REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 15 sty 2018 14:25
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska
fot. mat. pras.
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska
Oto Słony Spichlerz - przyszłe gastronomiczne serce Gdańska

W wyjątkowej przestrzeni Deo Plaza na gdańskiej Wyspie Spichrzów, w odnowionym, zabytkowym budynku spichlerza Deo Gloria zostanie zrealizowany nowy koncept restauracyjny pod nazwą Słony Spichlerz – Restaurant Market, który jako pierwszy w Trójmieście ma połączyć pod jednym dachem i w jednej przestrzeni wielu uznanych restauratorów. Aranżacja wnętrz została powierzona projektantom z warszawskiej pracowni Belotto Design.

REKLAMA

- Deo Plaza będzie miejscem, w którym koncentruje się wszystko, co w Gdańsku jest najważniejsze – informuje Zbigniew Nowak, właściciel Deo Plazy. - Zależy nam, aby obiekt przyciągał nie tylko nową perspektywą na Długie Pobrzeże, ale również bogatą ofertą gastronomiczną. Do Słonego Spichlerza zaprosimy mieszkańców i turystów, którzy w jednym miejscu będą mogli skosztować najwspanialszych lokalnych tradycji – swoje lokale będą tu mieli uznani trójmiejscy restauratorzy, którzy zaoferują m.in. przekąski i lekkie potrawy. Jednym z głównych magnesów Wyspy Spichrzów będzie wyjątkowa gastronomia, która w ramach Słonego Spichlerza znajdzie swoją niepowtarzalną formę - dodaje.

Lokal oferować będzie dania przygotowane przez szefów kuchni 11 rozpoznawalnych restauracji. Główną ideą Słonego Spichlerza jest chęć stworzenia gastronomicznego serca w Gdańsku, w starannie zaaranżowanym wnętrzu, z doskonałą lokalizacją i wysoką jakością dań. Restaurant Market ma oferować możliwość odbycia kulinarnej podróży po zróżnicowanych smakach w najbardziej atrakcyjnym obiekcie Gdańska. Słony Spichlerz skierowany jest do osób szukających korzystnej cenowo, a jednocześnie atrakcyjnej smakowo oferty.

- Całość projektu skupia się na tworzeniu nowej jakości w trójmiejskiej i nie tylko gastronomii. Po raz pierwszy łączymy w jednym miejscu wielu doświadczonych restauratorów i szefów kuchni oraz wypracowane przez nich autorskie smaki – informuje Krzysztof Jancen, który jest współodpowiedzialny za kreację i wdrażanie koncepcji obiektu.

Słony Spichlerz to kreacja popularnego, miejskiego miejsca spotkań, w którym każdy czuje się swobodnie i z chęcią do niego powróci. Restaurant Market zaprosi od rana na śniadania z różnych stron świata, w ciągu dnia na lunche i obiady, kończąc na serwowaniu kolacji do późnych godzin nocnych, szczególnie w weekendy.

- Doskonale zdajemy sobie sprawę, że na terenie Głównego Miasta w Gdańsku rzadko można zjeść coś smacznego i sensownego cenowo po godzinie 22.00. Największym atutem miejsca jest zróżnicowanie smaków – planujemy miks kuchni m.in śródziemnomorskiej, azjatyckiej, kreatywnej, polskiej, meksykańskiej, wegetariańsko-wegańskiej. W Słonym Spichlerzu znajdą się także bogate w lokalne przysmaki tapas bary – dodaje Krzysztof Jancen.

Operatorzy konceptu stawiają także na wyjątkowe wnętrze, które ma pomieścić łącznie ponad 300 osób z uwzględnieniem ogródków – letniego i całorocznego na przestrzeni ok 1000 mkw. W trzech salach Słonego Spichlerza odnajdziemy inspiracje nie tylko nadmorskim położeniem Gdańska, ale poczujemy niepowtarzalną atmosferę historycznej lokalizacji. Odnowiony spichlerz to perła inwestycji Deo Plaza. Część konceptu zostanie zrealizowana w przylegającym do spichlerza budynku Deo Hotel. Aranżacja wnętrz została powierzona projektantom z warszawskiej pracowni Belotto Design.

- Hale typu foodhall to obecnie dominujący trend w światowej gastronomii - podkreśla Marco Belotto, autor projektu wnętrz. - Inspiracją dla tworzonych przestrzeni były najbardziej modne tego typu miejsca na świecie, zaczynając od El Nacional Barcelona, Chelsea Market w Nowym Yorku, Victor Hugo Market w Toulouse, kończąc na Mercato Centrale we Florencji i warszawskich Koszykach. Zależało mi, by w projektowanej przestrzeni dominowały stare, ceglane mury wzbogacone o współczesną tkankę z klimatem i kolorytem regionu, morskimi symbolami i unikalnym designem. Podczas projektowania Belotto Design postawiło na zupełnie nową jakość, tak by przestrzeń wyznaczała trendy, a nie powielała schematy. W tym celu podeszliśmy z olbrzymią dbałością do każdego detalu, począwszy od krzesła, kończąc na dedykowanych grafikach wielkoformatowych czy unikalnych neonach - dodaje.

Obecnie Wyspa Spichrzów z jej flagowym spichlerzem Deo przechodzi spektakularną zmianę. Belotto Design wykreowało wnętrza, które łączą zabytkowe budynki ze współczesną wizją miasta. Są one przede wszystkim ukłonem w stronę mieszkańców i turystów, dla których ta część Gdańska to jeden z najważniejszych punktów na jego mapie.

Otwarcie obiektu planowane jest na lato 2018 wraz z uruchomieniem pierwszej części inwestycji Deo Plaza.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie