REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 24 sie 2021 16:23
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Filharmonia Opolska. Projekt: Fabryk-Art Agata Chomiak i Maciej Ferenc. Foto: Mikołaj Dąbrowski
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art
Nowoczesna przestrzeń użytkowa Filharmonii Opolskiej. To projekt pracowni Fabryk-Art

W każdym budynku użyteczności publicznej znajdują się pomieszczenia, które nie są dostępne dla każdego odwiedzającego. Jednak ich funkcjonalność i wygoda użytkowania są niemniej ważne. Od projektu tych pomieszczeń zależy codzienny komfort pracy wielu osób. Nie inaczej jest z przestrzenią użytkową Filharmonii Opolskiej, którą zaprojektowała pracownia FABRYK-ART.

REKLAMA

Kompromis pomiędzy ekstrawagancją a spójną subtelnością
Filharmonia Opolska to nie tylko scena, na której występują wybitni muzycy. Ta instytucja to również przestrzeń użytkowa, która musi odznaczać się funkcjonalnością. W skład owej przestrzeni wchodzą dwa połączone pomieszczenia, będące poczekalnią dla muzyków czekających na swój występ, pokoje dla artystów, którzy zagoszczą na deskach Filharmonii na dłużej, toalety męskie i damskie dla publiczności, pokój dla matki z dzieckiem oraz klub muzyczny. Cechą szczególną tego projektu jest przede wszystkim umiejętne połączenie aranżacyjne z różnorodnością przeznaczenia poszczególnych pomieszczeń.

Wykorzystane rozwiązania projektowe oraz wybrana kolorystyka sprawiają, że aranżacja jest spójna, a jednocześnie zachwyca swoją ekstrawagancją. Architektom zależało na ożywieniu początkowo smutnej przestrzeni, stąd też oryginalna paleta barw, opierająca się na odcieniach ceglanych, morskiej zieleni, jasnym granacie. Kolorystyczne szaleństwo zostało przełamane klasyczną bielą oraz lastrykiem w toaletach i drewnem w poczekalni dla muzyków, a także w pokojach gościnnych.

W tym projekcie istotne było również maksymalne wykorzystanie potencjału przestrzeni. Architekci zdecydowali się na funkcjonalne antresole w wysokich pomieszczeniach gościnnych, które pozwoliły wygospodarować dodatkowe miejsce na strefę wypoczynkową w postaci wygodnego fotela i stolika kawowego. Całości dopełniają nowoczesne oprawy marki AQForm – w pokojach dla muzyków zostało wykorzystane oświetlenie ogólne MAXI RING, które przyciąga swoją nowoczesną prostotą, a jednocześnie nutą tajemniczości. Warto wspomnieć, że oświetlenie tej marki znalazło się również w toaletach dla publiczności - czarne, liniowe oprawy SET TRU LED są na sufitach.

Szklane wyzwanie – nowoczesny klub muzyczny z efektem „wow”

Najbardziej inspirującym elementem projektowanej przestrzeni w Filharmonii Opolskiej jest przeszklona sala klubowa. To wyzwanie projektowe wymagało od twórców połączenia pewnego rodzaju uniwersalności, która przypadnie do gustu wszystkim użytkownikom tej przestrzeni z utrzymaniem efektu ekstrawagancji i oryginalności. Szklana surowość została ożywiona miękkimi siedziskami i fotelami tapicerowanymi, kubełkowymi sofami.

O kolorystyczne dopełnienie aranżacji zadbał chłodny odcień niebieskiego, który nawiązywał do motywu przewodniego w postaci połaci szkła. Wbrew pozorom, pastelowa barwa pozwoliła nie tylko na zachowanie spójności, ale również na uzyskanie efektu wnętrza przytulnego i przyjemnego dla oka, a jednocześnie komfortowego i wygodnego. Co ciekawe, cała koncepcja była miłym zaskoczeniem dla Inwestora, który nie spodziewał się, że z reguły powściągliwa instytucja Filharmonii może być tak fantazyjna, a jednocześnie niezwykle elegancka.

Świetlana wrażliwość na piękno

Filharmonia Opolska to wyjątkowe miejsce, w którym przebywają osoby wrażliwe na piękno. Ten fakt nie pozostał bez znaczenia dla ostatecznej wersji projektowej. Każdy detal wykończonych pomieszczeń był przemyślany nie tylko pod kątem aranżacyjnej spójności, ale również dekoracyjnej oryginalności. Dotyczy to przede wszystkim wykorzystanego oświetlenia marki AQForm.

Wybrane oprawy intrygują swoją prostotą, ale również ciekawymi rozwiązaniami. Znakiem rozpoznawczym kolekcji stało się wewnętrzne koło. To na nim umiejscowione jest źródło światła. Takie ułożenie pozwoliło skierować światła do wnętrza oprawy. Światło odbite jest miękkie i rozproszone, dzięki temu pozwala oświetlić pomieszczenie bez nieprzyjemnego olśnienia. Brak olśnienia zapewnia wysoki komfort osobom przebywającym w oświetlanym pomieszczeniu.

Ciekawy, intrygujący, a zarazem subtelny i funkcjonalny projekt przestrzeni użytkowej Filharmonii Opolskiej pokazuje, że pragmatyczność tego budynku użyteczności publicznej może wyjść poza ramy aranżacyjnej powściągliwości, nadal jednak zachwycając jej użytkowników swoją uniwersalnością.

Projekt: Fabryk-Art Agata Chomiak i Maciej Ferenc
Inwestycja: Filharmonia Opolska
Foto: Mikołaj Dąbrowski

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie