
Karkonoski klimat, nawiązania do tradycji regionu i ekologiczne rozwiązania znajdziemy we wnętrzach Restauracji Tygiel zlokalizowanej w kompleksie Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie. Za projektem wnętrz stoi Q2Studio.
Restauracja Tygiel, autorstwa wrocławskiej pracowni architektonicznej Q2Studio, zlokalizowana na terenie resortu, w pięciogwiazdkowym Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie, otoczona malowniczymi widokami - to nowoczesna interpretacja tradycji regionu i wysublimowana kuchnia promująca lokalny produkt.
Już sama nazwa oddaje w pełni karkonoski klimat i szacunek dla tradycji regionu.
Tygiel z definicji oznacza miejsce, w którym mieszają się różne wpływy jak również naczynie z materiału ognioodpornego, lub naczynie kuchenne w kształcie miseczki z długą rączką i jego zawartość. To nawiązanie zarówno do samej aranżacji wnętrz, wykorzystanych materiałów oraz do smaków, które tam znajdziemy.
Kiedy przekroczymy próg restauracji, możemy zobaczyć wiele nawiązań do chaty izerskiej i poczuć atmosferę foodsharing’u - wspólnego biesiadowania i dzielenia się jedzeniem, przy dużych stołach, co buduje charakter wspólnoty, bliskości i domowego ciepła.
Znajdziemy to też w detalach czy materiałach wykorzystanych do wykończenia i nadania charakteru wnętrzu.
Na uwagę zasługuje kadrowanie centralnej kluczowej części wnętrza, co przywołuje na myśl kompozycję obrazu. Goście patrząc z odpowiedniej perspektywy widzą “żywy obraz” zbudowany ciekawymi detalami wnętrzarskimi ujęty w drewnianą ramę.
W projekcie czytelny jest także dualizm: kompozycji wnętrza i sposobu jego wzajemnych połączeń. Wnętrze kuchni, baru i bemarów jest akcentowane drewnianą ramą, co wizualnie strefuje tę część wyraźnie od części restauracyjnej, w której dominują ciemne barwy grafitów i czerni uzupełnione akcentami brązów. Natomiast są to przestrzenie otwarte.
Live cooking daje możliwość obserwacji i skrócenia dystansu między kucharzami a gośćmi restauracji. We wnętrzu panuje atmosfera wspólnoty w duchu chaty izerskiej, jednocześnie dając wrażenie prywatności poprzez zastosowanie drewnianych przegród we wnętrzu.
Wnętrze zostało urządzone w duchu EKO. To połączenie wielu różnych materiałów: drewna, kamienia, gliny, miedzi, dopełnione lokalną ceramiką. Możemy ich doświadczyć w każdym aspekcie wnętrza - od wykończenia, przez meble, aż po detale, zastawę.
Nawet najlepiej wykonane wnętrze nie będzie skończone, jeśli nie wypełnią go smaki i zapachy, które nakarmią nawet najbardziej wymagające podniebienia.
W restauracji Tygiel za kompozycje smakowe i filozofię “z pola na stół” odpowiada szef kuchni Dawid Klimaniec. Podobnie jak Q2Studio, Tygiel ceni sobie jakość szeroko rozumianych lokalnych produktów i tworzy z nich efektowne i pyszne kompozycje, do których chce się wracać.
współzałożyciel, architekt Forbis Group
właściciel, architekt Archas Design
Architekt Tremend
architekt, partner More Design & Architecture (MRDA)
architekt, partner More Design & Architecture (MRDA)
właściciel werk.pl