Restauracja Migaloo w kołobrzeskim porcie serwuje owoce morza w nietypowym wydaniu w równie nietypowym wnętrzu. Inspiracją dla niego był humbak biały, a autorką projektu - Monika Buśko-Kuś z pracowni Buśko Design.
W klimatycznej scenerii kołobrzeskiego portu znajduje się wyjątkowa restauracja serwująca owoce morza w nietypowym wydaniu. Nietypowy jest również sam wystrój lokalu, bo choć elegancki i utrzymany w ponadczasowej uniwersalnej kolorystyce, inspiracją dla niego był wodny ssak, humbak biały, zwany również Migaloo.
Pomysłodawczynią nazwania restauracji imieniem niezwykle rzadkiego okazu wieloryba albinosa była Monika Buśko-Kuś, odpowiedzialna również za projekt wnętrz lokalu. Do wyglądu morskiego ssaka odnosi się jasna, zdominowana poprzez biel, beże i szarości kolorystyka lokalu, ale również faktury wieńczące wnętrze restauracji. Tkanina pod sufitem nawiązuje formą do brzucha i płetw wieloryba, a nieregularny ornament na ścianie ma przywodzić na myśl morską wodę.
Zajmujące 117 mkw. wnętrze pełne jest indywidualnych, unikatowych akcentów. Jednym z nich są koła-rybie lustra z linami pełniące rolę dekoracji ściennej – autorski projekt Moniki Buśko-Kuś. Już swobodne liny opadają również wzdłuż ściany niczym zasłony, będąc także umowną przegrodą pomiędzy poszczególnymi stolikami, zapewniającą intymność gościom.
Całości oryginalnej aranżacji dopełniają wielkoformatowe płyty z fakturą kamienia marki Florim i krzesła firmy Fameg, których rysunek wizualnie koresponduje z pasami tkaniny pod sufitem.
Zdjęcia: Piotr Piątek, piotrpiatek.com
© Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
współzałożyciel, prezes zarządu MWM Architekci
założyciel Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz
prezes, architekt Arch-Deco
Właściciel, Architekt, Urbanista Konior Studio
założyciel Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz
prezes, architekt Arch-Deco