REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 13 gru 2019 14:07
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat
fot. mat. Emalco Enamelware
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat
Naczynia emaliowane, czyli magia znana sprzed lat

Kilkadziesiąt lat temu naczynia emaliowane, cenione za wytrzymałość i uniwersalność, były w niemal każdej polskiej kuchni. Dziś wracają do łask i to nie tylko we wnętrzach urządzanych w stylu retro.

REKLAMA

Moda ma to do siebie, że lubi zataczać koło. Tak też jest w przypadku naczyń emaliowanych, które zostały wyparte przez ceramikę i szkło, a dziś przeżywają swój renesans. Wynika on nie tylko z mody na vintage, ale też faktu, że szukamy rzeczy wyjątkowych, oryginalnych w swym wyglądzie, ale i trwałych.

 - Jak wiele osób z mojego pokolenia miałem wspomnienia związane z emalią, więc kiedy po latach w muzeum statku polarnego Fram w Oslo natrafiłem wśród eksponatów na naczynia emaliowane, od razu skojarzyłem je z tradycyjną polską emalią. Była to dla mnie olbrzymia inspiracja i impuls. Postanowiłem dać emalii drugie życie - opowiada Waldemar Brzozowski, właściciel Emalco Enamelware. Teraz naczynia emaliowane to nie tylko nasza praca. Napędza nas pasja kultywowania tej tradycji - dodaje.

Tradycja produkcji sprzed lat

Naczynia emaliowane to synonim tradycji, nie tylko ze względu na ich długą historię (emalia jaką znamy pochodzi z XVIII wieku), ale też sposób produkcji, który przez dziesiątki lat pozostał niezmieniony. Dlatego chcąc na nowo pisać historię emalii, warto postawić właśnie na tradycję, czyli ręczną technikę produkcji.

- Nasze naczynia emaliowane wytwarzane są w głównej mierze ręcznie według tradycyjnych metod. Jest to wielostopniowy proces - wyjaśnia Anna Brzozowska, właścicielka Emalco Enamelware. Pierwszym etapem jest przygotowanie samego naczynia ze stali – prasa wytłacza formę, a specjalne urządzenie wywija charakterystycznie brzeg. Następnie rozpoczyna się emaliowanie formy metalowej. Najpierw jest ona pokrywana zabezpieczającą warstwą gruntową i wypalana. Następnie nakładana jest kolejna warstwa, nadająca naczyniu kolor. W zależności od projektu inna barwa może być w środku, inna na zewnątrz. Obecnie gama kolorów jakie proponujemy jest bardzo szeroka. To 31 różnych odcieni – dodaje.

Charakterystycznym elementem naczyń emaliowanych jest zarysowany innym kolorem brzeg oraz uchwyt. W tym miejscu także ręczne, palcem, nakładana jest twardsza emalia, która zapewnia tym obszarom, większą ochronę. Po nałożeniu koloru następuje kolejne wypalanie naczynia.

Ostatnim etapem jest dekorowanie. Sprzed lat głównie pamiętamy białe naczynia z granatowymi lub czarnymi elementami na brzegu i rączce, obecnie jednak uwagę przyciąga różnorodność kształtów i wzorów. Nasze naczynia zyskują swój niepowtarzalny charakter dzięki wykorzystaniu kalki ceramicznej. Wzór nanosimy ręcznie w formie kalkomanii, a nie nadruku, co sprawia, że mamy do czynienia z efektem graficznym najwyższej jakości, który podobnie jak emalia przetrwa wiele lat - wyjaśnia Waldemar Brzozowski.

Tradycyjna technika produkcji naczyń emaliowanych zakłada ich wypalanie w temperaturze około 850°C. Proces ten zapewnia im niezwykłą trwałość i sprawia, że mogą być używane zarówno w wysokich temperaturach - czy to w piekarniku czy na otwartym ogniu, jak i w niskich - w lodówce i zamrażarce. Choć bazę stanowi stalowe naczynie warstwa emalii sprawia, że jest ono odporne na rdzę i ścieranie. Nie trzeba martwić się też o kolor – ten nie blaknie pod wpływem promieni UV.

- Magią naczyń emaliowanych jest fakt, że przetrwają one długie lata. Jeśli odpowiednio o nie zadbamy, stosując się do kilku zasad, możemy pozostawić naczynia kolejnym pokoleniom, przekazując w ten sposób wspomnienia z rodzinnych obiadów czy górskich wycieczek i campingów - opowiada Anna Brzozowska.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.