{* GA4 Stream *}
WIADOMOŚCI

Nowy restauracyjny koncept przy Muzeum Polskiej Wódki. Znamy więcej szczegółów

Autor: Propertydesign.pl Dodano: 23-02-2018 15:55 | Aktualizacja: 23-02-2018 16:01
Restauracja ZONI i bistro WuWu powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM fot. Monika Szalek

Restauracja ZONI i bistro WuWu powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM. Unikatowy koncept współtworzą Ewa, Andrzej i Mirosław Nizio. Otwarcie ZONI planowane jest na czerwiec 2018.

Twórcom restauracji ZONI i bistro WuWu od początku zależało, aby skupić wokół tych miejsc ludzi kreatywnych, ambitnych i szalonych, wychodzących poza schematy, zarówno w kuchni, jak i w życiu. -Misją REST TEAMU jest wyciągnięcie z polskiej kultury, tradycji i historii czegoś co dla innych może być odkryciem, a dla nas jest największą wartością. Gastronomia jest do tego świetnym pretekstem – mówi Ewa Nizio. I przyznaje, że koncept w warszawskim Koneserze jest dużym wyzwaniem. -Tworzymy miejsce, do którego trafią koneserzy polskich smaków i trunków. Tworzymy coś unikalnego dla ludzi z pasją do smaków, rytuałów, tradycji, historii, a zarazem naturalnego dla nas – dodaje Ewa Nizio.

Lokale będą stanowić kreatywną mieszankę architektonicznych i wnętrzarskich dokonań właściciela pracowni Nizio Design International oraz biznesowego doświadczenia twórców sukcesu sopockiego White Marlin.

Kuchnia zaskoczy!

Aleksander Baron – człowiek instytucja, znany i wysoko ceniony szef kuchni obejmie to stanowisko w restauracji ZONI. W tym samym miejscu działalność rozpocznie także bistro WuWu, a na czele jego kuchni stanie Adriana Marczewska.

Nowy szef kuchni ZONI przyznaje, że współpraca z REST TEAM pozwala mu na samorealizację i zrobienie kilku kolejnych kroków do przodu, jeśli chodzi o to, co tworzy w kuchni. -Koncept i ludzie za tym stojący są wyjątkowi, podobnie jak samo miejsce, czyli przestrzenie restauracji ZONI sąsiadujące z Muzeum Polskiej Wódki – mówi Baron. Jako twórcy menu zależy mu na wykreowaniu pewnego rodzaju symbiozy dań i wnętrza. Chce też wskrzesić polską kulturę łączenia wódki z prostymi daniami nadając temu duetowi nową wartość. Wpływ na jego pomysł na kuchnię miał kontekst miejsca – cegły, węgiel, drewno beczek, metal, miedź obecne w przestrzeniach dawnej fabryki wódek. - Moja wyobraźnia wizualizuje cały proces powstawania trunków, który niegdyś miał tu miejsce. Widzę składniki, z których powstają, czuję zapach maceracji, fermentacji, dymu i ognia. Tak zaczyna się mój proces tworzenia — mówi Baron. Kontekst miejsca i podobne wrażenia znajdą odzwierciedlenie we wnętrzach ZONI. -Opracowany projekt restauracyjnej przestrzeni, najwyższej jakości materiały, industrialne meble i elementy wykończeniowe podkreślą dynamiczny i twórczy potencjał miejsca oraz autorskiej kuchni – mówi architekt Mirosław Nizio, który odpowiada za projekt wnętrz restauracji ZONI i bistro WuWu.

Przeczytaj też: Kulinarny krajobraz Warszawy wzbogaci się wkrótce o restaurację ZONI i bistro WuWu

(4 zdjęć)
Restauracja ZONI i bistro WuWu powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM fot. Monika Szalek