REKLAMA
PARTNER PORTALU
×

Szukaj w serwisie

Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 05 lip 2018 10:27
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design
Projektowanie biura pod dynamiczny rozwój – nowa siedziba BNP Paribas Securities Services w budynku Wronia 31, fot. Szymon Polański
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design
Oto nowa siedziba BNP Paribas Securities Services. To projekt Massive Design

Ukończone 3 lata temu biuro BNP Securities Services w jednym z budynków kompleksu Warsaw Spire miało być biurem na lata. Dynamika rozwoju firmy przerosła jednak oczekiwania wszystkich, w tym projektantów z Massive Design, do których BNP Paribas dwa lata po przeprowadzce zgłosiło się z prośbą o kolejny projekt biura. Tym razem o powierzchni blisko 8,3 tys. mkw., w budynku obok.

REKLAMA

Nadrzędnym założeniem projektowym było rozbudowanie wprowadzonych uprzednio rozwiązań przestrzenno-funkcjonalnych i rozwinięcie ich o system pracy typu Agile. Zaproponowane w poprzednim biurze elementy wyposażenia w postaci mobilnych salek spotkań, pomieszczeń wnęk do spotkań ad hoc czy budek telefonicznych sprawdziły się na tyle, że BNP Paribas Securities Services zdecydowało się na rozbudowanie wyposażenia biura o kolejne rozwiązania umożliwiające wykonywanie pracy w myśl zasad activity-based working.

W oparciu o doświadczenia z poprzedniego biura i najnowsze trendy w projektowaniu przestrzeni biurowej projektanci z Massive Design wspólnie z klientem zdecydowali się na znaczne powiększenie głównych przestrzeni wspólnych –kuchenek połączonych ze strefą relaksu. Podobnie jak poprzednio znajdują się one w centralnej przestrzeni biura, ale tym razem są dostępne bezpośrednio z holu windowego i służą również komunikacji wewnątrz biura. Dzięki temu pracownicy zdecydowanie częściej je wykorzystują - mniej krępują się tego, że przebywają w przestrzeni z głównym przeznaczeniem do relaksu i anektują ją nawet jako tymczasowe mniej formalne miejsce do pracy. Otwarcie tej przestrzeni miało również swoje dalsze konsekwencje:

- Ponieważ w poprzednim biurze klienta powstała prawdziwa liga piłkarzyków, generująca duże ilości emocji, zdecydowaliśmy się na wyodrębnienie z pomieszczeń relaksu stref play zone. W nowym biurze BNP 2S mamy dość zaskakujące, jak na instytucję finansową, miejsca dedykowane specjalnie pod trambambule  – mówi Rafał Pisulewski, projektant z Massive Design.

Serce każdego piętra w dalszym ciągu nawiązuje do stylów sztuki współczesnej. Przy zmianie lokalizacji i powiększeniu biura okazało się, że będzie ich zdecydowanie więcej, niż w poprzednim. BNP Paribas tradycyjnie zdecydowało się zapytać o zdanie pracowników. Stąd pomysł na fantastyczną strefę utrzymaną w stylu street art, gdzie jednym z elementów dekoracji jest oryginalny mural o rozmiarach 2,5x10m autorstwa warszawskiego artysty ulicznego - Jans1.

Część biurowa została podzielona na strefy funkcjonalne w pełni wykorzystujące atut głębokości traktu budynku. Od fasady mamy przestrzeń pracowniczą ze wszystkimi meblami czy mobilnymi rozwiązaniami wspomagającymi codzienną pracę, dalej strefę komunikacji, a od strony trzonu ciąg mniejszych i większych pomieszczeń na potrzeby spotkań, telekonferencji, magazynków i innych niezbędnych w funkcjonowaniu współczesnego biura. W przestrzeni biura znalazło się również miejsce na dwa, komfortowo wyposażone pomieszczenia dla rodzica z małym dzieckiem, tzw. „pokoje matki i dziecka”. Znajduje się w nich również nowoczesny sprzęt do ratowania życia.

Całość projektu Massive Design jest idealnym przykładem na to, jak odpowiednio przemyślane i dopracowane z klientem biuro wspomaga rozwój firmy i jej pracowników.

- Sześć lat temu zaczynaliśmy od rozrysowania układu funkcjonalnego na 300 stanowisk z opcją na 450. Teraz na nowej powierzchni pracuje ponad 1000 osób i liczba ta wciąż rośnie – wspominają proces projektowy architekci Massive Design.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie