Kaplicę zmieniono w... centrum medyczne



Propertydesign.pl - 21-12-2016 14:45


W holenderskiej miejscowości Aarle-Rixtel powstało prywatne centrum medyczne w wyjątkowym budynku, bo w starej kaplicy kościelnej.

Prywatne centrum medyczne w Aarle-Rixtel zachwyca harmonijnym, minimalistycznym wnętrzem oraz specyficzną obłą formę. Klinika powstała w przebudowanej na tej cel kaplicy kościelnej z lat 50.

Pracowni architektonicznej Erik Aarts architect AvB udało się zachować charakterystyczną formę budynku i nadać mu nową funkcję. W klinice znajdują się specjalistyczne gabinety m.in. stomatologiczne, fizjoterapeutyczne, farmaceutyczne czy logopedyczne. Wnętrze utrzymane jest w jasnej, stonowanej kolorystyce - taka jest też wykładzina Forbo Surestep z domieszką szarości, która dobrze wpisuje się w przestrzeń centrum medycznego. Kolorytu wnętrzu nadają sofy w żółtym odcieniu.