REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Magazyn przemienili w pełną światła przestrzeń do pracy

  • Autor: PropertyDesign.pl/AS
  • 01 kwi 2021 09:00
Magazyn przemienili w pełną światła przestrzeń do pracy
Stary magazyn zaadaptowany na przestrzeń biurową. proj. Metaform Architects. Fot. Steve Troes Fotodesign (via v2com)
Magazyn przemienili w pełną światła przestrzeń do pracy
Magazyn przemienili w pełną światła przestrzeń do pracy
Magazyn przemienili w pełną światła przestrzeń do pracy
Magazyn przemienili w pełną światła przestrzeń do pracy
Magazyn przemienili w pełną światła przestrzeń do pracy
Magazyn przemienili w pełną światła przestrzeń do pracy
Magazyn przemienili w pełną światła przestrzeń do pracy
Magazyn przemienili w pełną światła przestrzeń do pracy
Magazyn przemienili w pełną światła przestrzeń do pracy

Architekci z pracowni Metaform Architects przemienili starą, zaniedbaną halę wystawienniczą, wybudowaną pierwotnie jako magazyn w pełną światła i zieleni przyjazną przestrzeń do pracy.

REKLAMA

Renowacji poddano stary magazyn zlokalizowany w mieście Steinsel w Luksemburgu. Obiekt stał się siedzibą firmy z branży IT. Do dyspozycji pracowników oddano 1950 mkw. powierzchni biurowej, w tym przestronne lobby, kuchnię dla pracowników, sale konferencyjne, otwarte biura, przestrzeń wystawienniczą, a także zewnętrzny taras oraz obszerną przestrzeń magazynową.

– Głównym założeniem projektu było wprowadzenie do wnętrz budynku więcej naturalnego światła dziennego i stworzenie wydajnej, czystej i jasnej przestrzeni biurowej, w której pracownicy i komunikacja są w centrum uwagi – wyjaśnia Shahram Agaajani, założyciel Metaform Architects.

Przeczytaj także >> TOP 10: Najciekawsze wnętrza biurowe ostatnich miesięcy

Co istotne, koncepcja adaptacji magazynu zakładała zachowanie niektórych kluczowych cech oryginalnego budynku. Na wejściu wchodzących do budynku wita jasne lobby z wysokim na dwie kondygnacje sufitem. Światło wpada tutaj do środka przez duże okna wykuszowe oraz świetliki osadzone w stalowym dachu, które zostały całkowicie odnowione na potrzeby adaptacji przestrzeni.

Elementem projektu zwracającym uwagę jest centralna klatka schodowa pełniąca jednocześnie funkcję przestrzeni wspólnej. Została wykończona drewnem dębowym w ciepłym wybarwieniu i, zachowując otwarty plan przestrzeni, jest swoistym połączeniem półprywatnych i nieformalnych obszarów pracy z przestrzeniami do socjalizacji.

Architekci zdecydowali się na uniwersalną paletę ponadczasowych kolorów i klasyczne materiały. We wnętrzach zastaniemy białe ściany, stalowe belki nawiązujące do pierwotnego charakteru budynku i wspomniane już wcześniej drewno dębowe. Razem z dużymi roślinami zielonymi i naturalnym światłem tworzą przyjazne środowisko pracy. Kropką nad „i” są meble, które zostały specjalnie dobrane tak, aby również tworzyć domową atmosferę.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.