Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina



PropertyDesign.pl - 15-09-2021 11:40


Industrialne wnętrza dawnej elektrowni przy Bulwarach Wiślanych oraz forma galerii sztuki stały się główną inspiracją dla projektu wnętrza nowego sklepu marki Run Colors. Sklep znajduje się w prestiżowej lokalizacji - ponad stuletniej Elektrowni Powiśle w Warszawie. Za projekt odpowiada pracownia mode:lina™.

Miłośnikom kolorowych, sportowych butów, marki Run Colors nie trzeba przedstawiać. Przez lata funkcjonowania na polskim rynku, ten popularny sklep, skupił wokół siebie rzeszę wiernych klientów, funkcjonując zarówno w formie sklepu internetowego, jak i designerskich sklepów stacjonarnych (Run Colors Poznań / Run Colors Warszawa).

Ale Run Colors się zmienia. Marka dotychczas kojarzona z szeroką gamą asortymentu chce dotrzeć do bardziej świadomego klienta. Przestaje być zwykłym sklepem z butami i staje się galerią – świątynią – dla sneakerhead’ów. Kupujesz dzieło sztuki, które ożywiasz przez to jak i dlaczego je nosisz.

Industrialne wnętrze

Zmianie strategii towarzyszy nie tylko zmiana w identyfikacji Run Colors, ale także zupełnie nowa odsłona sklepu stacjonarnego zaprojektowanego przez pracownię mode:lina™. Nową lokalizację odnajdziecie w prestiżowej lokalizacji – ponad stuletniej Elektrowni Powiśle w Warszawie. To właśnie industrialne wnętrza dawnej elektrowni przy Bulwarach Wiślanych oraz forma galerii sztuki stały się główną inspiracją dla projektu wnętrza sklepu.

Centralną część nowej przestrzeni Run Colors zajmuje okrągły pawilon w miedzianym odcieniu, nawiązujący bezpośrednio do formy tradycyjnej cewki indukcyjnej. Pawilon pełni funkcję nie tylko “eye catchera” z perspektywy parteru oraz piętra, ale stanowi dodatkowo niemal ołtarzową przestrzeń przeznaczoną na premiery nowych modeli oraz prezentację wyróżnionych egzemplarzy.

Nowoczesność i historia

Funkcjonalne elementy, takie jak półki na ścianach oraz lada sprzedażowa, zostały wzbogacone oryginalnymi elementami odzyskanymi ze starych urządzeń elektrowni. Na front lady trafiły stare liczniki, kontrolki oraz skrzynki, a między regałami pełnymi sneakersów znalazły się tablice i wskaźniki. W każdym z narożników powstał swego rodzaju współczesny totem zbudowany z historycznych ceramicznych izolatorów.

Oprócz siedzisk z blachy perforowanej będących przestrzennym rozwinięciem odświeżonej identyfikacji wizualnej, obuwie można przymierzyć siadając na grafitowych schodkach, nawiązujących do miejskich spotkań i pogawędek. Lekkie, białe, ażurowe półki znajdujące się w witrynie sklepu zostały konsekwentnie wykonane z drucianych korytek kablowych.

Całość sneakers’owego sacrum dopełniają oryginalne arkadowe okna Elektrowni Powiśle, które znalazły swoją kontynuację w kształcie drzwi do miedzianego pawilonu oraz w ekspozytorach na akcesoria.

Projekt: Run Colors
Design: mode:lina™, www.modelina-architekci.com
Zespół projektowy: Paweł Garus, Jerzy Woźniak
Realizacja: sierpień 2021 r.
Lokalizacja: EC Powiśle, Warszawa
Powierzchnia: 150 m2