GlobalLogic ma nową siedzibę we Wrocławiu. Zaglądamy do środka



PropertyDesign.pl - 23-02-2022 09:00


Firma GlobalLogic na początku roku przeniosła się do nowej siedziby we Wrocławiu, zlokalizowanej w budynku Nowa Strzegomska. Projekt wnętrz powstał przy zaangażowaniu pracowników, którzy dzielili się swoimi pomysłami z projektantami, a końcowy efekt to elastyczna i nowoczesna przestrzeń ze stanowiskami dostosowanymi do różnych rodzajów pracy.

Projekt wnętrz siedziby firmy powstał przy pełnym zaangażowaniu jej pracowników. Zespoły GlobalLogic dzieliły się swoimi pomysłami i spostrzeżeniami z projektantami, a ci przenosili je na ostateczny kształt biura, co zaowocowało funkcjonalną i nowoczesną przestrzenią odpowiadającą wszystkim potrzebom inżynierów i specjalistów pracujących w firmie.

Nowa siedziba jest przystosowana do wyspecjalizowanych potrzeb zespołów IT, a także robi użytek z innowacyjnych rozwiązań technologicznych. Wpisuje się przy tym w coraz popularniejszy model pracy hybrydowej, który obecnie preferuje 83% pracowników, i pozwala zespołom inżynierów efektywniej, a jednocześnie w najwyższym stopniu poufności informacji, realizować projekty. 

– Obecnie we Wrocławiu pracuje już ponad pięćset osób, inżynierów i specjalistów. W ciągu najbliższych dwóch lat chcielibyśmy podwoić kadrę pracowników we Wrocławiu. Według naszych prognoz większość zatrudnionych osób będzie pracować w coraz popularniejszym w Polsce modelu hybrydowym – zapowiada Marek Matysiak, AVP, Engineering w GlobalLogic.

Elastyczność synonimem nowoczesności

Istotną cechą nowego biura są modułowe przestrzenie, których rozmiary mogą być dostosowywane do aktualnie realizowanych aktywności. I tak, na przykład, centrum konferencyjne, kiedy nie jest miejscem spotkań firmowych, może zostać podzielone na mniejsze sale do pracy w mniejszych grupach. 

Wszystkie sale konferencyjne o łącznej powierzchni 650 mkw. są wyposażone w profesjonalny sprzęt telekonferencyjny, a dzięki najnowszej infrastrukturze technicznej, osoby pracujące hybrydowo mogą zawsze szybko i wygodnie komunikować się i współpracować w ramach realizowanych projektów.

Elastyczność, swoboda aranżacyjna, możliwość szybkiego dostosowania przestrzeni do konkretnych zadań oraz jej różnorodność - tak w kilku słowach można opisać wnętrza nowej siedziby GlobalLogic. Obok wspomnianych już sal konferencyjnych, do dyspozycji pracowników są strefy hot-desk, zamknięte obszary dla zespołów, które muszą zadbać o ochronę informacji projektowych, strefy collaboration idealne do współpracy czy budki telefoniczne.

– By cyfrowa transformacja świata, firm i życia zwykłych ludzi była możliwa, potrzebni są wykwalifikowani specjaliści, którzy z kolei potrzebują odpowiedniego sprzętu i warunków, by móc w pełni wykorzystać swój potencjał. Stąd też obecność w nowym biurze zróżnicowanych przestrzeni, które wpływają na komfort pracy i pozwalają wzajemnie się inspirować: open space'ów, laboratoriów oraz stref pracy kreatywnej. Istotną rolę pełni dopasowane do potrzeb wyposażenie, na przykład elektrycznie sterowane biurka i rozwiązania komunikacyjne ułatwiające wymianę informacji – tłumaczy Marek Matysiak.

Jak przystało na siedzibę firmy z branży inżynierii cyfrowej, ważnym jej elementem są też laboratoria, gdzie opracowywane i testowane są innowacyjne rozwiązania, a także showroomy, w których prezentowane będą projekty koncepcyjne i stworzone rozwiązania informatyczne, jak choćby Augmented Reality Infotainment System (ARIS) czy system wykrywania i rozpoznawania twarzy GLOFace. 

W duchu zrównoważonego rozwoju 

Nowa siedziba GlobalLogic może się pochwalić nie tylko elastycznymi przestrzeniami do pracy przyjaznymi pracownikom, ale również budynkiem przyjaznym środowisku. Biurowiec ma certyfikat BREEAM, który to potwierdza. Na dachu budynki zainstalowane zostały panele fotowoltaiczne, jest również wyznaczone miejsce dla uli.

Stolarka okienna ma specjalne szyby chroniące przez przegrzaniem pomieszczeń, co przekłada się zarówno na komfort we wnętrzach, jak i niższe rachunki za prąd latem. Za ogrzewanie odpowiada energooszczędny system VRF. Biuro jest przy tym przyjazne właścicielom pojazdów elektrycznych - w obrębie budynku zainstalowano stacje ładowania "elektryków".