REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 07 sie 2020 09:18
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze, znówi dzięki pracowni PIK Studio, fot. Pik Studio
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze
Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów odmienił oblicze

Najpierw odmienili wszystkie pokoje hotelowe i strefę SPA. Teraz przyszła pora na stworzenie nowego wizerunku oraz wnętrza lobby wraz z hallem wejściowym i komunikacją. Pięciogwiazdkowy Hotel Haffner w Sopocie znów zyskał nowe oblicze, dzięki warszawskiej pracowni Pik Studio. A to wcale nie koniec zmian!

REKLAMA

Hotel Haffner po modernizacji pokoi, podniósł standard o pięciugwiazdek. - Inwestor ciesząc się pozytywnym wrażeniem gości, doszedł do wniosku, że recepcja z parterem nie spełnia jego oczekiwań i zlecił nam wykonanie projektu - wspomina architekt Paweł Pałkus z Pik Studio. - Projekt przez dosyć długi czas ewaluował i zmieniał swoją formę. Głównym tematem przemyśleń oraz dyskusji było stworzenie jak najbardziej funkcjonalnej przestrzeni.

Nowe serce hotelu

Wcześniej lobby, recepcja wraz z barem hotelowym były podzielone na strefy, ciężko było uznać gdzie tak właściwie leży serce hotelu. Finalnie udało się architektom połączyć całość w jedną przestrzeń. Sercem hotelu jest teraz półokrągły bar wokół, którego wieczorami toczy się życie przy dźwiękach fortepianu. - Nasza pracownia postanowiła otworzyć przestrzeń lobby. Wszelkie istniejące zabudowy oraz szachty skrupulatnie zostały usunięte, a tam gdzie nie mogliśmy nic zrobić staraliśmy się ukryć oraz zakamuflować piony instalacyjne, które musiały zostać. I tutaj postawiliśmy na dobór materiałów z jak najwyższej półki - opowiada architekt.

Nietuzinkowy wybór drewna

Inwestor jest miłośnikiem drewna. - Długo szukaliśmy próbki, która go przekona. I tak padło na brzozę karelską. Jest to odmiana gatunku brzozy srebrnej z wadą genetyczną, która powoduje, że drzewo skręca się na łodydze z lokami. Pierścienie roczne są ustawione nieprawidłowo, co nadaje drewnu ognisty wygląd. Dodatkowo wykonawca Tofmar z Gdańska miał za zadanie fornirowanie powierzchni obłych jak słupy, pilastry oraz wszelkiego rodzaju łuki co było nie lada wyzwaniem i do każdego z powyższych musiał tworzyć "kopyta i formy "- wspomina Paweł Pałkus.

Drugim rodzajem drewna, które się pojawia w projekcie jest orzech. - Tu orzech w postaci czeczoty, która jest pewnego rodzaju chorobą drzewa. W skutek działania bakterii na drewno, nadaje im najróżniejsze formy: spirale, fale, małe słoje. Przy przekroju oraz cięciu na fornir wygląda niczym obraz - dodaje architekt.

Detal ma znaczenie

W części wejściowej do lobby udało się architektom, przeprojektować instalacje, które wcześniej pojawiły się na suficie i w tej części podniesiono całość do góry. - Doszliśmy do wniosku, że idealnym elementem było by zaakcentowanie powstałej rozety w suficie jakimś detalem, rzeźbą. I tutaj powstał pomysł na stworzenie dużego gzymsu gipsowego, kanelowanego wewnątrz o wysokości około 40 cm. Całość po łuku. To był także trudny element do stworzenia. Na szczęście na wysokości zadania staną nasz sztukator Miłosz Ciesielski z pracowni Alabaster ze Szczecina, która także wykonała gzymsy naszego projektu wokół rotundy przy restauracji na każdej kondygnacji - opowiada architekt. 



Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.