakteru. Dodatkowym zabiegiem mającym na celu wizualne podkreślenie jedności przestrzeni było wykończenie ścian. Tutaj architekci zdecydowali się sięgnąć po oryginalny materiał – falistą blachę pokrytą aksamitem. Aranżacyjną kropką nad i, dodającą elegancji całości wnętrz jest wyposażenie i meble wykończone naturalnymi materiałami – czeczotą topolową oraz niepolerowanym marmurem. 

Bombaj Masala w Warszawie (Praga)

Lokal mieści się w Centrum Praskim Koneser, w zabytkowej części kompleksu w budynku B – dawnej butelkowni. Ściany w lokalu w dużej mierze to oryginalnie zachowana cegła, poddana odnowieniu i zaimpregnowana. Pozostałe ściany wykonane są w tynku betonowym dekoracyjnym, stanowiącym delikatne tło dla wyrazistych dekoracji. Posadzka składa się z 6 kolorów drewna przemieszanych ze sobą, tak by tworzyć wielobarwny melanż.

Sufit z ponad 1760 miedzianych rur zawieszonych na różnej wysokości jest najbardziej wyrazistym elementem wnętrza, nadającym mu połyskliwy, indyjski charakter. Z jednej strony bardzo ozdobny, a jednocześnie będący nienachalnym tłem dla aranżacji lokalu. Jego krzywizna jest wyznaczona parametrycznie, z uwzględnieniem instalacji budynku, wysokości okien oraz rozmieszczenia słupów na sali. Do wnętrza restauracji zostały również na specjalne zamówienie namalowane grafiki, nawiązujące do symboli Indii, w intensywnych, żywych kolorach, które dodatkowo podkreślają wielobarwność wyposażenia oraz estetykę Indii.

Wnętrza zaprojektowała A8 Architektura

Nine’s w Browarach Warszawskich, Warszawa

Nine’s to miejsce idealne dla par, które połączyła pasja do sportu. Nowy koncept restauracyjny, którego współudziałowcem jest Robert Lewandowski. Nie myliły się, bo w czteropiętrowej restauracji będzie można nie tylko dobrze zjeść, ale i poznać historię sportu czy podziwiać np. historyczne wydania “Przeglądu Sportowego”, narty Kamila Stocha, złote medale siatkarzy czy buty, w których Lewandowski strzelił historycznego, 41. gola w poprzednim sezonie Bundesligi.

Restauracja mieści się na 4 poziomach zabytkowej XIX-wiecznej Warzelni, przy czym każde piętro to inne doznania. Poziom  -1 to sports bar z ponad 20 ekranami, parter i pierwsze piętro to restauracja z kuchnią amerykańską z azjatyckim i polskim twistem. Na ostatnim poziomie znajduje się przestrzeń eventowa z trybunami, na wprost których umieszczony został kilkudziesięciu calowy ekran, jak na sali kinowej.

Na święto zakochanych restauracja specjalnie otwiera SportsBar w poniedziałek. 

Browar Warszawski w Browarach Warszawskich, Warszawa

Również w Browarach Warszawskich znajduje się kolejne niezwykłe miejsce na kulinarnej mapie stolicy. Ten adres powinien znaleźć się na liście każdego miłośnika piwa - ul. Haberbuscha i Schielego 2. To właśnie tutaj mieści się Browar Warszawski, czyli projekt kulinarno - rozrywkowy Marka Zarkhina i Grupy Kumpel, w którym warzą się losy współczesnego browarnictwa. W historycznych piwnicach znajduje się 20 zbiorników, gdzie wyrabia się 18 rodzajów rzemieślniczego piwa, w tym legendarne Grodziskie i Porter.

Browar Warszawski zaskakuje również współczesną zróżnicowaną kuchnią bazującą na dziedzictwie legendarnej gastronomii Warszawy i Lwowa.  W menu można znaleźć potrawy z opalanego węglem drzewnym grilla "Josper” oraz piwne bestsellery – tradycyjną golonkę i wciąż modne burgery, ale też na świeże owoce morza, czy propozycje wegetariańskie dobrane pod to, co w kuflu. Tych, których zmęczy piwna goryczka, już niedługo równie dobrze ugości zlokalizowany tuż obok Whisky Bar połączony z włoską Pizzą Lecentano.

Lokal mieści się w części zabytkowych, 170-letnich Piwnic dawnej Leżakowni browaru Haberbuscha i Schiele i zajmuje imponującą powierzchnię prawie 2000 mkw; sama restauracja zajmuje blisko 500 mkw. Kolejnym atutem tego miejsca jesr piękna antresola o powierzchni 660 mkw. Z pewnością każdy poczuje się tu wyjątkowo, bo przy zachowaniu historycznego ducha, restaurację wyróżnia nowoczesny design, wyjątkowa atmosfera i prawdziwa browarnicza tradycja.

Za projekt odpowiada Design - Studio Creative Direction ze Lwowa.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.