Oto pierwsze biuro we Wroclavii. Siedziba PGS Software niczym pociąg pełen wrażeń



PropertyDesign.pl - 28-11-2017 13:01


PGS Software to pierwszy - i wyjątkowy - najemca przestrzeni biurowych we Wroclavii. Firma postanowiła nawiązać we wnętrzu biura do sąsiadującego z jej siedzibą dworca kolejowego. I tak oto w trakcie pracy można wsiąść do pociągu, usiąść w przedziale i zjeść w Warsie... Przedstawiciele PGS Software i odpowiedzialna za projekt pracownia architektoniczna Smolakowski opowiedzieli nam m.in. skąd czerpali inspiracje oraz co charakterystycznego znajduje się w ich biurze.

Skąd pomysł na aranżację biura w stylu dworca kolejowego?

Bezpośrednie sąsiedztwo Dworca Głównego było motorem nakręcającym pomysły. Postanowiliśmy wykorzystać to, że Dworzec Główny jest bardzo charakterystycznym elementem architektury Wrocławia – wręcz jego wizytówką. Poddając całość analizie uznaliśmy, że budynek biurowca w swojej formie również nieco przypomina gigantyczny wagon, który zatrzymał się na peronie Wroclavii. A wagon to przecież przedziały i korytarz, czyli nic innego jak pomieszczenia biurowe połączone komunikacją. Koncepcja niewielkich przedziałów-miejsc pracy doskonale wpisywała się w charakterystykę pracy w PGS. Przedziały te zajmują grupy projektowe, które ze sobą współpracują. Korytarz jest elementem spinającym wszystkie miejsca pracy.

Jakie charakterystyczne elementy pojawiają się we wnętrzu?

Każdy z elementów wystroju jest unikalny i wynikający z koncepcji aranżacji, rozkładu funkcji i specyfiki pracy. Przestrzeń biurowa w projekcie pierwotnym miała charakter jednej olbrzymiej powierzchni typu open space. Taka forma organizacji biura nie odpowiadała jednak wymogom PGS Software. Stąd pomysł wydzielenia „przedziałów”. Nie chcieliśmy wydzielać w sposób zdecydowany i jednoznaczny ciągu komunikacyjnego łączącego przedziały. Istniała obawa, że skończy się to na powierzchni, która będzie mało atrakcyjna - a to przecież ponad 240 m bieżących ciągu komunikacyjnego o szerokości średnio 1,7 m! Dawało nam to powierzchnię ponad 400 mkw. przeznaczoną tylko do… chodzenia.

I znowu znaleźliśmy odniesienie do wagonu kolejowego. Dlaczego nie potraktować korytarza jako miejsca spotkań? Każdy z nas jeżdżąc koleją nie raz wychodził z przedziału, chociaż po to, żeby porozmawiać przez telefon. Powstały zatem wolnostojące ścianki nakreślające granice między przedziałami a korytarzem. W tych wolnostojących ściankach pojawiły się siedziska od strony korytarza - jak w korytarzu wagonu - oraz miejsca spotkań roboczych umożliwiające pracę na stojąco przy wydzielonych stolikach. W tak dużej przestrzeni postawiliśmy na jednoznaczną identyfikację przestrzeni. Każde miejsce spotkań opisane jest inną fototapetą wyklejającą jedną ze ścian sal konferencyjnych oraz wolnostojących ścianek spotkań. Można zatem umówić się na spotkanie na Dworcu Głównym – w największej sali konferencyjnej, na Rynku czy na Pergoli. Charakterystyczne miejsca Wrocławia zostały przypisane salom konferencyjnym. Natomiast fotografie związane z koleją dedykowane są miejscom w obrębie korytarza. Mamy do wyboru spotkanie przy „ciuchci”, przy wagonach czy przy pociągu TGV. Jeśli ktoś woli bardziej kameralne miejsce to do dyspozycji ma wydzielone przedziały z kanapami.

Korytarzem obejdziemy cały ”wagon” PGS i dojdziemy do bardzo ważnego miejsca w biurze. Mianowicie - do kantyny, która w niczym nie przypomina dawnych pomieszczeń śniadaniowych dla pracowników. To przestrzeń bardziej zbliżona do restauracji czy baru samoobsługowego. Wzorniczo nawiązuje do Dworca Głównego. Na podłodze zastosowaliśmy posadzki PCV, imitujące blachę ryflowaną i drewno. Na ścianach pojawia się biała szkliwiona cegła i elementy stalowe. Są oznaczenia peronów i siedziska jak w poczekalni dworcowej. Nie zabrakło przedziałów z kanapami i półkami na „bagaż”. Całość jest odrobinę surowa, ale ciepła dzięki zastosowaniu wielu elementów drewnianych – fronty szafek, stoły i okładziny ścian.   

Biuro PGS Software posiada wydzielone strefy? Jakie? 

Mamy strefy pracy, to przestrzeń ściśle związana z tworzeniem projektów. Są miejsca szybkich nieformalnych spotkań roboczych w obrębie korytarza. Jak w każdym biurze mamy szeroki wachlarz dostępnych multimedialnych sal konferencyjnych mogących przyjąć od kilku do kilkunastu osób. Nie mogło zabraknąć też wydzielonych pomieszczeń biurowych związanych z zarządem i obsługą firmy. Jest duża, zapraszająca klientów recepcja i wydzielony sekretariat przy gabinetach. Największe wrażenie robi kantyna – duża przestrzeń, w której każdy odnajdzie kawałek miejsca dla siebie, w której znalazło się miejsca na relaks przy grze w bilard, w której można odpocząć na kanapach i pufach a zwolennicy gier komputerowych mogą skorzystać z konsoli.

To wszystko utrzymane jest w koncepcji otwartej przestrzeni, która w całości jest dostępna dla pracowników. W tak zorganizowanym biurze nikt nie pozostaje anonimowy, wszyscy biorą udział w życiu firmy, czy to tworząc nowe projekty, czy spotykając się na korytarzu. Całość jest niezwykle transparentna, a to sprzyja cementowaniu całego zespołu PGS Software. 

Czy połączenie tego typu aranżacji z przestrzenią biurową było ciężkim orzechem do zgryzienia, czy też elementy koncepcyjne zaczerpnięte z przestrzeni dworcowej zgrabnie dopasowały się do funkcji biurowej?

Na początku wydawało się, że zagospodarowanie przestrzeni, którą mieliśmy do dyspozycji będzie trudne, ale koncepcja dworca - wagonu otworzyła wiele możliwości. Ogólnie rzecz ujmując schemat funkcjonowania PGS doskonale wpasował się w schemat wagonu kolejowego. Bezwzględnie to wykorzystaliśmy – niekiedy z nieudawaną satysfakcją i radością. Odkrywanie analogii miedzy wagonem i przestrzenią pracy PGS było niezłą zabawą.

Jesteście pierwszym najemcą przestrzeni biurowej Wroclavii. Myślicie, że wyznaczyliście pewien trend w projektowaniu biur w tym obiekcie?

Na pewno jedno z kolejnych pięter będzie miało podobny, jeśli nie taki sam charakter … Będzie w końcu kolejnym piętrem siedziby PGS. A skoro zastosowane rozwiązania sprawdziły się w obecnej lokalizacji, to dlaczego nie mielibyśmy ich wykorzystać na kolejnej kondygnacji?