REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 12 sty 2022 19:45
Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars
Odświeżona siedziba firmy Mazars w budynku Zaułek Piękna, proj. Massive Design, fot. Szymon Polański
Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars
Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars
Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars
Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars
Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars
Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars
Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars
Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars
Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars
Od lat w tym samym biurze. Massive Design odświeżyło siedzibę Mazars

Mająca swoją siedzibę od 12 lat w budynku Zaułek Piękna, firma Mazars zdecydowała się na metamorfozę, która pozwoliła dostosować wnętrza do współczesnych wymogów. Odświeżenia biura, w wyniku którego powstała nowoczesna i elastyczna przestrzeń, podjęła się pracownia Massive Design.

REKLAMA

Firma Mazars ma siedzibę w tym samym budynku od ponad 12 lat i zdecydowała nadal pozostać w biurowcu Zaułek Piękna. Po tak wielu latach powstaje konieczność przeprowadzenia prac remontowych, odświeżenia wyglądu, a przy okazji wprowadzenia zmian oddających strukturę firmy oraz dostosowania biura do bardziej uniwersalnego sposobu pracy.  Coraz częściej stosowana praca zdalna lub hybrydowa wymaga bardziej przemyślanego i efektywnego rozplanowania funkcji.

Wyższy standard z wykorzystaniem istniejących elementów przestrzeni

Wprowadzanie takich zmian w działającym organizmie zawsze powoduje pewnie niedogodności, lecz fakt, że nie zmieniło się nic pod względem komunikacyjnym jest plusem dla Klientów i Pracowników.  Dodatkowo cały proces zbiegł się w czasie z opracowaniem nowych wytycznych identyfikacji wizualnej i zmiany logotypu.

- Zostaliśmy zaproszeni do wzięcia udziału w projekcie, w wyniku którego powstała nowoczesna, wygodna i elastyczna przestrzeń biurowa wspierająca rozwój firmy. Przeprowadzono analizę możliwości częściowego wykorzystania obecnych elementów struktury, oraz wskazania tych, które ulegną zmianie, aby efekt końcowy służył podniesieniu standardu biura. Biuro znajduje się na 3 najwyższych kondygnacjach budynku Zaułek Piękna, położonym w centrum miasta. Zwłaszcza z najwyższej kondygnacji ponad dachami Warszawy roztacza się rozległa panorama na wschodnią i południową część miasta. Mimo dosyć zatłoczonej okolicy lokalizacja wydaje się jednym z największych atutów. - twierdzi architekt Paweł Niebudek z Massive Design.

W ogólnym zarysie, pomimo znacznej roszady lokalizacji departamentów, układ funkcjonalny pozostał bez większych zmian. Biuro podzielone jest na dwie strefy funkcjonalne. Pierwsza z nich jest dostępna dla klientów, z reprezentacyjną recepcją, salami spotkań oraz gabinetami zarządu. Druga cześć posiada typowo biurową funkcję zawierającą stanowiska pracy głównie w formie open space, salki spotkań, pomieszczenia administracyjne, kantyny, magazynki i serwerownię. Biuro przeznaczone jest dla około 190 stanowisk pracy.

Zupełnie nowa recepcja

Dużej zmianie uległa przestrzeń recepcyjna, która do tej pory była pozbawiona naturalnego oświetlenia, a ciemne drewniane forniry, dodawały wrażenie ciasnej i klaustrofobicznej przestrzeni. Odeszliśmy od tych ciężkich i poważnych form, a dzięki wprowadzeniu przeszkleń uzyskaliśmy dostęp do naturalnego oświetlenia. Charakterystyczna jest lamelkowa okładzina ściany po lewej stronie, w której „ukryte” jest logo firmy. Wielkim wyzwaniem było zamocowanie filcowych lameli na ścianie przeszklonej, a zwłaszcza na drzwiach do salki spotkań. Na wprost wejścia znajduje się biała lada recepcyjna na wysokim lustrzanym cokole, dzięki czemu sprawia wrażenie lewitującej.

Całość jest zaplanowana w stonowanych szarych kolorach z ochrowym akcentem kolorystycznym w strefie siedziska dla gości. Częściowo otwarty, lamelkowy sufit dodaje kubatury i wrażenia przestrzeni. Dekoracyjne oświetlenie jest „rozrzucone” równomiernie po całym obszarze, a nad recepcją wisi instalacja z opraw liniowych. Lada recepcyjna jest nowym meblem poza górnym blatem z marmuru, który na prośbę klienta został ponownie użyty i ma stanowić „łącznik” pomiędzy starym a nowym. Tłem dla lady recepcyjnej jest przeszklona ściana sal konferencyjnych, wykonana ze szkła ornamentowego. Pozwala to na dostęp oświetlenia dziennego, jednocześnie zapewniając dyskrecję spotkań.

Słowo klucz: równowaga 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.