×
Subskrybuj newsletter
propertydesign.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

MOXO w Fabryce Norblina już otwarte. To projekt PRC Architekci i PRC Design

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 01 lut 2023 10:08
MOXO w Fabryce Norblina już otwarte. To projekt PRC Architekci i PRC Design
We wnętrzach zrewitalizowanej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina otwarto restaurację i klub muzyczny MOXO, fot. mat. pras.
MOXO w Fabryce Norblina już otwarte. To projekt PRC Architekci i PRC Design
MOXO w Fabryce Norblina już otwarte. To projekt PRC Architekci i PRC Design
MOXO w Fabryce Norblina już otwarte. To projekt PRC Architekci i PRC Design
MOXO w Fabryce Norblina już otwarte. To projekt PRC Architekci i PRC Design
MOXO w Fabryce Norblina już otwarte. To projekt PRC Architekci i PRC Design
MOXO w Fabryce Norblina już otwarte. To projekt PRC Architekci i PRC Design

We wnętrzach zrewitalizowanej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina otwarto restaurację i klub muzyczny MOXO. Sercem tego miejsca jest otwarta przestrzeń, bijąca w rytmie Nikkei – fuzji kulinarnej dwóch światów - Japonii i Peru.

REKLAMA

  • MOXO w Fabryce Norblina to 1,2 tys. mkw. połączenia nowoczesnego designu z industrialnym klimatem, które stworzyli architekci z biura PRC Architekci i PRC Design.
  • Projekt powstał we wnętrzach Hali Odlewni z 1882 roku. 

Naturalną surowość pofabrycznej przestrzeni równoważy wystrój wnętrza - miękkie welurowe kanapy, butelkowa zieleń oraz ciepłe światło, podkreślające urok zabytkowych ścian. Charakter miejsca podkreśla zachowane pofabryczne wyposażenie obiektu - trójstanowiskowy piec kotlinowy wraz ze wspomagającym jego pracę przyściennym żurawiem oraz indukcyjne piece odlewnicze. Zwieńczeniem tej imponującej przestrzeni na parterze jest najwyższy w Polsce (wysoki na 8 m i szeroki na 12 m) bar, obok którego nie da się przejść obojętnie. We wschodniej części zabytkowej hali zaprojektowano natomiast antresolę, na którą prowadzą wachlarzowe schody, a na niej znajduje się drugi, już nieco mniejszy bar.

Sercem MOXO jest otwarta restauracja, bijąca w rytmie Nikkei – niepowtarzalnej fuzji kulinarnej dwóch światów - Japonii i Peru. Szefem kuchni i twórcą menu jest Radosław Pelc, pasjonat z wieloletnim stażem, który doświadczenie zdobywał w wielu restauracjach w Polsce i na świecie, m.in. w Fort Village na Sardynii czy w restauracji warszawskiego Hotelu Sheraton. Na koncie ma liczne nagrody i wyróżnienia, jak choćby I miejsce na VII Kulinarnym Rajdzie Mistrzów. W stworzonej przez niego karcie znajdziemy m.in. sushi, peruwiańskie ceviche, owoce morza, a także ryby i dania mięsne. Prawdziwi smakosze przeżyją tu wyjątkowe doznania kulinarne, które uzupełni autorska karta koktajli, również inspirowana filozofią przenikania się tych dwóch potężnych kultur, serwowana w obydwu barach.

Sercem MOXO jest otwarta restauracja, bijąca w rytmie Nikkei – niepowtarzalnej fuzji kulinarnej dwóch światów - Japonii i Peru, fot. mat. pras.
Sercem MOXO jest otwarta restauracja, bijąca w rytmie Nikkei – niepowtarzalnej fuzji kulinarnej dwóch światów - Japonii i Peru, fot. mat. pras.

Przestrzeń dla gości to łącznie 900 mkw. (parter plus antresola), na której znajduje się 210 miejsc siedzących. Przy układzie koktajlowym lokal pomieści nawet 600 osób. O ich komfort i obsługę dba obecnie 60 pracowników.

MOXO to autorski projekt Tomika Grewińskiego - jednej z najbardziej znanych i wpływowych osób w polskiej branży muzycznej i rozrywkowej oraz Bertranda Jasińskiego, twórcy takich marek, jak Centrum Podróży, GO!Internet, Sale Zabaw Fikołki, Kuźnia Kulturalna, The Beer Store, Cook Story, Scena Kulturalna, Museum Store, czy Cucina Wilanów. 

- MOXO to miejsce spotkań z wyśmienitym jedzeniem, muzyką i dobrą energią. Szukaliśmy idealnej przestrzeni do realizacji naszego konceptu, w którym będziemy mogli stworzyć niepowtarzalny klimat i takie znaleźliśmy. Piękna, XIX–wieczna Hala Odlewni urządzona na nowo zapiera dech w piersiach – mówią Grewiński i Jasiński, inwestorzy z Amvox International, właściciela MOXO.

MOXO to połączenie smaków i dźwięków, dlatego po kolacji restauracja zamienia się w oryginalny klub muzyczny, przystosowany nie tylko do regularnych imprez klubowych, ale także dużych koncertów.

- Jesteśmy niezwykle dumni, że w naszym kompleksie powstało tak wyjątkowe miejsce. MOXO to restauracja i klub muzyczny na miarę Nowego Jorku czy Londynu. Niesamowity design pofabrycznej hali zachwyca już od progu, do tego świetne jedzenie, dobra muzyka w wykonaniu najpopularniejszych artystów w Polsce i na świecie. Jestem pewna, że Warszawa pokocha MOXO – mówi Kinga Nowakowska, członkini zarządu i dyrektor operacyjna Grupy Capital Park.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie