REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 27 lut 2018 09:00
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
fot. Przemysław Turlej
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów
Małe, ale funkcjonalne. Te 18 mkw. było wyzwaniem dla architektów

Salon, sypialnia, kuchnia, łazienka, miejsce do nauki, pralnia, spiżarnia i garderoba – to wszystko udało się zmieścić na osiemnastu metrach kwadratowych pokoju hotelu studenckiego. Co okazało się kluczem do sukcesu?

REKLAMA

- Projekt jednostki hotelu studenckiego, które w założeniu miało się mieścić na 18 mkw. wliczając w to łazienkę, salon, sypialnię, kuchnię, miejsce do nauki, pralnię, spiżarnię i garderobę wymaga przemyślanego systemu. Co więcej będąc projektem inwestycyjnym wymagał racjonalnego podejścia pod kątem nakładów finansowych – wspomina architekt Piotr Banach z pracowni Banach Architekci, którzy odpowiadali za ten wyjątkowy projekt.

Założeniem było, aby pomimo ograniczonej przestrzeni zapewnić mieszkańcom wygodną przestrzeń do życia. - Dosłownie jak najwięcej metrów kwadratowych po których możemy swobodnie się poruszać. Oznaczało to, że w czasie nauki, kiedy korzystamy z biurka, drugi stół jest zbyteczny, a o ławę możemy się co najwyżej potknąć. Analogicznie, w trakcie odpoczynku, stałe biurko zajmuje jedynie miejsce a dodatkowo musimy je omijać. Ponadto dla utrzymania porządku w tak małej przestrzeni istotne jest minimalizowanie ilości widocznych przedmiotów – opowiada architekt.

Każdy mebel można schować

Zaprojektowany został system opierający się na prostych elementach meblowych zbudowanych w konstrukcji płytowo - skrzyniowej, wyposażonych w podstawowe okucia stolarskie. System zakłada, że każdy mebel może zostać schowany lub złożony, umożliwiając tym samym wykorzystanie całego dostępnego pomieszczenia do jednej potrzebnej w danym momencie funkcji.

- Stół jadalniany i biurko, w których przechowywać możemy notatki, laptop czy naczynia, wplecione w regulowane półki tworzą główną instalację ścienną. Mimo unifikacji systemu ruchome półki dają swoim mieszkańcom możliwość na wprowadzenie dodatków nadających wnętrzu charakter jego właściciela – nadmienia Banach.

W korytarzu znalazło się miejsce na spójny segment zawierający kuchnię z lodówką, zlewem, płytą i pochłaniaczem. - W kolejnych modułach umieszczono pralkę z koszami na brudną bieliznę, szafę na ubrania, schowek na miotły i odkurzacz, a także ławkę do ubierania butów. Spod łóżek wysunąć możemy podnoszoną ławę z miejscem na książki, pościel lub pufę, zapewniając dodatkowe miejsce do siedzenia, licznym jak to w akademiku gościom. Przyszli lokatorzy mieli ponadto możliwość wyboru, jako dodatkowego wyposażenia łóżka drugiego materaca, który po podniesieniu na stelażu i przystawieniu tworzy łóżko dla dwóch osób – opowiada.

Pod kątem stylistyki opracowane zostały dwa warianty. - Z własnych doświadczeń znam bowiem studentów którzy studiują, aby się uczyć oraz tych, którzy studiują. Dla pierwszych spokój i komfort we wnętrzu zapewnia drewniana kolorystyka posadzki oraz czerń trzonu łazienkowego. Nieco więcej wigoru odnaleźć możemy w pokoju w którym kanarkowe krzesła wybijają się na tle szarej, przypominającej beton posadzki – zaznacza architekt.

Autorzy: BNCH / BANACH ARCHITEKCI we współpracy z 3XB Architekci

Zespół: Piotr Banach, Filip Banach i Paula Banach.

Powierzchnia: 92 jednostki o powierzchni 18 - 32 mkw.

Realizacja: 2017

Zdjęcia: Przemysław Turlej

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie