REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Karkonoska tradycja i live cooking. Zaglądamy do restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 22 sie 2022 10:24
Karkonoska tradycja i live cooking. Zaglądamy do restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie
Restauracja Tygiel, Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie. fot. mat. Q2Studio
Karkonoska tradycja i live cooking. Zaglądamy do restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie
Karkonoska tradycja i live cooking. Zaglądamy do restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie
Karkonoska tradycja i live cooking. Zaglądamy do restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie
Karkonoska tradycja i live cooking. Zaglądamy do restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie
Karkonoska tradycja i live cooking. Zaglądamy do restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie
Karkonoska tradycja i live cooking. Zaglądamy do restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie
Karkonoska tradycja i live cooking. Zaglądamy do restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie

Karkonoski klimat, nawiązania do tradycji regionu i ekologiczne rozwiązania znajdziemy we wnętrzach Restauracji Tygiel zlokalizowanej w kompleksie Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie. Za projektem wnętrz stoi Q2Studio.

REKLAMA

  • Wrocławska pracownia architektoniczna Q2Studio zaprojektowała wnętrza restauracji Tygiel w pięciogwiazdkowym Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie.
  • We wnętrzach nawiązujących do tradycji regionu króluje drewno, kamień, miedź, glina i lokalna ceramika.

Restauracja Tygiel, autorstwa wrocławskiej pracowni architektonicznej Q2Studio, zlokalizowana na terenie resortu, w pięciogwiazdkowym Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie, otoczona malowniczymi widokami - to nowoczesna interpretacja tradycji regionu i wysublimowana kuchnia promująca lokalny produkt.

Restauracja Tygiel to nowoczesna interpretacja tradycji regionu i wysublimowana kuchnia promująca lokalny produkt. fot. mat. Q2Studio
Restauracja Tygiel to nowoczesna interpretacja tradycji regionu i wysublimowana kuchnia promująca lokalny produkt. fot. mat. Q2Studio

Nawiązania do korzeni

Już sama nazwa oddaje w pełni karkonoski klimat i szacunek dla tradycji regionu.

Tygiel z definicji oznacza miejsce, w którym mieszają się różne wpływy jak również naczynie z materiału ognioodpornego, lub naczynie kuchenne w kształcie miseczki z długą rączką i jego zawartość. To nawiązanie zarówno do samej aranżacji wnętrz, wykorzystanych materiałów oraz do smaków, które tam znajdziemy. 

Kiedy przekroczymy próg restauracji, możemy zobaczyć wiele nawiązań do chaty izerskiej i poczuć atmosferę foodsharing’u - wspólnego biesiadowania i dzielenia się jedzeniem, przy dużych stołach, co buduje charakter wspólnoty, bliskości i domowego ciepła. 

Znajdziemy to też w detalach czy materiałach wykorzystanych do wykończenia i nadania charakteru wnętrzu.

Wnętrza jak z obrazu 

Na uwagę zasługuje kadrowanie centralnej kluczowej części wnętrza, co przywołuje na myśl kompozycję obrazu. Goście patrząc z odpowiedniej perspektywy widzą “żywy obraz” zbudowany ciekawymi detalami wnętrzarskimi ujęty w drewnianą ramę. 

W projekcie czytelny jest także dualizm: kompozycji wnętrza i sposobu jego wzajemnych połączeń. Wnętrze kuchni, baru i bemarów jest akcentowane drewnianą ramą, co wizualnie strefuje tę część wyraźnie od części restauracyjnej, w której dominują ciemne barwy grafitów i czerni uzupełnione akcentami brązów. Natomiast są to przestrzenie otwarte.

Live cooking daje możliwość obserwacji i skrócenia dystansu między kucharzami a gośćmi restauracji. We wnętrzu panuje atmosfera wspólnoty w duchu chaty izerskiej, jednocześnie dając wrażenie prywatności poprzez zastosowanie drewnianych przegród we wnętrzu.

Projekt w duchu eko 

Wnętrze zostało urządzone w duchu EKO. To połączenie wielu różnych materiałów: drewna, kamienia, gliny, miedzi, dopełnione lokalną ceramiką. Możemy ich doświadczyć w każdym aspekcie wnętrza - od wykończenia, przez meble, aż po detale, zastawę.

Nawet najlepiej wykonane wnętrze nie będzie skończone, jeśli nie wypełnią go smaki i zapachy, które nakarmią nawet najbardziej wymagające podniebienia.

W restauracji Tygiel za kompozycje smakowe i filozofię “z pola na stół” odpowiada szef kuchni Dawid Klimaniec. Podobnie jak Q2Studio, Tygiel ceni sobie jakość szeroko rozumianych lokalnych produktów i tworzy z nich efektowne i pyszne kompozycje, do których chce się wracać.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie