REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 15 wrz 2021 11:40
Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina
Centralną część nowej przestrzeni Run Colors zajmuje okrągły pawilon w miedzianym odcieniu, nawiązujący bezpośrednio do formy tradycyjnej cewki indukcyjnej. Fot. Patryk Lewiński
Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina
Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina
Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina
Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina
Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina
Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina
Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina
Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina
Industrialne wnętrza nowego sklepu Run Colors. Świetny projekt pracowni Modelina

Industrialne wnętrza dawnej elektrowni przy Bulwarach Wiślanych oraz forma galerii sztuki stały się główną inspiracją dla projektu wnętrza nowego sklepu marki Run Colors. Sklep znajduje się w prestiżowej lokalizacji - ponad stuletniej Elektrowni Powiśle w Warszawie. Za projekt odpowiada pracownia mode:lina™.

REKLAMA

Miłośnikom kolorowych, sportowych butów, marki Run Colors nie trzeba przedstawiać. Przez lata funkcjonowania na polskim rynku, ten popularny sklep, skupił wokół siebie rzeszę wiernych klientów, funkcjonując zarówno w formie sklepu internetowego, jak i designerskich sklepów stacjonarnych (Run Colors Poznań / Run Colors Warszawa).

Ale Run Colors się zmienia. Marka dotychczas kojarzona z szeroką gamą asortymentu chce dotrzeć do bardziej świadomego klienta. Przestaje być zwykłym sklepem z butami i staje się galerią – świątynią – dla sneakerhead’ów. Kupujesz dzieło sztuki, które ożywiasz przez to jak i dlaczego je nosisz.

Industrialne wnętrze

Zmianie strategii towarzyszy nie tylko zmiana w identyfikacji Run Colors, ale także zupełnie nowa odsłona sklepu stacjonarnego zaprojektowanego przez pracownię mode:lina™. Nową lokalizację odnajdziecie w prestiżowej lokalizacji – ponad stuletniej Elektrowni Powiśle w Warszawie. To właśnie industrialne wnętrza dawnej elektrowni przy Bulwarach Wiślanych oraz forma galerii sztuki stały się główną inspiracją dla projektu wnętrza sklepu.

Centralną część nowej przestrzeni Run Colors zajmuje okrągły pawilon w miedzianym odcieniu, nawiązujący bezpośrednio do formy tradycyjnej cewki indukcyjnej. Pawilon pełni funkcję nie tylko “eye catchera” z perspektywy parteru oraz piętra, ale stanowi dodatkowo niemal ołtarzową przestrzeń przeznaczoną na premiery nowych modeli oraz prezentację wyróżnionych egzemplarzy.

Nowoczesność i historia

Funkcjonalne elementy, takie jak półki na ścianach oraz lada sprzedażowa, zostały wzbogacone oryginalnymi elementami odzyskanymi ze starych urządzeń elektrowni. Na front lady trafiły stare liczniki, kontrolki oraz skrzynki, a między regałami pełnymi sneakersów znalazły się tablice i wskaźniki. W każdym z narożników powstał swego rodzaju współczesny totem zbudowany z historycznych ceramicznych izolatorów.

Oprócz siedzisk z blachy perforowanej będących przestrzennym rozwinięciem odświeżonej identyfikacji wizualnej, obuwie można przymierzyć siadając na grafitowych schodkach, nawiązujących do miejskich spotkań i pogawędek. Lekkie, białe, ażurowe półki znajdujące się w witrynie sklepu zostały konsekwentnie wykonane z drucianych korytek kablowych.

Całość sneakers’owego sacrum dopełniają oryginalne arkadowe okna Elektrowni Powiśle, które znalazły swoją kontynuację w kształcie drzwi do miedzianego pawilonu oraz w ekspozytorach na akcesoria.

Projekt: Run Colors
Design: mode:lina™, www.modelina-architekci.com
Zespół projektowy: Paweł Garus, Jerzy Woźniak
Realizacja: sierpień 2021 r.
Lokalizacja: EC Powiśle, Warszawa
Powierzchnia: 150 m2

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie